Scaderi ale cotelor CAS si CASS, de la 1 decembrie 2008

Scaderi ale cotelor CAS si CASS, de la 1 decembrie 2008
Cotele de contributie de asigurari sociale si la bugetul asigurarilor de somaj au inregistrat scaderi, incepand cu 1 decembrie 2008.

Potrivit legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 nr. 387/2007, cotele de contributie care se aplica in baza legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, incepand cu luna decembrie a acestui an, sunt urmatoarele:

a)pentru conditii normale de munca 27,5%;

b) pentru conditii deosebite de munca 32,5%;

c) pentru conditii speciale de munca 37,5%.

Pana la 30 noiembrie, cotele de contributie de asigurari sociale, stabilite diferentiat, in functie de conditiile de munca, au fost:

a) pentru conditii normale de munca 29%;

b) pentru conditii deosebite de munca 34%;

c) pentru conditii speciale de munca 39%.

Cota de contributie individuala de asigurari sociale se mentine la nivelul de 9,5 procente, indiferent de conditiile de munca. In cota de contributie individuala este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Scaderi ale contributiilor, incepand de la 1 decembrie 2008, s-au inregistrat si in cazul asigurarilor pentru somaj.

Astfel, contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5%, fata de 1%, cat era pana la 30 noiembrie.

Cota se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si anume venitul brut realizat lunar de fiecare angajat.

Cota individuala retinuta de la salariati se mentine la 0,5%. In cazul persoanelor asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, cota de contributie individuala este de 1%, incepand cu luna decembrie, in scadere cu 0,5%.

Tot de la 1 decembrie, scaderi ale cotelor s-au inregistrat si in cazul contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, datorate de angajatori la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Cota aplicabila este de 5,2%, fata de 5,5%, cat era pana in prezent.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sportivii de la LPS Botoșani, campioni naționali (și) la semimaraton U20! (foto)

astăzi, 15:40
14

În perioada 20 – 21 aprilie 2024 sportivii din cadrul secției de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Botoșani au participat la Finala Campionatului Național de Semimaraton pentru...

Carne de miel vândută direct din mașină, polițiștii locali din Botoșani au intensificat controalele înaintea Paștelui!

astăzi, 15:22
38

Polițiștii locali din Botoșani au identificat, în urma controalelor de săptămâna trecută, două persoane în parcarea supraterană de la Piața Centrală care ofereau spre v&aci...

„Semințele recunoștinței” plantate de elevi și persoane cu dizabilități din Botoșani! (foto, video)

astăzi, 14:58
82

Două activități de suflet au avut loc în cursul zilei de luni la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani în cadrul unui proiect inițiat de preotul Ioan Iordachi...