Salariul minim de 705 lei, stabilit de la 1 ianuarie 2010, va fi primit doar de bugetari

Salariul minim de 705 lei, stabilit de la 1 ianuarie 2010, va fi primit doar de bugetari
Salariul minim de 705 lei, stabilit de la 1 ianuarie 2010, va fi primit doar de bugetari. Potrivit NewsIn, legea unică a salarizării prevede că această sumă să fie luată drept reper doar în cazul angajaţilor de la stat, şi nu este valabilă şi pentru cei care lucrează în sistemul privat.

Informaţia a fost confirmată pentru jurnaliştii de la NewsIn atât de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, cât şi de cel al Muncii, Marian Sârbu.

Totodată, ministrul Muncii a declarat că va încerca să convingă Guvernul să accepte varianta ca şi în sistemul privat, salariul minim să ajungă de anul viitor la 705 lei, însă discuţiile pe această temă continuă.

Ministrul Finanţelor, Gherghe Pogea, a precizat că Legea unitară de salarizare nu stabileşte salariul minim pe economie, ci doar salariul minim din sectorul bugetar, la care urmează să se adauge sporurile, iar acesta poate fi diferit de venitul minim din sectorul privat.

"Valoarea de 705 lei, atribuită coeficientului 1 din grila Legii unitare de salarizare, nu reprezintă salariul minim pe economie stabilit pentru anul viitor. El reprezintă baza în funcţie de care se calculează toate salariile din sectorul bugetar, ce va avea o anumită dinamică şi va ajunge la 1.100 lei în 2015", a afirmat Pogea.

"Vreau să se înţeleagă foarte clar. Legea unitară de salarizare nu-şi propune să stabilească salariul minim pe economie pentru următorii ani, ci doar valoarea de referinţă minimă din sectorul public ce se înmulţeşte cu ceilalţi coeficienţi din grilă", a adăugat el.

Proiectul final al Legii unitare de salarizare în sistemul bugetar, făcut public duminică seara de Guvern, nu precizează dacă referinţa întregii grile de salarizare, respectiv coeficientul de ierahizare 1, este echivalentă cu salariului minim pe economie.

În proiectul de lege, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei în 2010, 765 lei în 2011, 845 lei în 2012, 935 lei în 2013, 1.015 lei în 2014 şi 1.100 lei în 2015, fără a se face referire la salariul minim pe economie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
55

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
63

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
2171

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...