SCANDAL în Consiliul Judeţean! Acuzaţii la adresa administratorului public al judeţului!

SCANDAL în Consiliul Judeţean! Acuzaţii la adresa administratorului public al judeţului!
Cum era de aşteptat, proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean (CJ) privind acordarea unui mandat special lui Radu Judele, administratorul public al judeţului, de a vota în Adunarea Generală a Acţionarilor Eco-Sal aprobarea promovării unei acţiuni în răspundere împotriva administratorilor şi directorilor societăţii subrdonate CJ pentru daunele cauzate societăţii a stârnit dezbateri aprinse, în care şi-au găsit loc acuzaţii şi atacuri la persoană.

Primul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Vâzdoagă, cel care a pus sub semnul întrebării vinovăţia directorilor Eco-Sal, Cristian Lazarovici şi Viorel Coman, în condiţiile în care sarcinile societăţii erau clare.

"Nu am înţeles ce măsuri trebuia să ia conducerea Eco-Sal ca să producă venituri, cât timp această societate avea obiectul clar de activitate, colectarea, transportul şi gestionarea deşeurilor. Nu putea face nici şuruburi, vopsea să încondeieze ouă, singurul lucru pe are îl aveau de făcut era să obţină licenţa, lucrul pe care de altfel l-au făcut. Faptul că s-a schimbat legislaţia, fatptul că la acea groapă de gunoi sunt atâtea probleme şi nu din vina lor şi ei nu şi-au putut împlini obiectul de activitate, deci eu nu cred că sunt lucruri imputabile lor. Desigur, aceşti oameni, dacă se va aproba propunerea, vor ajunge în instanţă şi vor câştiga garantat, dar problema este că ştim cu toţii ce înseamnă un proces: timp, bani, nervi. De ce aruncăm oamenii ăştia într-o asemenea situaţie, ei nefăcându-se vinovaţi, ei îndeplinindu-şi obiectul muncii, obţinând licenţa", a declarat Gheorghe Vâzdoagă.

Dorin Ciuştea a reamintit că, la momentul înfiinţării societăţii Eco-Sal, nu a existat un studiu de oportunitate privind această societate.

"Cred că materialele prezentate nu stabilesc vinovăţia totală a conducerii acestei societăţi. Vinovăţia nu aparţine doar conducerii societăţii, ci şi AGA şi a reprezentantului nostru în AGA, pentru că o serie de deficienţe prezentate în raportul de audit nu erau de competenţa conducerii societăţii, ci era a Consiliului de Administraţie. Nu era treaba angajatului să se ducă să încheie contract de mandat, ci patronul îi propune salariatului contractul de management sau de mandat. Asupra modului cum au fost selectaţi membrii CA, sunt mari semne de întrebare şi nu red că este vina comisiei de selecţie pentru că, din păcate, eu consider că asupra comisiei s-au făcut presiuni pentru ca în CA să intre oameni care nu aveau cunoştinţele necesare pentru a adminstra o firmă cu un asemenea profil", susţine Dorin Ciuştea.

Cătălin Flutur a opinat că doar instanţa poate stabili cine se face vinovat de eşecul societăţii Eco-Sal.

"Vă reamintesc că în 28 noiembrie 2012 a fost un vot strâns, de 19 la 11, şi atunci am spus că niciodată nu vom putea să încredinţăm direct societăţii, ci trebuie să facem licitaţie publică. A fost pentru prima dată când am fost contra şi am fost jignit în şedinţa respectivă, pentru că mi s-a interzis să vorbesc în respectiva şedinţă şi s-a spus că Cred că este vina mea că am lăsat să se transmită în direct şedinţele şi că noi apelăm la şmecherii politice. Adică ceea ce am făcut noi atunci, când ne-am împotrivit înfiinţării societăţii pentru că era clar că nu va ajunge să gestioneze depozitul era o şmecherie politică. Şi se vine acum, după trei ani, şi am ajuns să plătim şmecheriile politice", a declarat Cătălin Flutur, aluzie la scandalul provocat de fostul şef al CJ, Florin Ţurcanu, în şedinţa în care s-a votat înfiinţarea Eco-Sal.

