Repausul săptămânal poate fi acordat în orice zi înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile

CJUE a explicat printr-o decizie în legătură cu repausul săptămânal că el poate fi acordat în orice zi înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile, iar nu neapărat în ziua imediat următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă.

Repausul săptămânal poate fi acordat în orice zi înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile
Legislația europeană impune ca repausul săptămânal neîntrerupt acordat salariaților să fie de minimum 24 de ore în decursul unei perioade de șapte zile. Nu contează însă când anume se acordă acest repaus, potrivit unor lămuriri recente ale Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE). Prin urmare, el poate fi acordat oricând înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile, iar nu neapărat după șase zile consecutive de muncă.
 
Orice lucrător din Uniunea Europeană (UE) ar trebui să beneficieze, în decursul unei perioade de șapte zile, de o perioadă minimă de repaus neîntrerupt de 24 de ore, la care se adaugă 11 ore de repaus zilnic. Este un minim necesar, impus de Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, act care e transpus în legislația noastră în Codul muncii.
 
Săptămâna aceasta, CJUE a explicat printr-o decizie în legătură cu repausul săptămânal că el poate fi acordat în orice zi înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile, iar nu neapărat în ziua imediat următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă. Răspunsul a fost dat în contextul unei nelămuriri a instanțelor portugheze, care nu știau să interpreteze exact prevederea din directivă referitoare la acordarea repausului.
 
"Prin hotărârea de astăzi, Curtea declară că dreptul Uniunii nu impune ca perioada minimă de repaus săptămânal să fie acordată cel târziu în ziua următoare unei perioade de șase zile consecutive de muncă, ci impune ca aceasta să fie acordată înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile", scrie în comunicatul CJUE cu privire la problema discutată.
 
Notă: Deciziile pe care le pronunță CJUE cu privire la interpretarea dreptului UE sunt obligatorii pentru toate instanțele din statele membre care se confruntă cu probleme similare. România este un stat membru, prin urmare, decizia Curții e obligatorie și pentru judecătorii români.
 
Cum e reglementat la noi repausul săptămânal
 
După cum spuneam la început, în decursul unei perioade de șapte zile, trebuie să se dea un repaus neîntrerupt de 24 de ore, cel puțin. Aceasta e prevederea din directivă, iar statele membre ale UE, cum este și România, au posibilitatea să stabilească reguli chiar mai avantajoase de atât pentru salariați. Citeste continuarea pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...