Retea de traficanti de migranti, anihilata la Botosani!

Retea de traficanti de migranti, anihilata la Botosani!
Procurorii Biroului Teritorial Botosani al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu lucratori ai Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Botosani, au anihilat o retea care se ocupa cu traficul de migranti.

In cursul anului 2011, in scopul obtinerii unor importante beneficii materiale, mai mult cetateni romani si straini au constituit un grup infractional organizat, recrutand, cazand si transportand catre tari din spatiul Schengen (cu predilectie Germania si Austria), mai multe persoane de origine afro-asiatica, precum si cetateni moldoveni. Iesirea acestora din tara se facea cu documente de identitate romanesti.

Segmentul extern al gruparii este constituit din numitii "Abu" si "Hasan", acestia avand rolul de a coordona activitatea gruparii, in sensul ca efectuau recrutarea migrantilor, plata pentru "serviciile prestate" de catre membrii segmentului romanesc, stabilirea detaliilor referitoare la transport, locul de intalnire, locul de destinatie.

Pana cand se rezolva cu documentele pentru migranti, acestia erau cazati pentru cateva zile in locuintele unor membri ai retelei din judetul Botosani.

"Este vorba de o retea de trafic de migranti din spatiul ex-sovietic, dar si din zona Orientului Mijlociu, catre tari din Schengen. Capii retelei se afla in straintate, sunt cetateni straini, se ocupau cu recrutarea si coordonarea activitatii.  Aceasta activitate era realizata ulterior pe teritoriul Romaniei, prin intermediul unor cetateni romani. Erau preluati din Turcia sau de la granita cu Bulgaria de catre membrii romani ai retelei, cazati pentru scurta perioada de timp in Botosani, dupa care li se procurau documente romanesti ale unor persoane cu fizionomii asemanatoare. Ulterior erau transportati prin punctele de trecere a frontierei din vestul tarii", a declarat procurorul Viorel Porumb, seful DIICOT Botosani.

Traseul urmat de migranti tranzita Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Segmentul romanesc al gruparii este structurat pe trei paliere.

Palierul de conducere si control este constituit din invinuitul M.D. Acesta coordona activitatea gruparii, desfasurand totodata si activitati de preluare, cazare, transport si procurare de documente de identitate pentru migranti. In acest scop, primea de la segmentul extern al gruparii sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro pentru fiecare migrant traficat, respectiv platea sume cuprinse intre 50 si 100 de lei persoanelor de la care procura documentele de identitate romanesti.

Palierul de transport este constituit din invinuitii M.F. (fratele invinuitului M.D.), F.I., O.C., S.A. si A.V., acestia ocupandu-se efectiv cu preluarea si transportul migrantilor.
Pe de alta parte, atunci cand situatia o impunea, acestia au desfasurat in paralel si activitati de cazare a migrantilor, precum si de procurare de documente de identitate romanesti pentru acestia.

Activitati de procurare a documentelor romanesti au mai fost desfasurate si de inviniutul C.M., in prezent decedat.

Palierul de cazare este constituit din invinuitul I.V, insa ocazional si ceilalti membri ai gruparii au gazduit la locuintele lor o parte din migrantii traficati.

In cursul zilei de marti au fost efectuate cinci perchezitii domiciliare in Botosani si au fost puse in executare un numar de 19 mandate de aducere.

La actiune, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul DIICOT-Biroul Teritorial Botosani, au participat lucratori ai Serviciului Teritorial al Politieie de Frontiera Botosani, Serviciul de Combatere a Crisminalitatii Organizate Botosani, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romanei, cu suportul tehnic si operativ al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si Serviciul Roman de Informatii.

Activitatea infractionala s-a desfasurat in perioada 2011-2012, iar cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale si tragere la raspundere penala a membrilore gruparii.
 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
36

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
153

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
283

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...