Romii din Centrul Vechi și din Parcul Tineretului s-au supărat! "Sunt lucruri abominabile"

Romii din Centrul Vechi și din Parcul Tineretului s-au supărat! "Sunt lucruri abominabile"
Reprezentanții romilor care locuiesc în Centrul Vechi și în Parcul Tineretului din municipiul Botoșani s-au săturat ca etnia din care fac parte să fie arătată cu degetul și dată drept exemplu negativ de comportament, spunându-și oful în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Instituția Prefectului.

Prezenți au fost și prefectul Dan Nechifor, primarul Cătălin Flutur, șefii structurilor MAI și ai Poliției Locale, precum și directori ai unor instituții publice.

Prima parte a ședinței a fost cu ușile închise, iar în momentul în care în sală s-a permis accesul presei romii au ieșit la atac. Ei au acuzat că ceea ce se relatează în mass-media locală despre Centrul Vechi și Parcul Tineretului este denaturat, că romii nu sunt chiar așa de răi. 

"De vreo două săptămâni se alimentează o atitudine non-romă, o atitudine împotriva romilor care sparg semințe în Centrul Vechi, fac gălăgie, ascultă muzică. Nu știu că ar fi infracțiuni dar contravenții sociale am înțeles că da, dar fiecare poate să plătească și să fie sancționat individual și nu toți romii luați că uite de fac romii. Chiar nu toți fac același lucru. Aceasta este ideea generalizării, a unui fenomen în care alimentăm opinia publică. Și eu simt o nostalgie a Centrului Istoric, dar problema e la administrație, nu la noi. Acele locuințe sunt locuințe legal ocupate, cu contracte de închiriere sau cumpărare. Sunt copii care nu au unde să se joace, stau în mijlocul pietonalului, că nu circulă mașini, e în avantajul locatarilor", a spus Semiramida Balan, consilier pe problemele romilor în cadrul Instituției Prefectului. 

Semiramida Balan consideră că romii sunt de fapt o masă de manevră, văzute astfel în special de către partidele politice.

"Să nu se folosească de acest segment și în special de a denigra o parte împotriva celorlalți. Spun acest lucru pentru că la una dintre descinderile jandarmilor în Parcul Tineretului au venit și mi-au spus: uite ce ne face domnul primar Flutur. I-am întrebat de unde au dedus asta și au spus simplu de la faptul că  jandarmii au spus: voi vă puneți cu Flutur, vă arătăm noi ce vă facem. Sunt lucruri abominabile. Dacă folosim și sărăcia și Parcul Tineretului în campanie electorală nu cred că ne prinde foarte bine. Încercăm să conviețuim", a mai afirmat Semiramida Balan.

Prefectul Dan Nechifor a intervenit și a spus că nu are nimeni nimic cu etnia, problema fiind comportamentul anumitor persoane, și le-a transmis reprezentanților romilor că rolul lor este de a media când apar astfel de derapaje.

Un alt reprezentant al romilor a spus că nu înțelege unde este problema când cei care locuiesc în cele două zone din municipiu ies să "se aerisească în fața blocului sau să fumeze",  sau când ascultă muzică. Nu a amintit însă că în urmă cu doar câteva zile a fost nevoie de intervenția mascaților după ce mai mulți cetățeni de etnie romă din Parcul Tineretului au înțeles să asculte muzică după bunul plac, cu volumul la maximum, fără a ține cont de faptul că locuiesc într-o comunitate.

"Noi vorbim cu ei acolo, dar există această libertate, au luat-o razna, să ne înțelegem", a spus un alt reprezentant al romilor prezent la întâlnire. 

"Vorbiți mai apăsat! Am auzit de la două persoane, și mi se pare hilar, că Flutur a pus jandarmii pe dvs. să vă bată. Trebuie să înțelegeți un pic, cred că acum discut cu oameni cu o minimă pregătire, niciodată primarul nu poate să dea dizpoziție Jandarmeriei sau Poliției. Eventual am o relație de coordonare a Poliției Locale. Dacă asta vi se spune dvs., că eu am spus jandarmii să vă bată, este fix problema dvs. dacă credeți sau nu, este un lucru care nu se poate întâmpla", a spus primarul Cătălin Flutur în intervenția sa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Duminică: Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă "Din străbuni, din oameni buni…" - Programul manifestării!

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
1565

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează Festivalul de datini ...

Concertul de colinde "Crăciunul - Bucurie sfântă", la Dorohoi!

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
210

Dorohoienii sunt așteptați în acest sfârșit de weekend la un Concert de Colinde organizat de Seminarul Teologic "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi.Duminică, 17 decembrie 2...

Autorităţile vor să pună în funcţiune o nouă staţie de pompare pe râul Prut. Va deservi 10.000 de hectare de teren agricol

Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
764

Noua staţie va fi în aval de cea din Manoleasa şi va deservi 10.000 de hectare de teren agricol în zona Româneşti-Ştefăneşti. Licitaţia privind lucrările se estimează a se desfăşura în ...