Reguli mai stricte privind reciclarea: Pentru cine devine obligatorie colectarea selectiva

Reguli mai stricte privind reciclarea: Pentru cine devine obligatorie colectarea selectiva

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, o lege prin care se introduc masuri mai stricte in privinta gestionarii deseurilor, inclusiv obligatia producatorilor si detinatorilor de a colecta selectiv cel putin hartia, sticla, metalul si plasticul. Proiectul modifica o OUG emisa de Guvern in vederea ridicarii procedurii de infringement initiata de Comisia Europeana.

Proiectul instituie obligatia ca autoritatile locale sa aplice instrumentul economic "plateste pentru cat arunci", care va stimula colectarea separata. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument sa nu fie folosit, fiind la latitudinea autoritatilor locale sa stabileasca unde este posibil "din punct de vedere tehnic" sa fie aplicat.

Fata de forma Guvernului, care permitea tot in masura posibilitatilor tehnice aplicarea colectarii selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligatie in acest sens pentru cel putin patru categorii de deseuri.

"Pentru asigurarea unui grad inalt de valorificare, producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla", se arata in proiect. Prin producatori de deseuri se inteleg operatorii economici, si nu generatorii, respectiv persoanele fizice.

Proiectul isi propune sa ajute la atingerea tintelor stabilite de Comisia Europeana pentru statele membre privind deseurile, precum atingerea, pana in 2020, a unui nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri, dar si o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deseuri electrice colectate, iar biodeseurile sa fie colectate spre valorificare.

Initiativa a fost adoptata cu 232 de voturi "pentru" si 24 de voturi "impotriva", Camera Deputatilor fiind for decizional. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...