Secetă pedologică moderată la nivelul judeţului Botoşani

Două săptămâni fără precipitaţii înseamnă compromiterea culturilor agricole- este estimarea specialiştilor care spun că deocamdată solul este suficient de bine aprovizionat cu apă încât să permite dezvoltarea plantelor.

Secetă pedologică moderată la nivelul judeţului Botoşani

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că nivelul de umiditate din sol prezintă valori scăzute, de secetă pedologică moderată în nord- estul Moldovei. Situaţia arată însă mai bine în câmp, acolo unde precipitaţiile din lunile mai şi iunie au menţinut un nivel acceptabil de umiditate, suficient dezvoltării plantelor.

Pe de altă parte, însă, depinde foarte mult şi de sol dar şi de periodicitatea precipitaţiilor, după cum spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Judeţene.

"Depinde şi de câtă rezervă de apă este în acel sol, de arealul pe care s-au înregistrat precipitaţiile şi pe ce cultură au căzut acele precipitaţii, capacitatea de absorbţie a solului, sunt mulţi factori care arată dacă a plouat suficient. Diferenţa dintre urban şi rural este mare. Noi vedem că plouă în oraş, pe asfalt, că apa se adună buluc la o gură de canalizare. În câmp este cu totul altfel, acolo cinci litri pe metrul pătrat întră în sol, e normal. Noi monitorizăm cifrele ANM. Noi nu spunem că în zonele indicate de ANM nu este deficit de apă, dar în acelaşi timp, ei fac determinări ale cantităţilor de apă în timp, nu pe profil de sol", explică directorul Direcţiei Agricole.

În schimb, spune Cristian Delibaş, dacă apare o pauză de două săptămâni în precipitaţii, atunci culturile agricole vor avea probleme în sensul că rezerva de apă din sol nu le va mai putea oferi necesarul de apă pentru dezvoltare. "E ca şi cu o floare la ghiveci pe care uităm să o udăm două săptămâni- fără apă, se usucă şi moare".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Seceta s-a extins în tot judeţul! Estimări meteorologice pentru următoarele zile

astăzi, 08:41
2203

Până la mijlocul săptămânii care urmează, judeţul Botoşani va fi traversat dintr-un colţ în celălalt de furtuni însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de ap...

Sfârşit de săptămână canicular la Botoşani! Estimărie meteorologice

Vineri, 21 Iulie 2017
1105

Astfel, în zilele de 21, 22 şi 23 iulie, în vestul şi sud- vestul ţării se va confrunta cu un val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat. Valul de căldură se va exti...

Nu mai pot răbda! Botoşănenii din nordul judeţului se mobilizează pentru drumurile judeţene!

Joi, 20 Iulie 2017
12539

În urmă cu aproape un an, protestul sătenilor din Havârna, Conceşti, Mileanca şi George Enescu a fost organizat pentru a atrage atenţia autorităţilor judeţene faţă de drumul jude...