Sărbători pascale liniştite în unităţile de urgenţă
BOTOSANI

Spre deosebire de anii anteriori, când numărul accidentelor rutiere şi a incidentelor în perioada Paştelui stricau bucuria botoşănenilor, în acest an, din fericire, contabilizăm puţine neplăceri medicale.

Sărbători pascale liniştite în unităţile de urgenţă

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Cea mai bună dovadă este numărul prezentărilor din Unitatea de Primire a Urgenţelor şi Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati.

Medicul Petre Rădăuceanu, şeful UPU-SMURD spune că sâmbătă seară, ora 19:00 până marţi dimineaţă, ora 9:00, s-au înregistrat 345 de prezentări la UPU şi 183 la CPU.

"Cu probleme abdominale, adică indigestii, am avut un număr de 15 pacienţi şi zece pacienţi cu probleme cauzate de etilism acut. Restul pacienţilor au venit cu traumatisme, cu probleme neurologice, tensiune, chestiuni curente. Urgenţe în adevăratul sens al cuvântului au fost în jur de 30- 35% dintre cazuri", spune Petre Rădăuceanu.

Şase dintre pacienţii prezentaţi la UPU au fost diagnosticaţi cu traumatisme în urma unor agresiuni, după ce au fost victimele unor conflicte izbucnite din cauza consumului de alcool.

"Comparativ cu alţi ani, a fost un Paşte liniştit, în alţi ani erau mai mulţi pacienţi. Cred că oamenii au fost mai ponderaţi, mai cumpătaţi, ceea ce e un lucru bun, oamenii sunt mai informaţi", adaugă şeful UPU- SMURD.

Anul trecut, potrivit statisticilor, în perioada sărbătorilor pascale, la UPU au fost 554 de prezentări. Dintre acestea, 37 de botoşăneni au fost victime ale agresiunilor iar 21 au prezentat intoxicaţie alcoolică.

 

Spune-ne opinia ta