Responsabilii pentru "legea plagiatelor": cine sunt senatorii PNL de Botoşani care au votat alaturi de PSD si ALDE, desi liberalii au decis in sedinta ca se va vota impotriva legii! ​

Responsabilii pentru "legea plagiatelor": cine sunt senatorii PNL de Botoşani care au votat alaturi de PSD si ALDE, desi liberalii au decis in sedinta ca se va vota impotriva legii! ​
​Legea cunoscuta ca "ordonanta plagiatelor", prin care CNATDCU este scos practic din circuitul analizei tezelor de doctorat si prin care se acorda autonomie mult sporita universitatilor, intr-o serie de modificari aduse legii educatiei, a fost votata de Senat luni cu 90 de voturi pentru, sase abtineri si doar 12 impotriva.

Printre senatorii care au votat alaturi de majoritatea PSD-ALDE s-au numarat si 12 senatori liberali dintre cei 30 prezenti, in ciuda faptului ca in sedinta Biroului Politic National al PNL care a avut loc chiar luni se decisese ca votul va fi "impotriva". Intre acestia se numara si senatorii de Botosani Corneliu Popescu si Viorel Grigoras. 

Facem precizarea ca senatorul Corneliu Popescu, fost PPDD, isi anuntase, vineri, inscrierea in Partidul Miscarea Populara (PMP), declarand ca a luat decizia de a parasi PNL si de a deveni membru PMP pentru a sustine proiectul "Miscam Romania", propus de partidul condus de Traian Basescu, transmite Agerpres. "Este simplu. Vreau sa particip la proiectul acesta Miscam Romania. Mi se pare un proiect OK. Cineva spunea zilele trecute ca in Romania nu se misca nimic. Este evident ca trebuie facuta o miscare in sens pozitiv. Ma bucur ca fac parte din acest partid, care este membru al Partidului Popularilor Europeni si sper sa aduc un plus nu doar in campanie, ci si pentru viitorul acestui partid", a afirmat Popescu. Corneliu Popescu a fost ales senator pe listele PP-DD in Colegiul Darabani-Saveni din judetul Botosani. In 2015 el a devenit membru PNL, participand, sambata trecuta, la alegerile interne pentru desemnarea candidatilor PNL pentru alegerile parlamentare.

Cu toate acestea, luni, senatorul Corneliu Popescu a votat in dreptul PNL. 

S-a respins astfel cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, care de altfel a criticat votul.

Votul electronic publicat pe site-ul Senatului arata cine a votat pentru si impotriva. 

Cine a votat "pentru", alaturi de PSD si ALDE (LC):

Teodor Atanasiu
Marius Petre Nicoara
Mihai Ciprian-Rogojan
Valeriu-Victor Boeriu
Octavian Motoc
Marius Neculoiu
Mariana Campeanu
Corneliu Popescu
Viorel Grigoras

Eugen-Nazare Tapu
Liviu-Titus Pasca
Emis-Marius Pascan (a anuntat luni ca a demisionat din PNL)

Au fost si patru senatori care s-au abtinut: Ioan Cristina, Tudor Barbu, Alexandru Peres, Dorin-Mircea Dobra, si doi care nu au votat: Nicolae Vlad Popa si Nelu Tataru. 

In ceea ce priveste cele 12 voturi "impotriva", acestea au venit toate tot de la PNL, printre acestia numarandu-se si Vasile Blaga.

Astfel, in afara de PSD (56 senatori, printre care şi senatorul de Botoşani Doina Federovici), ALDE (10) si cei 12 senatori PNL, au votat pentru lege si cinci senatori neafiliati, precum Mircea Geoana sau Ilie Nastase, si cei sapte senatori UDMR. 

Modificarile la aceasta lege au fost puternic sustinute de PSD, prin Ecaterina Andronescu, presedinta Comisia de Invatamant si Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica si senator PSD.

Modificarile, arata Hotnews, s-au produs prin "altoirea" de catre parlamentari a unui proiect de lege de adoptare a unei Ordonante de Urgenta (nr. 4/2016) adoptata la cererea fostului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, care a vrut sa creeze noi instrumente legale pentru rezolvarea sesizarilor de plagiat. Una dintre prevederile legii, careia i s-a opus presedintele Iohannis, este ca paseaza in curtea scolilor doctorale - universitatile acreditate sa organizeze studii de doctorat - atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorate, dar si de a analiza sesizarile privind plagiatele din doctorate, CNATDCU urmand sa avizeze verdictul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
96

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
136

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...