Romanii vor putea avea pensii ocupationale

Romanii vor putea avea pensii ocupationale
Ministerul Muncii a anuntat, vineri, cele opt principii care vor sta la baza viitoarei Legi privind sistemul unitar de pensii publice, stabilite in cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial constituit pentru elaborarea proiectului de lege.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, cele 8 principii ale legii unitare a pensiilor publice sunt urmatoarele:
1. principiul unicitatii, potrivit caruia, statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept. Acest principiu propune, practic, existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale. Totodata pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii.
 
 2. principiul obligativitatii potrivit caruia persoanele fizice si juridice au obligatia, conform legii, sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor.

3. principiul contributivitatii conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public.
 
4. principiul egalitatii care va asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege. Acest al IV-lea principiu sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii.
 
5. principiul repartitiei pe baza caruia fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public.
 
6. principiul solidaritatii sociale conform caruia participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale prevazute de lege.
 
7. principiul autonomiei care se bazeaza pe administrarea de sine statatoare a sistemului public, conform legii, avand in vedere conformitatea acestuia cu legislatia referitoare la legile privind informatiile clasificate, prin folosirea unor case de asigurari separate structurilor aflate sub incidenta acestor legi.
 
8. principiul ocupational care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupationale. Acest nou principiu va permite oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii. Modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar de pensii, modul de calcul si de administrare vor fi stabilite, ulterior, prin lege.
 
"Toate categoriile profesionale pot sa-si faca pensii ocupationale. De exemplu, politistii, profesorii, functionarii publici si militarii pot contribui la acest sistem si, la final, vor exista doua pensii. Totusi, exista posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupationale", a declarat Mihai Seitan, consilier de stat pe probleme de munca,  din cadrul aparatului propriu de lucru al Primului Ministru.

Acesta a mai precizat ca setul de opt principii urmeaza sa fie aprobat, cel mai probabil, saptamana viitoare in Guvern. De asemenea, in Nota ce va fi inaintata Executivului se va solicita realizarea unui studiu de impact pentru a cunoaste necesarul de resurse bugetare pe care l-ar implica punerea in aplicare a noii legi.

Cele opt principii, ce vor sta la baza Legii unitare a pensiilor publice, au fost unanim acceptate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

astăzi, 20:34
254

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

astăzi, 19:51
91

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

astăzi, 19:15
60

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...