SANATATE - Ce dezvaluie parul despre sanatatea ta!

SANATATE - Ce dezvaluie parul despre sanatatea ta!
Parul uscat si casant poate ascunde o infectie in organism, scaderea imunitatii cu lipsa de vitamina C, o anemie sau un deficit de zinc.

Varfurile despicate pot anunta un deficit proteic, iar parul care are un ritm de crestere foarte lent poate trada un aport insuficient de proteine, zinc si vitamine ca A si C.

Adesea oamenii apeleaza la produse de uz extern cand au probleme privind sanatatea parului. Insa, de cele mai multe ori, aceste probleme sunt generate de lipsa unor nutrienti, de curele de slabire, stresul excesiv, dezechilibre hormonale etc.

Care sunt cauzele care duc la afectarea sanatatii parului?

Cauzele care duc la afectarea sanatatii parului pot fi atat interne, cat si externe:
- Expunerea exagerata la soare sau frigul excesiv;
- Folosirea produselor de ingrijire a parului inadecvate;
- Carenta unor vitamine si minerale;
- Stresul intens;
- Cresteri de andrenalina;
- Diferite infectii ale scalpului;
- Boli ale organismului acute sau cronice;
- Dezechilibre hormonale, in special tiroidiene;
- Inaintarea in varsta;
- Factorul genetic;
- Sarcina;
- Menopauza etc.

Ce spune parul despre sanatatea ta?

Anumite afectiuni sau dezechilibre determina schimbari la nivelul parului, unghiilor si pielii. Stiati ca ultimul loc unde sunt cedati nutrienii dupa ce a fost “hranit intregul corp este reprezentat de piele? Astfel pielea si respectiv anexele pe care le hraneste (par si unghii) sunt primele care sufera la cel mai mic deficit de nutrienti sau disfunctii ale organismului.

Caderea parului
Caderea parului poate fi provocata de lipsa indelungata a unor nutrienti sau proteine, de anemie, de unele dezechilibre hormonale atat ale hormonilor sexuali, cat si a celor tiroidieni, hipofizari sau chiar suprarenalieni, scaderea imunitatii, o afectiune infectioansa sau chiar o infectie a scalpului. Factorul genetic este si el implicat in caderea parului. Se recomanda consultul unui dermatolog.

Parul care creste lent
Probabil ca nu aveti un aport suficient de proteine, zinc si cateva vitamine ca A si C. De asemenea, poate fi vorba de o afectiune a tiroidei sau a altei glande endocrine.

Parul gras si sclapul solzos
Prezenta unor cruste la nivelul scalpului si ingrasarea rapida a parului are la baza de fapt o avitaminoza A, ci nu este neaparat legata de frecventa spalarilor pe cap, asa cum se zvoneste.

Parul uscat si casant
Adesea ascunde fie o infectie in organism, fie scaderea imunitatii cu lipsa de vitamina C. Consumati mai multe fructe acre si legume. Mai poate ascunde o anemie sau un deficit de zinc.

Matreata
In cele mai multe cazuri matreata este provocata fie de o infectie specifica a scalpului (se recomanda consultul dermatologului), fie stresul excesiv care determina un dexechilibrul la nivelul secretiei glandelor cutanate ale scalpului.

Varfuri despicate
Adesea este implicat un deficit proteic. Consumati mai multa carne de peste si pui, dar in preparate care evita prajirea.

Par subtire
Stresul poate duce la subtierea parului prin cresterea adrenalinei, dar totodata parul se poate subtia si in premenopauza. In general hormonii de stres (cortizol, adrenalina) determina subtierea parului.

Scalp iritat

Scalpul iritat, care determina si aparitia unor mancarimi sau usturimi este cauzat fie de o infectie, fie de consumul exagerat de grasimi nesanatoase si de dulciuri asociate cu grasimi (prajituri, creme, sosuri, frisca etc.).

O dieta echilibrata si sanatoasa, care include lacatate, cereale, legume, fructe si carne de pui, curcan sau peste asigura un aport de nutrienti suficient pentru pastrarea sanatatii. Se recomanda sa consultati medicul dermatolog atunci cand va confruntati cu probleme de sanatate ale parului.

Sursa: Healthy.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
75

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
85

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
117

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...