Secetă pedologică moderată la nivelul judeţului Botoşani

Două săptămâni fără precipitaţii înseamnă compromiterea culturilor agricole- este estimarea specialiştilor care spun că deocamdată solul este suficient de bine aprovizionat cu apă încât să permite dezvoltarea plantelor.

Secetă pedologică moderată la nivelul judeţului Botoşani

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că nivelul de umiditate din sol prezintă valori scăzute, de secetă pedologică moderată în nord- estul Moldovei. Situaţia arată însă mai bine în câmp, acolo unde precipitaţiile din lunile mai şi iunie au menţinut un nivel acceptabil de umiditate, suficient dezvoltării plantelor.

Pe de altă parte, însă, depinde foarte mult şi de sol dar şi de periodicitatea precipitaţiilor, după cum spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Judeţene.

"Depinde şi de câtă rezervă de apă este în acel sol, de arealul pe care s-au înregistrat precipitaţiile şi pe ce cultură au căzut acele precipitaţii, capacitatea de absorbţie a solului, sunt mulţi factori care arată dacă a plouat suficient. Diferenţa dintre urban şi rural este mare. Noi vedem că plouă în oraş, pe asfalt, că apa se adună buluc la o gură de canalizare. În câmp este cu totul altfel, acolo cinci litri pe metrul pătrat întră în sol, e normal. Noi monitorizăm cifrele ANM. Noi nu spunem că în zonele indicate de ANM nu este deficit de apă, dar în acelaşi timp, ei fac determinări ale cantităţilor de apă în timp, nu pe profil de sol", explică directorul Direcţiei Agricole.

În schimb, spune Cristian Delibaş, dacă apare o pauză de două săptămâni în precipitaţii, atunci culturile agricole vor avea probleme în sensul că rezerva de apă din sol nu le va mai putea oferi necesarul de apă pentru dezvoltare. "E ca şi cu o floare la ghiveci pe care uităm să o udăm două săptămâni- fără apă, se usucă şi moare".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Moartea unei mame, "salvarea" unui copilaş ajuns în sistemul de protecţie

Miercuri, 4 Octombrie 2017
1787

Pe 10 septembrie, o femeie din Agafton, comuna Curteşti, făcea o descoperire şocantă: vecina ei, de 36 de ani, murise în casă, în timp ce fetiţa ei, de 3 ani, se juca prin curtea ei....

Medicii botoşăneni şi-au ales reprezentanţii în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor

Marţi, 3 Octombrie 2017
1678

La zece zile de la primul tur al alegerilor pentru componenţa Comisiei de Disciplină, duminică şi luni medicii din judeţ au fost aşteptaţi la Botoşani, la sediul Colegiului Medicilor, pentru a...

Medici greu de angajat la Ambulanţă şi SMURD. Raed Arafat, la Botoşani: "De doi ani încercăm să modificăm o hotărâre de guvern"

Luni, 2 Octombrie 2017
1142

În condiţiile în care la Iaşi este o "pepinieră" de viitori medici de urgenţă, Raed Arafat a cerut conducerii Consiliului Judeţean să ajusteze în aşa manieră organigrama Spitalului Judeţe...