Reguli mai stricte pentru șoferi!

Reguli mai stricte pentru șoferi!

   Foto: Profit.ro

Ministerul Afacerilor Interne pregătește modificarea legislației în vigoare astfel încât autoritățile vor putea suspenda înmatricularea unui automobil vândut, în situația în care noul proprietar nu își îndeplinește în termenul legal obligația de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra autovehiculului în evidențele fiscale locale. Termenul de transcriere a dreptului de proprietate va fi însă extins.

Potrivit prevederilor actuale, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidențele autorităților competente simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării pentru fostul proprietar.

Pentru realizarea acestei operațiuni și emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În practică, însă, există situații frecvente în care proprietarii de vehicule își îndeplinesc cu întârziere obligația solicitării transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculelor deținute, din mai multe motive.

În primul rând, legislația actuală nu prevede o sancțiune pentru proprietarii care nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul stabilit.

Transcrierea la timp permite aplicarea corectă a sancțiunilor pentru lipsa rovinietei și din acest motiv între Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministemlui Afacerilor Interne și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din cadrul Ministerului Transporturilor a fost încheiat un protocol în vederea furnizării informațiilor cu privire la înstrăinarea unui vehicul, în cazul în care a fost primită o astfel de notificare.

În al doilea rând, titularul certificatului de îmnatriculare, în baza solicitării scrise însoțită de copia contractului de vânzare-cumpărare, poate cere la serviciul de permise efectuarea de mențiuni privind înstrăinarea vehiculului în sistemul național al vehiculelor inmatriculate. Chiar dacă aceste mențiuni nu produc efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, acestea sunt vizibile la interogarea sistemului informatic de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, atunci când sunt emise procese verbale de constatare a contravenției pentru neplata tarifului de utilizare sau de trecere pe rețeaua de drumuri naționale. Mai mult pe Profit.ro...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...