SANATATE: Durerea pelvina la femei - cauze si simptome

SANATATE: Durerea pelvina la femei - cauze si simptome
Regiunea pelvina este situata intre ombilic si zona inghinala, in partea din fata a corpului. In aceasta regiune sunt localizate organele de reproducere, dar si sistemul urinar si sistemul digestiv.

Durerea pelvina este disconfortul care apare in portiunea inferioara a abdomenului. Aceasta durere poate fi simptomul unei game largi de conditii: un semn al infertilitatii, o tulburare digestiva sau ar putea fi semnalul de alarma al unei probleme urgente, care posibil sa puna in pericol viata unei persoane.

Posibile cauze ale durerilor pelvine la femei

- Apendicita - este inflamatia apendicelui, un tub format dintr-un testut conectat la intestinul gros. Manifestarile includ durere ascutita, in partea dreapta jos a abdomenului (in apropierea zonei inghinale), varsaturi si febra. Daca aveti aceste simptome, mergeti cat mai urgent la spital. Apendicele trebuie indepartat pe cale chirurgicala, inainte de a se sparge si de a raspandi infectia in interiorul abdomenului. In caz contrar, va poate pune viata in pericol.

- Sindromul de colon iritabil - este o afectiune digestiva cronica, ce cauzeaza dureri recurente in zona abdomenului inferior, crampe, diaree, balonare sau constipatie. Medicii nu stiu cu exactitate care sunt factorii declansatori, dar exista strategii de control a simptomelor. Acestea includ modificarea dietei, managementul stresului si utilizarea de medicamente pentru tratarea diareei sau constipatiei.

- Ovulatia dureroasa sau mittelschmerz - daca aveti junghiuri dureroase la jumatatea distantei dintre menstruatiile dumneavoastra, probabil ca sunteti in perioada de ovulatie. In tipul ovulatiei, ovarul elibereaza un ovul alaturi de o anumita cantitate de lichid si sange, care ar putea irita mucoasa abdomenului. Durerea poate sa alterneze de la o luna la alta. Acest simptom nu este unul care sa semnaleze un lucru grav si dispare de la sine in cateva ore.

- Sindromul premenstrual - acesta este cunoscut pentru faptul ca poate determina schimbari bruste de dispozitie, dar si in apetitul alimentar. Poate provoca crampe abdominale, dureri de spate, dureri de cap, sani durerosi la atingere si acnee. Vinovate sunt modificarile hormonale. Stresul, lipsa de exercitii fizice si deficitul unora dintre vitaminele necesare organismului ar putea inrautati simptomele. Modificarea stilului de viata si medicatia sunt de ajutor in cele mai multe dintre cazuri.

- Crampele menstruale - in fiecare luna uterul construieste o mucoasa care il captuseste, numit endometru, pregatindu-l pentru implantarea si dezvoltarea unui eventual embrion.

Daca nu ramaneti insarcinate, aceasta mucoasa se descompune si corpul se pregateste pentru urmatorul ciclu menstrual. Crampele menstruale apar atunci cand uterul se contracteaza pentru a elimina sangele. Crampele se resimt la nivelul abdomenului inferior sau in zona spatelui, intre una si trei zile. Utilizarea antialergicelor si aplicatiile locale cu caldura pot fi utile pentru diminuarea crampelor menstruale.

- Sarcina ectopica
- aceasta este o urgenta amenintatoare de viata, care necesita interventie medicala imediata. O sarcina ectopica se dezvolta atunci cand un embrion este implantat si creste undeva in exteriorul uterului, de obicei, intr-o trompa uterina. Manifestarile includ dureri ascutie pelvine sau crampe (localizate intr-una din partile corpului), sangerari vaginale, greata si ameteli.

- Boala inflamatorie pelvina - este una din cele mai severe complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala. Poate determina afectarea permanenta a uterului, ovarelor, trompelor uterine. Este principala cauza a infertilitatii la femei. Simptomele includ dureri situate in partea inferioara a abdomenului, febra, scurgeri vaginale anormale, dureri la urinare sau in timpul actului sexual. Poate fi tratata cu antibiotice sau in cazurile grave, poate fi necesara interventia chirurgicala.

- Chisturile ovariene - in timpul ciclului menstrual, un folicul va ajunge la maturitate si va elibera ovulul. Ocazional, foliculul nu se deschide pentru a elibera ovulul sau se va reinchide dupa eliberarea acestuia si se va umple cu lichid, formand un chist ovarian. Acesta este de obicei inofensiv si dispare de la sine, dar chisturile de dimensiuni mai mari pot provoca dureri pelvine, crestere in greutate si urinare frecventa. Chisturile ovariene pot fi diagnosticate in urma examinarii pelvisului sau in timpul ecografiei.

- Fibroamele uterine - acestea cresc pe peretele uterului si sunt numite uneori tumori fibroide, dar nu sunt canceroase. Fibroamele sunt frecvent intalnite la femeile cu varsta de peste 30 de ani si nu sunt insotite de simptome. Totusi, unele femei pot experimenta presiune in abdomen, dureri minore de spate, menstre abundente, dureri in timpul actului sexual sau dificultati in obtinerea unei sarcini.

- Endometrioza - la unele femei, tesutul endometrial creste in afara uterului, in zona ovarelor, trompelor uterine, vezicii urinare, intestinelor, dar si in alte parti ale corpului. In timpul menstruatiei, acest tesut se va descompune, dar nu exista vreun mod prin care ar putea fi eliminat din organism. Rezultatul este formarea de tesut cicatricial, din cauza caruia sarcina se va obtine cu dificultate. Momentan, endometrioza nu poate fi vindecata.

- Infectii ale tractului urinar - o infectie de tract urinar debuteaza atunci cand microbii patrund in tractul urinar. Aceasta poate fi localizata oriunde de la uretra, la vezica urinara, uretere sau rinichi. Simptomele includ presiune in partea inferioara a abdomenului, urinare dureroasa, nevoia imperioasa si frecventa de a urina. Daca se raspandeste la rinichi, poate provoca leziuni permanente. Semnele unei infectii urinare includ: febra, greata, varsaturi si durere in zona inferioara a spatelui.

- Pietre la rinichi
- pietrele la rinichi sunt depozite de sare si minerale, de diverse dimensiuni. Cand se deplaseaza de la rinichi la vezica, urinara pot declansa durere brusca si chinuitoare in zona abdomenului si pelvisului. Urina paote fi sanguinolenta.

- Cistita interstitiala - este o afectiune cronica si dureroasa care presupune inflamatia vezicii urinare. Cauza este necunoscuta. Persoanele care au forma severa a bolii ar putea resimti nevoia sa urineze de mai multe ori pe parcursul unei ore. Alte simptome includ presiune deasupra zonei pubiene, urinare dureroasa si dureri in timpul actului sexual. Conditia este intalnita mai ales la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Tratamentul este simptomatic.


sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
50

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
47

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...

Necazul unei botoșănence: ”De câteva luni, fiica mea în vârstă de 4 ani pare să aibă probleme…” / Ce spun medicii!

astăzi, 11:09
512

De la o vreme, bunica a observat că fetița începe să aibă probleme atunci când ”se joacă mai mult pe telefon și îi obosește privirea”. I-a transmis mamei îng...