Sapte cazuri de boala Lyme confirmate la Botosani

Sapte cazuri de boala Lyme confirmate la Botosani
Dintre cele 41 de probe de laborator trimise la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, in cazul a 7 s-a confirmat boala Lyme. Anul trecut, din 55 de suspiciuni, au fost confirmate 16. Toti pacientii sunt sub tratament, supravegheati medical.

Directia de Sanatate Publica Botosani a trimis spre analiza, la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, 41 de probe de laborator de la botosaneni care au fost muscati de capuse, pentru a vedea daca se confirma sau se infirma boala Lyme. In 7 dintre cazuri boala a fost confirmata, conform datelor prezentate astazi de reprezentantii DSP Botosani.

"Muscaturi de capuse au fost tot timpul, insa ceea ce uita toata lumea este ca nu toate persoanele muscate de capuse se si imbolnavesc. Supravegherea maladiei Lyme, in Romania, este din 2010, cand a fost sesizata cresterea numarului de imbolnaviri in Europa si a intrat si Romania in supraveghere. Acum avem suspiciuni, dar nu avem rezultate pozitive. Asta nu inseamna ca din probele trimise nu pot fi si pozitive", declara in urma cu cateva zile epidemiologul Ecaterina Chihaia.

Pentru a se proteja de muscatura de capusa, medicii recomanda cetatenilor purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, introdusi in sosete de culoare deschisa si textura mai deasa, purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje, ultilizarea Deet (Dietil toluamida) drept repelet, prin aplicarea pe pielea ce poate veni in contact cu capusele si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor. De asemenea, recomanda tratarea (spalarea si uscarea cel putin o ora, cu aer cald/fierbinte) a hainelor folosite pe teren, dupa activitati desfasurate in zone cu potential de infestare cu capuse, inspectarea corpului cu atentie. Capusele se pot aseza/fixa oriunde, fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii.

In cazul in care sunt gasite capuse pe corp, se recomanda inlaturarea prompta a capuselor, cu ajutorul unei pensete cu varful bont, prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat aparatul bucal al capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capusei, pielea se va dezinfecta cu alcool sanitar (70%) si se va aplica un unguent continand un antibiotic cu spectru larg.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
609

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
129

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
82

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...