Salariille profesorilor nu vor mai fi platite de consiliile locale

Sindicalistii din Educatie au convenit, miercuri, cu reprezentantii ministerului de resort ca finantarea de baza a scolilor, respectiv plata salariilor angajatilor, sa se faca direct de la bugetul de stat, nu prin consiliile locale.

"Am decis ca plata salariilor angajatilor din sistem, adica finantarea de baza a scolilor, sa se faca direct de la bugetul de stat, iar scolile sa devina ordonatori secundari de credit. In responsabilitatea primariilor va ramane numai intretinerea scolilor si plata altor programe educationale si a burselor. Au fost insa voci care au spus ca si aceste plati sa se faca tot direct catre scoli, nu de la bugetul de stat", a explicat, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu.

Reprezentantii sindicatelor au mai spus ca nu s-a convenit inca daca finantarea scolilor se va face per elev, la fel ca in sistemul universitar, sau nu.

"Noi am prefera o finantare multianuala, pentru ca modelul universitar nu este cel mai fericit", a mai spus Ciosu.

Initial, discutiile legate de finantare se refereau la finantare per elev, care ar fi permis inclusiv ca liceele private sa primeasca bani de la stat. Aceasta idee a fost sustinuta si in proiectele legislative propuse de Comisia prezidentiala de educatie, condusa de fostul ministrul Mircea Miclea, si in pachetul initiat de fostul ministru Cristian Adomnitei.

Tot miercuri, ministerul si sindicalistii au convenit ca posturile didactice sa fie ocupate printr-un examen de titulalizare care, odata promovat, permite angajarea in sistem.

Si aceasta decizie difera de ideile legate de descentralizare ale comisiei prezidentiale.

Miclea propunea ca posturile didactice sa fie ocupate prin concurs la nivelul scolii, iar titulari in sistem sa fie numai profesorii cu performante deosebite.

Discutiile legate de descentralizarea sistemului de invatamant vor continua saptamana viitoare. Propunerile agreate atat de Ministerul Educatiei, cat si de sindicate, se vor gasi in proiectul viitoarei legi privind descentralizarea. (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
1

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
155

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
109

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...