Republica Moldova: bătaia pe funcţii

Republica Moldova: bătaia pe funcţii
Negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare la Chişinău se împiedică în dorinţa partidelor de a impune propriul preşedinte. Deşi aflate abia la început, discuţiile privind formarea unei viitoare majorităţi parlamentare în Republica Moldova par să fi ajuns deja în impas.

Miza: modul în care se va face împărţirea funcţiilor între cele patru partide democratice.

La scrutinul de miercurea trecută, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) au obţinut 53 de mandate în viitorul parlament, suficient pentru a forma un nou guvern, nu şi pentru a impune un preşedinte.

Filat îl atacă indirect pe Lupu

După runda de negocieri de luni, a treia de după alegeri, liderul PLDM, Vlad Filat, a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre o pauză în discuţii. De vină ar fi "o agendă prea încărcată". Mai departe însă, atacurile indirecte ale lui Filat la adresa partenerilor de negocieri au inclus termeni precum "şantaj" şi referiri la persoane care vor să "deţină două funcţii în stat".

"Dacă se va încerca să se ia o decizie de cineva, în mod separat, atunci nici nu are sens să discutăm", a precizat Vlad Filat.

Preşedintele PLDM a mai spus că nu are de gând să comunice cu cei care "au ca opţiune colaborarea cu PCRM", făcând o referire evidentă la PDM, condus de fostul comunist Marian Lupu. Ambiţia actualului democrat Lupu de a deveni candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pare a fi, de altfel, una dintre sursele conflictului mocnit dintre partide.

La rândul său, PLDM pare să revendice această funcţie, în baza rezultatului mai bun obţinut. Schema pare complicată de poziţia PL: vicepreşedintele acestui partid, Corina Fusu, declara acum două zile că formaţiunea sa ar fi de acord cu numirea lui Marian Lupu drept candidat la preşedinţie şi a lui Vlad Filat în fruntea guvernului.

Dacă discuţiile între partide stagnează, se înteţesc, în schimb, cele între liderii politici şi ambasadorii marilor puteri. După ce liderul AMN, Serafim Urechean, s-a întâlnit luni cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valerii Kuzmin, ieri a fost rândul lui Vlad Filat la discuţii cu ambasadorul Rusiei şi cu cel al SUA, Asif J. Chaudhry.

Şi Vladimir Voronin a avut ieri o întrevedere cu ambasadorul SUA, cei doi discutând despre "situaţia politică din ţară". (Evenimentul zilei)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
50

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
222

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2320

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...