Romania, cea mai corupta tara din UE

Romania, cea mai corupta tara din UE
Romania ocupa, in 2009, ultimul loc din Uniunea Europeana in clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de perceptie a coruptiei, la egalitate cu Bulgaria si Grecia, in contextul in care tara noastra nu a inregistrat nici un progres fata de anul precedent.

Romania a ajuns in aceasta situatie dupa ce Bulgaria a crescut de la 3,6 in 2008, la 3,8 in 2009, iar Grecia a scazut de la 4,7 la acelasi 3,8. La nivel global, din cele 180 de tari si teritorii analizate, Romania se afla pe locul 71, fiind depasita de tari precum Ghana, Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles. In topul TI, Romania este urmata de Brazilia, Columbia, Peru sau Surinam, care au intrunit fiecare un punctaj de 3,7.

Reprezentantii Transparency International Romania, care au lansat, marti, clasamentul global din punct de vedere al indicelui de perceptie a coruptiei, au criticat stagnarea Romaniei, sustinand ca este pentru prima oara, din 2002, cand in domeniul luptei anticoruptie nu s-a inregistrat nici un progres de la un an la altul.

"Transparency International Romania apreciaza ca aceasta stagnare este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor criteriilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general", a declarat, in conferinta de presa de lansare a raportului, Victor Alistar, directorul executiv al filialei romane a organizatiei.

In opinia TI-Romania, unul dintre pilonii cel mai grav afectati in ultimul an a fost cel judiciar, el avand de suferit din pricina lipsei unei strategii coerente de reformare.

Un alt pilon grav afectat a fost cel al utilizarii resurselor publice, acesta avand un impact special asupra perceptiei coruptiei in mediul de afaceri.

Indicele de perceptie a coruptiei, realizat de Transparency International, se bazeaza pe datele privind coruptia, obtinute din sondaje specializate facute de institutii independente.

El claseaza tarile lumii in functie de gradul in care este perceputa coruptia in randul oficialilor si politicienilor si reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din fiecare tara evaluata.

Punctajele acordate sunt de la 1 la 10, unde nota maxima reprezinta coruptia perceputa ca fiind cel mai putin raspandita.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
38

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
28

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
148

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...