Săptămâna Educației Globale la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în "Cuvinte de poveste"! FOTO

Săptămâna Educației Globale la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, în "Cuvinte de poveste"! FOTO
S-a încheiat Săptămâna Educației Globale. Cu obiective bine stabilite, activitățile la care s-a angajat fiecare unitate de învățământ au căutat originalitatea și o modalitate de a-i provoca pe cei mici și mari în egală măsură. Departe de a fi o noutate, tema păcii în lume stârnește mereu interes, din motive lesne de înțeles; pentru cei mici însă, "pacea" este o noțiune abstractă. Sigur că și-o doresc, au învățat de la cei mari. Că nu toți au parte de ea, au aflat de la știri. Și totuși, cum ajungem la Pace?

"Pacea nu e ceva ce ți-ai dori. Pacea e ceva ce faci, e ceva ce creezi, e ceva ce ești, e ceea ce dai mai departe." (John Lennon)

Aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectului Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani. "Cuvinte de poveste", proiectul care a implicat sute de elevi, cadre didactice și părinți, a plecat de la premisa că lucrurile mari se fac cu pași mici. Că pacea, atât de dorită, visată, cântată în poeme de neuitat, nu poate fi impusă și nu se obține de azi pe mâine, ci cu suflet curat, prin cunoaștere. Educația poate sădi în sufletele pure ale copiilor semințe care să încolțească devreme: nevoia de autocunoaștere, frumusețea comunicării pline de substanță și urmarea firească a primelor două, cunoașterea celui de alături. Cuvinte magice, de poveste, nu atât prin formă, cât prin fond – profund, complex, cu ecou puternic în inimă.

"Cu...vântul PACE este joc și poveste" au gândit clasele pregătitoare, care au construit moriști multicolore, puse în mișcare doar de puritatea din ochii copiilor și de forța (cu)vântului. Cadrele didactice și elevii claselor primare au primit invitația de a participa la un concurs de fotografie, desfășurat sub sloganul "Pacea începe cu un zâmbet" și la un concurs literar care a încercat să descopere câtă putere ascund cuvintele. Activitățile au continuat la bibliotecă, apoi pe terenul de sport al școlii, unde celor mici s-au alăturat și elevii de gimnaziu. Deși nu au fugit de joacă, cei mari au desfășurat și activități de cercetare, dezbatere, socializare și multe altele. Am păstrat porumbelul alb, simbol delicat al unui vis; am păstrat culorile încărcate de tradiție ale steagurilor; am păstrat gândurile universal valabile și am individualizat demersul, astfel încât să putem culege roadele dorite fără a altera reprezentarea generală a ceea ce înseamnă "Pace".

Săptămâna 14–18 noiembrie a fost una plină, activitățile și concursurile propuse elevilor urmărind atingerea unui singur scop: aprofundarea noțiunilor de pace interioară și autocunoaștere, prin conștientizarea nevoii de liniște în microgrupul din care facem parte și de pace în comunitatea școlară. 






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
217

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
102

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...

Șoferi de microbuz amendați drastic, polițiștii au dat jos zeci de pasageri!

astăzi, 11:25
123

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu ...