Schimbari majore la contabilitatea in partida simpla. Toate reglementarile vor fi cuprinse intr-un singur act normativ

Schimbari majore la contabilitatea in partida simpla. Toate reglementarile vor fi cuprinse intr-un singur act normativ
Ministerul Finantelor propune un cadru legal unic pentru contabilitatea in partida simpla, astfel incat toate prevederile care vizeaza aceasta forma de contabilitate sa fie cuprinse intr-un singur act normativ. Ordinul, publicat recent de Finante in dezbatere publica, ar urma sa abroge celelalte acte care reglementeaza in prezent aceasta forma de contabilitate.

In prezent, modul de tinere a contabilitatii in partida simpla este reglementat prin Ordinul MFP nr.1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea  si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal, care cuprinde atat prevederi referitoare la contabilitatea in partida simpla, cat si prevederi de natura fiscala.
 
Totusi, acest act normativ ar urma sa fie abrogat de un ordin care cuprinde toate reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla.
 
"Modificarile  si completarile aduse in ultimii ani unor acte normative care erau in vigoare la data emiterii O.M.F.P. nr. 1040/2004, precum  si reglementarile contabile introduse ulterior adoptarii acestui ordin, au impus elaborarea unor noi norme privind contabilitatea in partida simpla", argumenteaza Finantele.
 
Noul proiect de ordin privind contabilitatea in partida simpla a fost publicat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor in aceasta saptamana.
 
Proiectul precizeaza categoriile de persoane care aplica normele contabilitatii in partida simpla, si anume:

 • toate  persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, indiferent de modalitatea de plata a impozitului pe venit,
 • reprezentantele persoanelor juridice straine, autorizate sa functioneze in Romania.
 • persoanele care, prin actul de infiintare, prin  legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia  tinerii contabilitatii in partida simpla.
 
Totodata, proiectul publicat de Finante prezinta obligatiile contribuabililor cu contabilitatea in partida simpla referitoare la inventarierea generala sau modalitatea de intocmire a facturii si defineste elementele patrimoniale care contribuie la desfasurarea activitatii: imobilizari corporale (mijloace fixe), stocuri  si imobilizari necorporale respectiv programe informatice, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare.
 
In acelasi timp, proiectul de act normativ elaborat de Finante reglementeaza registrele si formularele financiar-contabile utilizate de categoriile de persoane care au obligatia sa aplice  reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla, acestea avand in continuare obligatia de a a parafa  si inregistra la organul fiscal teritorial Registrul-jurnal de incasari  si plati  si Registrul-inventar.
 
Precizari fiscale importante in proiectul de ordin
 
Finantele stabilesc in proiectul publicat noi norme privind evidenta veniturilor  si cheltuielilor persoanelor care isi tin contabilitatea in partida simpla.
 
Astfel, noile reglementari prevad pentru contribuabili obligatia de a-si determina venitul net anual in  sistem real incepand cu anul fiscal urmator, in cazul in care  au inregistrat in anul fiscal anterior un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro si determina venitul net anual din activitati independente  si din activitati agricole pe baza de norme de venit.
 
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
 
Proiectul de ordin mai precizeaza si ca de la calcularea venitului brut anual determinat pe baza contabilitatii in partida simpla trebuie excluse veniturile neimpozabile si cele  care nu sunt incluse in venitul brut, precum si sumele reprezentand  TVA.
 
In plus, contribuabilii vor trebui sa evidentieze Fisele pentru operatiuni diverse numai cheltuielile efectuate in cadrul activitatii desfasurate in scopul realizarii  de venituri, respectiv numai cheltuielie deductibile integral  si pe cele deductibile limitat.
 
Potrivit reglementarilor din proiectul de ordin, evidenta contabila in partida simpla a veniturilor se  tine  in functie de natura activitatii, pe feluri de venituri, astfel:

 • veniturile comerciale;
 • venituri din profesii libere;
 • veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
 • alte venituri pentru care exista obligatia evidentierii potrivit prevederilor Codului fiscal.     
 
"Pentru fiecare fel de venit se intocmeste Fisa pentru operatiuni diverse in care  se inregistreaza in ordine cronologica toate documentele aferente veniturilor impozabile. Pentru veniturile in natura impozabile se intocmeste separat o <<Fisa pentru operatiuni diverse>>", se mai precizeaza in proiect.
 
Noile reglementari publicate de Finante contin si prevederi de natura fiscala aplicabile entitatilor care sunt supuse regimului transparentei fiscale, respectiv  persoanelor juridice care conduc contabilitate in partida simpla si pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau  propriu.
 
"Distributiile facute catre asociati de entitatile care sunt supuse regimului transparentei fiscale,  reprezinta venit anual realizat/pierdere anuala realizata in cadrul entitatii si nu reprezinta venit din dividende", se mai arata in proiectul lansat in dezbatere publica de MFP.
 
Proiectul de ordin ar urma sa abroge cinci acte normative care contineau prevederi despre contabilitatea in partida simpla, si anume:
 
a) Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea  si conducerea evidentei contabile in
 partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicat in
 Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 642 din 16 iulie 2004;
 
b) Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1230/2006 privind organizarea  si conducerea contabilitatii de catre reprezentante, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006;
 
c) Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1193/2003 privind conducerea contabilitatii in partida simpla de catre reprezentantele din Romania ale societatilor comerciale  si organizatiilor economice straine, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2003;Atentie! Aceste reglementari sunt doar in stadiul de proiect. Pentru a se aplica, Ordinul pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla trebuie aprobat de MFP si publicat in Monitorul Oficial.
 
d) Normele specifice de intocmire si utilizare a documentului Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) cuprinse in Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial nr. 870 bis din 23 decembrie 2008.
 
e) Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 2410/2007 privind aspecte de natura contabila si fiscala referitoare la practicienii in insolventa, persoane fizice sau juridice, care isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 885 din 27 decembrie 2007.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
29

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
84

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
92

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...