Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."

Ședință cu primarii din zona de graniță, pentru evitarea unui "dezastru economic"! "S-ar închide cele două abatoare dacă..."
Primarii comunelor din județul Botoșani, aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova, au fost convocați, marți, la o ședință la Instituția Prefectului, după ce autoritățile sanitar-veterinare au intrat în alertă maximă, la doar 53 de km de localităție Mitoc și Coșușca, în Republica Moldova, descoperindu-se un focar de pestă porcină africană.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), a făcut un apel la primarii din zona de graniță să ia toate măsurile care se impun pentru a evita apariția un focar pe raza județului Botoșani, care ar însemna un "dezastru economic".

Reprezentanții DSVSA se vor deplasa în cursul zilei de marți în comunele Rădăuți-Prut și Ștefănești pentru a face o serie de verificări în ceea ce privește registrele agricole dar și dacă este asigurată identificarea acolo unde sunt porci în gospodării. 

"În 2015 au apărut primele focare de pestă porcină africană în Ucraina, am avut un pericol maxim în 2016 la 9 km de Ucraina, un focar la fel, acum suntem înconjurați, avem un focar la 53 de km de Mitoc și Coțușca, 93 de km rutieri până la Vama Stânca și 84 față de Vama Rădăuți Prut. Sunteți primarii care aveți comunele pe zonele de graniță cu Ucraina și Moldova. Să convocați Unitatea Locală de Decizie, verificați-vă stocurile de materiale și mă refer la materialele de protecție, dezinfectante, cu cine aveți contract cu transportul în caz că aveți focare de pestă procină africană să puteți transporta într-o zonă unde se poate stabili un loc unde se pot îngropa. De asemenea, contractul cu o unitate de ecarisare este foarte important, la fel dacă ne putem permite gestionăm atunci și decizia la o persoană din primărie", le-a spus directorul DSVSA primarilor din județ.

Minodora Vasiliu a mai atenționat că este extrem de inportant ca populația să fie informată, iar la orice semn de boală să fie  anunțat medicul veterinar concesionar de pe raza localității. 

"Un singur focar în România înseamnă dezastru economic, nu pentru județul Botoșani ci pentru întreaga Românie, înseamnă porcul staționar în România, interzicerea exportului și de porc viu și de preparate din carne de porc. Pesta porcină, în caz de apariție pe raza județului Botoșani, închide cele două abatoare, se dau oameni afară, nu pot spune câte s-ar întâmpla. Cât putem uman facem, asta este foarte important", mai spus Minodora Vasiliu.

"După un an în care oamenii și-au vândut animalele mai pe nimic, din cauza secetei, pe la abatoare, acum vine și nebunia cu pesta, ne-am îngenungheat de tot, putem declara județul calamitat", a spus unul dintre primarii din județ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Circulau cu grijă, dar nu a fost de ajuns: Botoșăneni răniți din cauza unui șofer care a intrat în curbă cu viteză!

astăzi, 12:14
13

Marți la amiază, în timp ce conducea autoutilitara cu semiremorcă pe DN 17, în afara localităţii sucevene Stroieşti, un tânăr de 28 de ani, din județul Prahova, nu a adaptat ...

Lucrări de consolidare sau de reparaţie- proprietarii din blocul afectat de explozie aşteaptă răspunsul de la expert FOTO

astăzi, 12:10
62

Aşa cum s-a angajat, miercuri dimineaţă expertul tehnic atestat a sosit la Botoşani şi a declanşat operaţiunea de analizare a pereţilor şi structurilor scării de bloc afectate de explozia de...

Botoșănean de 23 de ani, în stare gravă după un accident rutier produs din cauza vitezei!

astăzi, 12:04
148

În cursul zilei de marți, în jurul orei 14.15, în timp ce conducea autoturismul într-o curbă deosebit de periculoasă pe DN 17, în afara localităţii sucevene Poiana S...