SANATATE - Substanţele halucinogene, o "capcană" periculoasă pentru tineri

SANATATE - Substanţele halucinogene, o "capcană" periculoasă pentru tineri
De câţiva ani, au apărut nişte negustori avizi de îmbogăţire rapidă, pe orice cale posibilă, care au introdus în ţară o serie de produse de mult dispărute din lumea civilizată  Se profită de faptul că unele dintre aceste produse nu au fost introduse în grupa drogurilor interzise prin lege, deşi au efecte aproape similare cu drogurile clasice  Introducerea în România a acestor substanţe s-a făcut, concomitent, atât prin vest (Timişoara), cât şi prin est (Constanţa, Galaţi), din cea de a doua sursă extinzându-se repede spre oraşele din Moldova

Ca modest militant pentru sănătatea poporului nostru, inclusiv pentru sănătatea generaţiei tinere, consider că am datoria de a prezenta în detaliu aceste preparate cu efecte foarte dăunătoare, care pot distruge sănătatea fizică şi psihică a consumatorilor naivi. Sunt convins că noi, cei care luăm poziţie categorică împotriva consumului acestor substanţe dăunătoare corpului, indiferent de gradul lor de toxicitate, ne expunem unor reacţii destul de dure din partea consumatorilor, uneori exprimate prin apostrofări şi cuvinte jignitoare.

Este bine cunoscut că, de câţiva ani, au apărut nişte negustori avizi de îmbogăţire rapidă, pe orice cale posibilă, care au introdus în ţară o serie de produse de mult dispărute din lumea civilizată. Aceste produse erau apanajul unor triburi africane şi americane, unele semi-sălbatice, care trăiau în îndepărtata Antichitate sau în Evul Mediu.

Se profită de faptul că unele dintre aceste produse nu au fost introduse în grupa drogurilor interzise prin lege, deşi au efecte aproape similare cu drogurile clasice. Explicaţia este simplă. Fiind dispărute de sute şi mii de ani din atenţia oamenilor aflaţi pe diferite trepte ale evoluţiei civilizaţiei, ar fi absurd să mai facă obiectul preocupărilor actuale. În mod similar, nimeni nu mai studiază produsele consumate de sumerienii şi perşii din Antichitate sau de către hunii nomazi în fuga lor spre Occident.

Introducerea în România a acestor substanţe s-a făcut, concomitent, atât prin vest (Timişoara), cât şi prin est (Constanţa, Galaţi), din cea de a doua sursă s-a extins repede spre oraşele din Moldova (Tecuci, Vaslui, Iaşi) şi înaintează spre nord. În multe localităţi s-a creat o largă reţea de distribuţie prin acele magazine de vise, Etnoplant-Shop, Weed Shop. Se apelează la o reclamă intensă şi la un sistem de livrare direct la domiciliu, transportul fiind gratuit, cu plata ramburs.

Consumatorul nu trebui să facă nici un efort pentru a le procura, ci doar să achite preţurile colosale de livrare. Pentru un pacheţel de 3 grame se cer 1,2-1,5 milioane de lei vechi.


Plantele sunt toxice pentru sistemul nervos central

- Pedicularis densiflora - numită războinicul indian, era utilizată de triburile indiene din America de Nord, care fumau bobocii florali şi florile uscate pentru efecte halucinogene, euforice, afrodisiace, relaxante şi de agresivitate. Prin inducerea acestei agresivităţi se poate ajunge uşor la violuri sau chiar la crime, fără a conştientiza gravitatea faptelor şi consecinţele sociale. Aceste efecte sunt cauzate de un complex de alcaloizi quinolizidici, toxici asupra sistemului nervos central şi periferic (pediculinina, protopelina, criptopina şi bicuculina).

Consumatorii, cu sistemul nervos uşor paralizat, se simt cu capul în nori, au un râs necontrolat, chef de dans excentric, dilatarea pupilelor şi tremuratul puternic al mâinilor şi picioarelor, care aminteşte de boala Parkinson şi chiar de epilepsie. Persoanele respective trebuie să ştie că nu mai au capacitatea de a conduce autovehicule în siguranţă şi se pot expune la accidente grave. În plus, simt crampe acute stomacale, senzaţie de vomă şi mahmureală ca după o beţie cruntă. Produsul este interzis copiilor şi tinerilor sub 18 ani, dar nu poate fi folosit nici de persoanele adulte.

