Se întâmplă în România: După ce au fost lăsați pe întuneric, Electrica anunță că românii vor plăti stâlpii smulși de vânt!

Se întâmplă în România: După ce au fost lăsați pe întuneric, Electrica anunță că românii vor plăti stâlpii smulși de vânt!


Foto: Facebook

Pagubele cauzate de vremea rea de saptamana trecuta din Moldova s-ar putea ridica la cateva milioane de lei si vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) in tarifele finale platite de consumatori, a declarat Catalin Stancu, directorul general al Electrica.

Stancu s-a referit la situatia de la finele saptamanii trecute, cand, din cauza unor caderi masive de zapada apoasa, coroborata cu vant puternic, au fost doborati peste 425 de stalpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialelor Electrica, respectiv in judetele Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Prahova, Vaslui si Cluj.

"Exista o metodologie clara a ANRE, iar, in momentul in care ai o situatie de calamitate si autoritatile recunosc asta, ele (pagubele - n.red.) in mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care sa atinga milioane de euro. Ma astept sa fie de cateva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE", a spus Catalin Stancu.

El a sustinut ca sumele "nu sunt spectaculoase", ceea ce va face ca influenta in tarife sa fie nesemnificativa.

"Marea problema a fost organizarea unui volum mare de lucrari in cateva zile. Pagubele vor fi de cateva milioane de lei, ne asteptam noi. Costul la nivel de total este marginal, nu ma astept sa aiba influente in tariful de anul viitor, pentru ca, inca o data, nu reprezinta o suma semnificativa la nivel de costuri totale per filiala", a explicat Stancu.

Aceasta in contextul in care, sambata, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca va solicita ANRE sa nu recunoasca in tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice in aceste zile.

Catalin Stancu a mai spus ca fenomene precum cele care au avut loc in ultima parte a saptamanii trecute nu au mai fost vazute de zeci de ani.

Potrivit reprezentantilor Electrica, luni la orele amiezii mai erau nealimentati 23.000 de consumatori din zonele arondate companiei, fata de varful de 130.000 de consumatori nealimentati, inregistrat vineri la ora 12:00.

"Speram ca in maximum 48 de ore sa nu mai avem nicio problema. Cauzele par sa tina de fenomene meteo extreme: zapada era umeda si extrem de grea, iar vantul - puternic. Este un fenomen pe care nu l-am vazut de zeci de ani. Iar un stalp odata cazut ii antreneaza si pe ceilalti", explicat seful Electrica.

Acesta a mai spus ca o alta problema a fost faptul ca unii dintre stalpi nu au fost proiectati pentru acest tip de conditii meteo.

"Conditiile de proiectare au fost depasite. Stalpilor le-a fost depasit momentul capabil, nu este o problema de fundatie. Prescriptiile energetice au fost imbunatatite, ultimele normative au fost imbunatatite, iar stalpii noi, care au fost proiectati dupa ultimele normative, cele din 2004, nu au cazut", a continuat Stancu, precizand ca, la nivelul judetului Galati, circa 10% din stalpi sunt sub incidenta vechilor normative.

Totodata, el a precizat ca Electrica va investi in acest an 170 de milioane de euro, dublu fata de 2014, anul listarii la bursa, cand s-au alocat 90 de milioane de euro. Investitiile vor merge cu precadere spre zonele de medie si joasa tensiune.

Stancu a mai spus ca va cere Camerei de Comert si Industrie recunoasterea situatiei de forta majora, ceea ce va exonera compania de eventuale litigii si solicitari de despagubiri.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Apus de Soare în Cetatea lui Ștefan. "Teatrul de la Botoșani este unul special pentru Suceava!" FOTO, VIDEO

Luni, 26 Iunie 2017
2045

Poate cel mai complex proiect cultural al Moldovei ultimului deceniu se desfășoară în aceste zile, la Suceava. Și nu atât datorită diverselor evenimente programate timp de o săptăm&...

Cinci filme pentru timpul liber!

Duminică, 25 Iunie 2017
1377

La rubrica Timpul meu liber vă propunem cinci titluri de filme, unele câștigătoare de Oscar, altele onorate cu câte un Palme d'Or. Dar și filme fără premii, încă cu milioa...

Actorii păpușari, purtătorii copilăriilor noastre. La mulți ani, IBICA LEONTE!

Duminică, 25 Iunie 2017
1414

"Sufletul actorului respiră dezordonat și amețitor, pentru că respiră praf stelar. Râsul său nu este râs, ci speranța râsului omenesc, plânsul său nu este plâ...