SANATATE: Avortul - efecte secundare

SANATATE: Avortul - efecte secundare
Avortul provocat este intreruperea prematura a sarcinii. Cand sarcina este intrerupta de o cauza naturala este vorba de avort spontan sau de pierderea sarcinii. Cand sunt luate intentionat masuri de intrerupere a sarcinii este vorba de avort terapeutic sau avort produs/indus. Avortul poate fi provocat medicamentos si chirurgical. Ambele tipuri detin efecte secundare specifice, iar efectele secundare emotionale sunt intotdeauna acelasi in cazul tuturor femeilor care au trecut prin aceasta experienta.

Efecte secundare: avortul chirurgical

Efectele secundare cu care se confrunta frecvent pacienta sunt: crampe, diaree si dureri abdominale; in situatii exceptionale aceasta interventie poate provoca varsaturi, stari de greata si reactii adverse la anestezic.

Alte efecte secundare:

1. Sangerari vaginale - aparitia acestora nu presupune un lucru iesit din comun, insa, sunt situatii cand uterul sau colul uterin sunt perforate, fapt care provoaca sangerari abundente si se recomanda o transfuzie de sange pentru a controla starea de generala de sanatate a pacientei.

2. Daca nu este realizata corect anestezia poate provoca infarct miocardic sau convulsii iar daca situatia nu este controlata corespunzator exista riscul ca pacienta sa isi piarda viata.

3. In timpul interventiei chirurgicale, daca instrumentele utilizate nu sunt sterilizate corespunzator pot fi transmise infectii (sepsis), care pun pot pune in pericol viata pacientei. Orice complicatie care apare in timpul avortului chirurgical poate conduce la deces.

4. Incapacitatea de a da nastere, in viitor.

Efecte secundare: avort medicamentos

Administarea medicamentelor pentru a declansa avortul este o metoda usor de realizat insa presupune nenumarate efecte secundare:

1. Sangerari vaginale si cheaguri de sange.
2. Vertij si dureri de cap.
3. Frisoane si febra.
4. Varsaturi, crampe, stari de greata si diaree.

Alte complicatii:

1. Hemoragii pe o perioada lunga de timp.
2. Infectii care conduc la infertilitate.
3. In cazuri extreme, decesul pacientei.
4. Febra galbena.
5. Incapacitatea de a da nastere unui copil in viitor.

Atentie: toate aceste complicatii necesita asistenta medicala de urgenta.

Efecte secundare: pe termen lung

S-a demonstrat medical ca femeile care au avortat prin oricare dintre metodele mentionate mai sus se vor confrunta cu o serie de efecte secundare pe termen lung. Printre acestea se afla: imposibilitatea de a da nastere unui copil, cresterea riscului de cancer mamar etc.

1. Cancer mamar- dupa un singur avort riscul de aparitie a cancerului la san se dubleaza si creste proportional cu numarul de avorturi.

2. Cancer ovarian si cancer cervical - femeile care au avortat o singura data prezinta un risc de 2.3 ori mai mare de a suferi de cancer de col uterin spre deosebire de cele care nu au avortat niciodata. Pacientele care au avortata de doua sau mai multe ori se confrunta cu un risc de 4.9 ori mai ridicat de a dezvolta acest tip de cancer. De asemenea, potrivit studiilor recente, riscul de cancer ovarian sau cancer hepatic este influentat de avortul unic sau multiplu. Totodata, aceste femei pot manifesta dereglari hormonale severe insotite de aparitia unor sarcini nedorite si de leziuni cervicale, care, de asemenea, cresc riscul de aparitie al cancerului.

3. Perforarea uterului - aproximativ 3% dintre pacientele care sufera un avort (spontan sau provocat) se confrunta cu perforarea uterului - cel mai frecvent efect secundar fizic. De asemenea, majoritatea leziunilor uterine raman nediagnosticate si netratate daca nu este efectuata o laparoscopie pentru o analizare atenta a structurilor interne ale mucusului. Laparoscopia este utila si pentru a demara urmarirea penala in caz de neglijenta in timpul practicarii avorului. Riscul de a suferi o perforatie a uterului este mai ridicat in cazul femeilor care deja au avut o nastere si in cazul acelora care au primit anestezie generala pentru efectuarea avortulului. Afectarea uterului poate cauza complicatii severe care, pot fi rezolvate numari prin histerectomie, dar poate provoaca si alte leziuni interne si osteoporoza ca si complicatii pe termen lung.

4. Laceratia cervicala - 1% dintre avorturile realizate in primul trimestru de sarcina cauzeaza laceratii cervicale si rani deschise, care necesita sutura. Ranile si laceratiile minore, care nu sunt tratate corespunzator, pot deteriora in cele din urma functia de reproducere a pacientei, fapt care pe termen lung provoaca infertilitatea. Leziunile post-avort pot avea nenumarate complicatii, precum: incompetenta cervicala, complicatii in timpul unei nasteri, nastere prematura etc.

5. Sarcina ectopica - potrivit studiilor, avoturile mutiple cresc semnificativ riscul aparitiei sarcinilor extrauterine. Sarcina ectopica poate conduce la instalarea infertilitatii si poate pune si in pericol viata pacientei.

6. Placenta previa - avortul creste riscul de aparitie a placentei previa in sarcinile ulterioare (circumstanta care ameninta atat viata mamei, cat si pe cea a copilului) cu un procent de pana la 15%. Dezvoltarea anormala a placentei din cauza deteriorarii uterine creste riscul si efectele secundare fizice de deces perinatal, sangerari abundente necontrolate in timpul nasterii si de malformatii congenitale.

7. Boala inflamatorie pelvina - BIP este un efecte secundar care poate pune in pericol viata pacientei si care creste riscul aparitiei infertilitatii si a sarcinilor ectopice. In consecinta, se recomanda ca medicul ginecolog sa trateze BIP inainte de a efectua un avort.

8. Endometrita - inflamatia endometrului (mucoasa uterina) este un efecte secundar post-avort frecvent intalnit mai ales in randul adolescentelor. Acestea care prezinta un risc de 2.5 ori mai mare de a dezvolta o endometrita dupa avort spre deosebire de femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 ani.

9. Malformatii congenitale - avortul este asociat cu leziuni cervicale si uterine cresc riscul aparitiei unei nasteri premature si a dezvoltarii anormale a placentei in sarcina. Aceste complicatii de reproducere sunt principalele cauze de malformatii la nou-nascuti.

10. Alte complicatii imediate - 10% dintre femeile care au suferit un avort manifesta complicatii imediate, din care 2% sunt considerate ca pun viata in pericol. Cele mai severe efecte secundare fizice care pot aparea in timpul si dupa avort sunt: infectii, embolie, complicatii la anestezie, convulsii, ruperea sau perforarea uterului, leziuni cervicale, soc septic si hemoragii.

Efecte secundare - emotionale/ psihologice

Majoritatea femeilor manifesta stari emotionale puternice dupa un avort, numite sindrom de stres posttraumatic. In urma unui avort pacientele sunt coplesite de reactii emotionale printre care se afla:
1. Sentimentul de vinovatie care ar putea culmina cu dorinta de sinucidere.
2. Tulburari de alimentatie si abuzul de medicamente.
3. Perturbari in viata de familie si viata sexuala.

Avortul nu afecteaza doar din punct de vedere fizic, ci si emotional, conducand chiar la aparitia unor tulburari mentale. Aceasta alegere poate provoca depresii majore si ii poate schimba complet viata unei paciente.

 

sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
880

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
276

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
232

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...