SARBATOAREA BUNEI VESTIRI - Slujba Sfintei Liturghii oficiata, la Manastirea Sihastria Voronei, de PS Calinic Botosaneanul

SARBATOAREA BUNEI VESTIRI - Slujba Sfintei Liturghii oficiata, la Manastirea Sihastria Voronei, de PS Calinic Botosaneanul

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mana

Miercuri, 25 martie, ziua Bunei Vestiri, PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, va oficia slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Sihastria Voronei, din judetul Botosani.

Biserica manastirii Sihastria Voronei a fost construita la indemnul domnitorului Moldovei Mihail Sturdza (1834-1849), in perioada 11 septembrie 1858 - 25 martie 1861, avand ctitori un grup de sase calugari, in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, veniti de la schitul Cozancea.

Staret al Manastirii Vorona era arhimandritul Iosif Vasiliu (1853-1876). Biserica a fost sfintita in anul 1865, 25 martie, de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, avand hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor.

Finisarea lucrarilor si pictarea bisericii de catre schimonahul Vladimir s-a terminat in 1876.

Din punct de vedere arhitectural, Biserica Buna Vestire este construita in plan dreptunghiular, din caramida, pe temelie din piatra si este acoperita cu tabla alba. Are o lungime de 20 metri si o latime de 7 metri.

Originalitatea ei este data de trei abside aparente, marcate pe exterior de cate patru coloane, impartirea interioara cuprinde: altar, naos, pronaos, pridvor si vesmantar.

Catapetesma si un mare numar de icoane sunt pictate in ulei si poleite cu aur8 - Taierea celor 14.000 de prunci, Cina cea de Taina, Apostolii etc. Schimonahul Vladimir Machidon avea varsta de 115 ani cand a terminat de pictat biserica. Atat catapeteasma, cat si Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de Mana, sunt inscrise in Patrimoniul National.

Agheazmatarul iese in evidenta prin unicitatea picturii, care are intreaga cupola acoperita cu picturi reprezentand starile sufletesti ale omului, percepute prin prisma omului bun si ale omului rau.

In anul 1940, la sud de biserica a fost construit paraclisul cu hramul Sfantul Mina, sfintit pe 09 septembrie 1941 de IPS Irineu Mihalcescu, mitropolitul Moldovei.

Troita cu hramul Sf.Proroc Ilie a fost construita in anul 1984 de ierom. Pimen Chirila, in timpul egumeniei ierom. Visarion Pasnei. Intre anii 1993-1997, s-a construit casa Sf.Proroc Ghedeon, sfintita la 25 martie 1997 de PS Episcop Vicar Calinic Botosaneanul.

Un mare vietuitor in duhul rugaciunii isihaste, a fost Cuviosul Onufrie, contemporan, ucenic, apoi si sfatuitor al Sf. Paisie de la Neamt. Era rus de origine, avand o pozitie sociala inalta in societatea rusa a anului 1749, cand era guvernator al unei provincii.

Dupa acest an, a venit in Moldova si a sihastrit in codrii Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), trecand la cele vesnice pe 29 martie 1789.

Dupa aceasta, s-au facut multe minuni de catre Cuvios, unor calugari de la schitul Lacuri (Deleni-Iasi), unor mireni ingrijitori ai animalelor manastirii Vorona, culminand cu vindecarea copilei domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza.

Ca urmare a acestor minuni, pe 9 mai 1846, s-au dezgropat sfintele oseminte ale Cuviosului Onufrie, si s-au asezat intr-o racla, in Biserica Buna Vestire a Manastirii Sihastria Voronei.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
20

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
37

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
32

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...