România de sub ape. PRIMA HARTĂ A INUNDAŢIILOR. Botoșaniul, județ cu risc mic!

România de sub ape. PRIMA HARTĂ A INUNDAŢIILOR. Botoșaniul, județ cu risc mic!
Prima hartă a riscurilor de inundaţii realizată de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor! Locuitorii din doar şapte judeţe se pot bucura că sunt feriţi aproape complet de calamitate, printre acestea figurând și Botoșaniul.

 Douăsprezece din cele patruzeci de judeţe ale României prezintă un risc ridicat şi foarte ridicat de inundaţii, arată o hartă realizată de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi obţinută în premieră de Capital.   

În fapt, cu excepţia a şapte judeţe - printre care si Botoșani, întreaga Românie este expusă la inundaţii.   

"Teoretic, toate luncile râurilor sunt expuse inundaţiilor. Principalele cauze pentru care aceste zone sunt inundate se includ precipitaţiile, viiturile şi capacitatea de transport a albiilor minore. Inundaţiile reprezintă, aşadar, un risc cu o frecvenţă ridicată în România", spune Nicoleta Radu-Neacşu, noul director al Poolului, conform Capital.ro.   

Frecvenţa ridicată a inundaţiilor, precum şi întinderea lor extrem de vastă, se traduce, anual, în pagube de sute de milioane de euro.     

Câte locuinţe sunt asigurate?   

Acesta este, de altfel, şi cel mai important motiv pentru care autorităţile au decis să înfiinţeze PAID, în 2009, introducând astfel obligativitatea ca proprietarii să îşi asigure locuinţele. De atunci şi până în prezent legea a fost modificată de mai multe ori, însă, recent, a revenit la forma care presupune deţinerea obligatorie a unei poliţe PAD. Totuşi, în acest moment, nu există o situaţie clară a locuinţelor din România, după cum afirmă directorul PAID.   

"Din nefericire, deşi în lege se prevăd obligaţii ale autorităţilor publice locale în a ne pune la dispoziţie listele cu toate clădirile cu destinaţie de locuinţă aflate în fiecare unitate administrativ-teritorială, acest proces se desfăşoară cu dificultate. De aceea, PAID a iniţiat o serie de întâlniri în ţară, cu primarii și prefecții, pentru a încheia protocoale de colaborare, în vederea aplicării acestei legi. În acest moment, PAID lucrează la prelucrarea informaţiilor obţinute de la 1.800 dintre cele 3.200 unităţi administrativ-teritoriale, activitate care este îngreunată însă de informaţiile incomplete care ne sunt comunicate", explică, pentru Capital, Nicoleta Radu-Neacşu.   

Dacă o situaţie clară a locuinţelor asigurate nu este încă disponibilă, despre numărul poliţelor de asigurare împotriva calamităţilor naturale există date concrete. La finele lunii iunie, în România erau valabile 4,3 milioane de poliţe facultative de asigurare, în timp ce portofoliul PAID, care a revenit pe creştere, se ridică la aproape 424.000. În total, vorbim de aproape 4,8 milioane de poliţe, ceea ce înseamnă mai bine de 60% din totalul celor aproape 8,4 milioane de locuinţe din România.   

PAID analizează preţul poliţei obligatorii   

În prezent, prin modificarea adusă legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, toţi proprietarii sunt obligaţi să deţină o poliţă PAD, indiferent dacă au şi o poliţă facultativă. Această poliţă acoperă trei riscuri de bază şi anume cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prima de asigurare este de 20 de euro în cazul locuinţelor construite din materiale moderne şi 10 euro în cazul celor din chirpici. Suma asigurată este de 20.000, res­pectiv 10.000 de euro.   

PAID are 13 acţionari societăţi de asigurare. Recent, alte şapte  societăţi au încheiat protocoale cu PAID pentru a putea emite poliţa obligatorie. Pentru că funcţionează pe acelaşi principiu cu orice altă societate de asigurare, PAID analizează preţurile în funcţie de riscuri. În acest context, nu este exclusă o modificare a primei anuale în următoarea perioadă.  

"A fost creat un comitet de lucru format din specialiştii în reasigurare de la mai multe societăţi de asigurare, inclusiv PAID,  care lucrează la un studiu privind fundamentarea primelor. Pentru acest studiu am solicitat consultanţa AON BENFIELD, cel mai mare broker de reasigurare. Rezultatele acestor studii vor face obiectul unui document care va fi înaintat Autorităţii de Supraveghere Financiară, singura instituţie în măsură să se pronunţe", mai spune directorul PAID, pentru Capital.ro.  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
52

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
22

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
29

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...