Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."

Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."
Primarii comunelor din județul Botoșani, aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova, au fost convocați, marți, la o ședință la Instituția Prefectului, după ce autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă maximă, la doar 53 de km de localităție Mitoc și Coșușca, în Republica Moldova, descoperindu-se un focar de pestă porcină africană.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), a făcut un apel la primarii din zona de graniță să ia toate măsurile care se impun pentru a evita apariția un focar pe raza județului Botoșani, care ar însemna un "dezastru economic".

Reprezentanții DSVSA se vor deplasa în cursul zilei de marți în comunele Rădăuți-Prut și Ștefănești pentru a face o serie de verificări în ceea ce privește registrele agricole dar și dacă este asigurată identificarea acolo unde sunt porci în gospodării. 

"În 2015 au apărut primele focare de pestă porcină africană în Ucraina, am avut un pericol maxim în 2016 la 9 km de Ucraina, un focar la fel, acum suntem înconjurați, avem un focar la 53 de km de Mitoc și Coțușca, 93 de km rutieri până la Vama Stânca și 84 față de Vama Rădăuți Prut. Sunteți primarii care aveți comunele pe zonele de graniță cu Ucraina și Moldova. Să convocați Unitatea Locală de Decizie, verificați-vă stocurile de materiale și mă refer la materialele de protecție, dezinfectante, cu cine aveți contract cu transportul în caz că aveți focare de pestă procină africană să puteți transporta într-o zonă unde se poate stabili un loc unde se pot îngropa. De asemenea, contractul cu o unitate de ecarisare este foarte important, la fel dacă ne putem permite gestionăm atunci și decizia la o persoană din primărie", le-a spus directorul DSVSA primarilor din județ.

Minodora Vasiliu a mai atenționat că este extrem de inportant ca populația să fie informată, iar la orice semn de boală să fie  anunțat medicul veterinar concesionar de pe raza localității. 

"Un singur focar în România înseamnă dezastru economic, nu pentru județul Botoșani ci pentru întreaga Românie, înseamnă porcul staționar în România, interzicerea exportului și de porc viu și de preparate din carne de porc. Pesta porcină, în caz de apariție pe raza județului Botoșani, închide cele două abatoare, se dau oameni afară, nu pot spune câte s-ar întâmpla. Cât putem uman facem, asta este foarte important", mai spus Minodora Vasiliu.

"După un an în care oamenii și-au vândut animalele mai pe nimic, din cauza secetei, pe la abatoare, acum vine și nebunia cu pesta, ne-am îngenungheat de tot, putem declara județul calamitat", a spus unul dintre primarii din județ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se circulă în această dimineață în zona Moldovei, după ninsorile abundente!

astăzi, 09:09
118

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași informează participanții la trafic că toate drumurile naționale din regiunea Moldovei sunt circulabile, fără tronsoane închise sau cu trafi...

Marșul Unirii la Botoșani: "Haideți să le transmitem românilor de pe malul stâng al Prutului că nu sunt singuri în lupta lor dreaptă de a se întoarce acasă"

astăzi, 08:23
385

Platforma Unionistă "Acțiunea 2012" și Asociația "Scut botoșănean" organizează la Botoșani Marșul Unirii. Sâmbătă, 24 martie 2018, la ora 12:00, botoșănenii...

Accident grav la Stăuceni. O persoană a ajuns la spital! FOTO

astăzi, 04:07
3715

Grav accident produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la intrarea în Stăuceni, soldat cu rănirea unui bărbat de 34 de ani. Evenimentul rutier s-a petrecut în condițiil...