Romania va sarbatori pe 13 noiembrie Ziua Limbii Maghiare - lege aprobata de Senat

Romania va sarbatori pe 13 noiembrie Ziua Limbii Maghiare - lege aprobata de Senat
Propunerea legislativa initiata de UDMR pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare in data de 13 noiembrie a fiecarui an a fost adoptata, marti, cu 62 de voturi "pentru" si 4 abtineri.

Potrivit expunerii de motive, in data de 13 noiembrie este sarbatorita limba maghiara in intreg bazinul Carpatic, astfel ca minoritatea maghiara din Romania si-a manifestat dorinta de a se alatura acestei manifestari.

Proiectul de lege prevede organizarea anuala in data de 13 noiembrie a unor manifestari culturale dedicate acestei sarbatori in comunitatile in care traiesc membri ai comunitatii maghiare.

De asemenea, proiectul prevedere posibilitatea ca autoritatile locale si ONG-urile sa poata sprijini manifestarile culturale dedicate Zilei Limbii Maghiare.

"Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, in calitate de servicii publice, pot include in programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori", se arata in proiectul de lege, arata ziare.com.

In institutiile de invatamant in care se preda limba maghiara ca limba materna pot fi organizate manifestari culturale pe aceasta tema.

Senatul este prima Camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
226

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
67

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
67

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...