Imediat consilierul liberal a fost completat de Dumitru Zmău: Ei, între timp v-aţi împăcat, iar Cătălin Flutur a spus zâmbind: Nu ne-am împăcat, ne-am aliat. Ulterior, Flutur a reafirmat că doar printr-o acţiune în instanţă, membrii CA şi directorii societăţii vor putea dovedi că nu au avut o vină atât de mare în eşecul Eco-Sal.

A venit însă şi rândul lui Viorel Coman, directorul adjunct al Eco-Sal, să-şi afirme punctul de vedere, acesta susţinând că s–au făcut mari presiuni politice asupra şefilor societăţii de către fosta conducere a Consiliului Judeţean, şi anume Florin Ţurcanu, pentru angajarea unor persoane. Ba mai mult, acesta l-a acuzat pe Radu Judele, administratorul public al judeţului, că nu a făcut nimic din ceea ce trebuia să facă în calitate de reprezentant al judeţului în AGA.




"Când a fost un control la Eco-Sal, cred că era la scufundări în Marea Mediterană. Niciodată nu a fost aici. Noi nu am făcut societatea pentru Coman Viorel şi Lazarovici Cristian. Dumneavoastră aţi făcut-o pentru o strategie a judeţului, or acea strategie nu o puteam face după bunul meu plac, ci trebuia să vină administratorul public al judeţului , adică domnul Judele, să facem ceva. Dar el a spus Pas. Nu am susţinut presiunile politice care s-au făcut. Este doamna Luiza Alexandru aici (consilier judeţean, n.r.) . A venit presiune din partea preşedintelui CJ să îl angajăm (pe soţul Luizei Alexandru, Daniel Alexandru, fost director în ANRSC, n.r.) prin transfer, cu 25 de milioane pe lună", a susţinut Viorel Coman.

Luiza Alexandru a aprobat declaraţia lui Coman, spunând însă că: "Eu nu v-am adus un prost, ci v-am adus un profesionist să vă ajute să vă dezvoltaţi", a declarat consilierul. Ulterior, Luiza Alexandru a susţinut că directorii Eco-Sal au avut mai multe întâlniri cu soţul ei, întrucât acesta a lucrat la ANRSC şi i-a ajutat să-şi pregătească dosarele pentru licenţiere.

"La vremea respectivă, soţul meu a mers la domnul Ţurcanu şi i-a prezentat un plan de dezvoltare şi i-a spus că a lucrat în domeniu şi ştie cum se derulează aceste activităţi. Pentru şase luni, el putea să vină să ajute la Eco-Sal pentru a obţine licenţa de gradul I. M-aţi acuzat pe nedrept, era vorba de o perioadă de şase luni în care să vă ajute să vă dezvoltaţi, nu să mă ajute pe mine acasă, cu 25 de milioane, că la Bucureşti avea 40 de milioane", a declarat Luiza Alexandru.

Ultimul cuvânt a aparţinut lui Radu Judele, acesta susţinând că şi acum i-ar spune Pas lui Coman pentru că îi cerea să facă treaba directorilor.




"Dacă el se aştepta ca de-a lungul acestor ani eu să fac activitatea directorilor acestei societăţi care au fost plătiţi, rămâne în continuare Pas. De sfătuit, nu ne-am sfătuit că dumneavoastră nu prea veneaţi pe aici, ci numai domnul Lazarovici, aşa că dumneavoastră nu ştiţi cum s-a luat licenţa. Cum s-a obţinut acea licenţă, domnul Coman habar nu are", a declarat Radu Judele.

Supus la vot, proiectul a fost aprobat cu 17 voturi pentru, patru împotrivă şi şase abţineri. În atari condiţii, judeţul Botoşani ar putea deschide acţiune în instanţă pentru stabilirea vinovaţilor pentru eşecul Eco-Sal.



 

 

Spune-ne opinia ta