SANATATE - Terapia prin ras, indicatii si contraindicatii! - VIDEO

SANATATE - Terapia prin ras, indicatii si contraindicatii! - VIDEO
Un copil rade de 40 ori pe zi, fara niciun motiv, in timp ce un adult rade in medie de 20 ori pe zi. Scoala, serviciul, conventiile sociale ne determina treptat sa devenim seriosi si sa pierdem capacitatea de a rade in mod spontan.

Este o adevarata pierdere, caci s-a demonstrat stiintific ca simtul umorului si rasul sunt excelente pentru sanatate si constituie, printre altele, un antidot foarte eficient impotriva stresului.

Rasul favorizeaza oxigenarea organismului si stimuleaza diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente in plamani. In plus, el mareste capacitatea respiratorie si reduce tensiunile musculare.

Din punct de vedere cardiovascular, 20 secunde de ras intens echivaleaza cu 3 minute de mers rapid pe jos. Iar acest lucru este valabil chiar daca radem fara motiv sau din placere, ca si cum ar fi vorba de o terapie.

Mai multe studii au concluzionat ca rasul contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, la cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita), la reducerea presiunii arteriale si la marirea nivelului de endorfina ("hormonul fericirii"), precum si a celulelor NK, a limfocitelor T si a IgA secretorii – trei componente fundamentale ale sistemului imunitar.

In general, studiile experimentale constau in vizionarea de comedii in paralel cu documentare si apoi in compararea analizelor reactiilor biochimice.

 Istoric

Primul care a incercat o terapie prin ras a fost Norman Cousins in 1964. Utilizand gandirea pozitiva si rasul el a reusit sa se vindece de o boala articulara foarte dureroasa, considerata drept ireversibila. Metoda sa a constat in vizionarea de comedii si in consumul de vitamina C.

El a constatat ca fiecare vizionare de 30 minute ii furniza 2 ore de repaus fara durere. Dupa sase luni de tratament, Cousins s-a vindecat complet.

La inceputul anilor 1980, doctorul Patch Adams isi ingrijea pacientii imbracat in haine de clovn si utiliza umorul si rasul drept instrumente terapeutice. In prezent, unele spitale din strainatate ofera sedinte de terapie prin ras animate de clovni profesionisti. In acestea, medicii se deghizeaza si utilizeaza instrumente de jucarie (de exemplu, un stetoscop care scoate bule) pentru a crea o senzatie de complicitate cu pacientii, in special copii.

Unele spitale dispun de o "sala de ras" pentru adulti, unde acestia pot viziona comedii, citi carti sau benzi desenate, pot asculta CD-uri sau casete comice. In anul 1995, este creat in India primul "club de ras" de catre doctorul Madan Kataria.

Aceasta noua abordare, numita "yoga rasului", promoveaza rasul fara niciun motiv, doar pentru a se relaxa, a se elibera de tensiuni si de inhibitii si pentru a dezvolta o atitudine pozitiva in viata. Inca de la crearea sa, aceasta metoda a avut un imens succes, demonstrat de cele peste 1000 cluburi de ras din intreaga lume.

Pe scurt, rasul si simtul umorului sunt bune pentru sanatatea fizica, mentala sau emotiva. Cum functioneaza O sedinta de terapie prin ras se desfasoara in grup, de preferinta dimineata pentru a incepe ziua in mod placut. Terapia include si tehnici de ras provocat cu ajutorul exercitiilor de stretching si de respiratie care fac parte din tehnicile yoga.

Sedintele incep de regula prin exercitii de incalzire si de respiratie profunda, in scopul de a destinde si de a oxigena organismul. Urmeaza "exercitiile de ras", care sunt de fapt niste jocuri ce isi propun sa starneasca rasul si sa il faca sa devina contagios.

De exemplu, "pacientii" arunca un balon imaginar de la unul la altul; fiecare incepe sa rada atunci cand prinde balonul, iar jocul continua pana cand toata lumea rade cu hohote. Daca vreti sa introduceti mai mult umor in viata dvs. exista mii de trucuri pentru a realiza acest lucru (de la notarea celor mai bune glume pe care le auziti si pana la exagerea intentionata pentru a repune lucrurile in perspectiva).

Umorul este solutia perfecta pentru toate problemele. Indicatiile terapiei prin ras Terapia prin ras este o metoda de autovindecare de care pot profita toti, indiferent de varsta si de starea de sanatate. In ultimii 20 ani, programele de terapie prin ras au fost utilizate in diverse spitale din strainatate, in special pentru copii, in scopul de a-i ajuta sa depaseasca stresul legat de boala.

De asemenea, unele programe se adreseaza persoanelor care lucreaza in domeniul medical, pentru a-i ajuta sa faca fata exigentelor si responsabilitatilor muncii lor.

Rasul si simtul umorului utilizate drept terapii se intalnesc intr-o varietate de contexte, in special in psihoterapie, pentru a trata afectiuni precum depresia. In plus, umorul la locul de munca amelioreaza calitatea relatiilor, spiritul de echipa, comunicarea si reduce riscurile de epuizare profesionala.

Contraindicatii

Inainte de a participa la o sedinta de terapie prin ras de tipul celor descrise mai sus, se recomanda consultarea medicului in urmatoarele cazuri: ptoza, glaucom, hernie abdominala, hipertensiune arteriala, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare, in urma unei chirurgii abdominale si in timpul unei sarcini cu risc.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
25

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
1597

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
155

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...