Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."

Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."
Primarii comunelor din județul Botoșani, aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova, au fost convocați, marți, la o ședință la Instituția Prefectului, după ce autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă maximă, la doar 53 de km de localităție Mitoc și Coșușca, în Republica Moldova, descoperindu-se un focar de pestă porcină africană.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), a făcut un apel la primarii din zona de graniță să ia toate măsurile care se impun pentru a evita apariția un focar pe raza județului Botoșani, care ar însemna un "dezastru economic".

Reprezentanții DSVSA se vor deplasa în cursul zilei de marți în comunele Rădăuți-Prut și Ștefănești pentru a face o serie de verificări în ceea ce privește registrele agricole dar și dacă este asigurată identificarea acolo unde sunt porci în gospodării. 

"În 2015 au apărut primele focare de pestă porcină africană în Ucraina, am avut un pericol maxim în 2016 la 9 km de Ucraina, un focar la fel, acum suntem înconjurați, avem un focar la 53 de km de Mitoc și Coțușca, 93 de km rutieri până la Vama Stânca și 84 față de Vama Rădăuți Prut. Sunteți primarii care aveți comunele pe zonele de graniță cu Ucraina și Moldova. Să convocați Unitatea Locală de Decizie, verificați-vă stocurile de materiale și mă refer la materialele de protecție, dezinfectante, cu cine aveți contract cu transportul în caz că aveți focare de pestă procină africană să puteți transporta într-o zonă unde se poate stabili un loc unde se pot îngropa. De asemenea, contractul cu o unitate de ecarisare este foarte important, la fel dacă ne putem permite gestionăm atunci și decizia la o persoană din primărie", le-a spus directorul DSVSA primarilor din județ.

Minodora Vasiliu a mai atenționat că este extrem de inportant ca populația să fie informată, iar la orice semn de boală să fie  anunțat medicul veterinar concesionar de pe raza localității. 

"Un singur focar în România înseamnă dezastru economic, nu pentru județul Botoșani ci pentru întreaga Românie, înseamnă porcul staționar în România, interzicerea exportului și de porc viu și de preparate din carne de porc. Pesta porcină, în caz de apariție pe raza județului Botoșani, închide cele două abatoare, se dau oameni afară, nu pot spune câte s-ar întâmpla. Cât putem uman facem, asta este foarte important", mai spus Minodora Vasiliu.

"După un an în care oamenii și-au vândut animalele mai pe nimic, din cauza secetei, pe la abatoare, acum vine și nebunia cu pesta, ne-am îngenungheat de tot, putem declara județul calamitat", a spus unul dintre primarii din județ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie transferată la Bucureşti, după ce a suferit arsuri grave

astăzi, 09:47
23

Din nefericire, procedura de transfer a fost îngreunată de lipsa locurilor la spitalul de arşi din Capitală. Astfel, pacienta a fost transferată abia după trei zile de la internarea î...

Polițiștii au prins în flagrant un tânăr de 18 ani: Furase banii unui botoșănean, în stația de maxi-taxi!

astăzi, 09:21
101

Un botoșănean a rămas fără bani în timp ce aștepta într-o stație de maxi-taxi, din municipiul Botoșani. Din fericire, hoțul nu s-a putut bucura de bani, pentru că a fost prins im...

Cadre didactice implicate într-un accident, la Victoria! Victimă scoasă din maşină de pompierii de la descarcerare! FOTO

astăzi, 09:09
642

Evenimentul rutier a avut loc pe raza localităţii Victoria, din comuna Stăuceni. O femeie în vârstă de 34 de ani, aflată la volanul unui Ford Focus, se deplasa dinspre Botoşani cătr...