- Leonotis leonurus - urechea leului sau cânepa sălbatică este una dintre cele mai eficiente alternative la canabis şi la tutun brut. Planta era originară din Africa de Sud, unde era fumată de triburile de hotentoţi. Se fumau florile uscate, pentru efecte euforice, psihoactive, impulsive şi relaxante. Drogul coţine numeroşi alcaloizi indolici şi tropanici, cel mai activ fiind leonurin, uşor toxic, cu multiple efecte secundare asupra întregului organism. Din aceste considerente este interzis copiilor şi tinerilor sub 18 ani şi femeilor gravide, din cauza pericolului de a da naştere unor copii cu malformaţii. În plus, dă dependenţă la fel ca celelalte droguri clasice.

- Nelumbo nucifer - lotusul galben era utilizat în Asia de către indienii budişti în ritualurile religioase, întrucât se credea că zeul Budha ar fi provenit dintr-o floare de lotus. După fumatul florilor uscate apare un sentiment de bucurie nemotivată, cu caracter mistic, ce invadează mintea şi tot trupul consumatorului, care se simte înălţat la ceruri. Aceste efecte sunt datorate unui complex de alcaloizi (neferină, liensenină, isoliensinină) şi a acidului betulinic în exces.

- Nymphaea caerulea - nufărul albastru era o plantă sacră în Egiptul Antic, folosită pentru efectele sale euforice, afrodisiace şi relaxante. Prin consum, sistemul nervos este perturbat din cauza unui complex de taninuri, compuşi fenolici şi acid galacturonic.

- Leonurus sibiricus - marijuanella sau mica marijuana era consumată sub formă de frunze uscate şi mărunţite de către triburile din America Latină şi adusă în Europa de conchistadorii spanioli. Efectele narcotice sunt cauzate de un complex de alcaloizi foarte toxici (leonurină, leonuridină, stachydrină etc).

- Zornia latifoklia era fumată de vechile triburi de indieni din Brazilia pentru efecte psihoactive, impulsive, uneori fiind consumată în scopuri vizionare.

- Canavalia maritima era folosită de triburile vechi din zona Golfului Mexic. Seminţele au fost găsite în mormintele regale din Peru şi Yucatan care datau încă din Antichitate. Are efecte psihoactive, energizante pentru o scurtă perioadă.

- Scutellaria galericulata era un alt drog folosit de triburile care trăiau în apropierea Golfului Mexic, având efecte uşor paralizante asupra nervilor cranieni, cauzator de alcaloidul baicaleina.


Atenţie, aceste ierburi produc dependenţă!

Aceste droguri sunt distribuite separat sau în amestecuri numite Spice Gold, Spice Silver, Spice Diamond, Smoke, Genie, Arctic, Diablo XXX. Pentru a masca gustul amărui al alcaloizilor, fabricanţii de droguri adaugă diferite substanţe, producând miros plăcut atunci când sunt aprinse şi cu gust de miere şi vanilie.

Familiile tinerilor care manifestă tendinţa de alunecare spre consumul acestor substanţe foarte dăunătoare au datoria să le stimuleze interesul şi preocu-pă-rile spre alte activităţi potrivite mileniului în care trăim şi nu spre practicile primitive ale unor triburi care au dispărut de sute şi mii de ani.

Factorii de răspundere de la nivel local şi naţional au, de asemenea, datoria să găsească cele mai eficiente metode de antrenare a tinerilor în activităţi sportive sau productive şi să-şi găsească perspectivele vieţii prin conturarea unor profesii pe care să le îndrăgească şi să le onoreze prin aport personal.

Sperăm că aceste câteva idei să-şi găsească ecoul dorit în sufletele tinerilor debusolaţi, ce încearcă să-şi ascundă frustările vieţii în fumul halucinant al drogurilor care îi transportă, pentru câteva momente, într-o lume de visare, dar care, ulterior, prezintă efecte foarte dăunătoare asupra întregului organism.

(prof. univ. dr. Constantin I. MILICĂ, Ziarul Lumina)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
22

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
57

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
259

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...