Se schimbă legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termină mai repede

Se schimbă legea: procesele pe clauze abuzive prin ANPC se termină mai repede
Guvernul a amânat până în iunie prevederile din noul Cod de procedură civilă care puteau duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele (inclusiv din cele de credit). A adus, însă, o altă modificare legii 193/2000 ce va avea efect din 15 februarie 2012: hotărârile instanţelor de fond la sesizarea Protecţiei Consumatorilor sunt supuse numai apelului.
 
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, se introduce un nou articol la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate întere comercianţi şi consumatori potrivit căruia hotărârile luate de prima instanţă, în acest caz Judecătoria, sunt supuse doar apelului.
 
Aceste dispoziţii urmează să se aplice pentru procesele începute în perioada 15 februarie 2013 (când intră parţial în vigoare noul Cod de procedură civilă) şi 30 iunie 2013 (ziua anterioară punerii în aplicare a tuturor modificărilor aduse la legea 193/2000).
 
Procese mai scurte pentru cei care fac reclamaţii la ANPC
 
Prevederea elimină posibilitatea întregului litigiu de a trece şi prin recurs, lucru ce ar trebui, teoretic, să grăbească finalizarea acţiunilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. ANPC va chema în judecată comercianţii care au în contracte clauze abuzive la Judecătoria în a cărei rază teritorială s-a săvârşit fapta sau contravenientul îşi are sediul, ca şi până acum, dar va încheia procesul în apel la Tribunal. De reţinut că nu toate procesele treceau până acum şi prin faza de apel.
 
Plângerile la ANPC din ultimii ani au vizat în mod special băncile, mai ales după intrarea în vigoare a OUG 50/2010. După ce ordonanţa creditelor" a fost modifcată, clienţii băncilor au făcut sesizări privind clauzele abuzive din contracte având ca temei legea 193/2000. ANPC câştigaseră pentru consumatori până în luna octombrie a anului trecut 280 de procese din cele 350 încheiate cu hotărâri definitive (o rată de 80%), printre care şi procese cu zeci de reclamanţi pe aceeaşi speţă.

Citeste mai departe pe economica.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
381

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...

La un pas de tragedie din cauza scăpărilor de gaz de la o butelie. O femeie a ajuns la spital cu arsuri! (Video)

astăzi, 14:57
794

S-a întâmplat astăzi din localitatea Carasa, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat...

Vasilache și Mărioara, într-un spectacol-premieră la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:37
52

Textul şi regia spectacolului ”Vasilache și Mărioara” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: ...