RĂZBOI total în Finanţe: "Plecati, domnule Diaconu, cat mai este timp!"

RĂZBOI total în Finanţe: "Plecati, domnule Diaconu, cat mai este timp!"
Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX" anunţă pentru joi, în intervalul orar 11,00 - 14,00, o acţiune de protest în faţa sediilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin care solicită demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, pentru abuz în serviciu.

În întreaga ţară, în intervalul menţionat, finanţiştii vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.

"Acest caz tipic de preluare a unei instituţii prin teroare, intimidare şi abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoştinţa preşedintelui României, Seviciului Român de Informaţii, primului ministru interimar şi primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocaţii organizaţiei să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al SED LEX.

Sindicaliştii din Finanţe îl acuză pe şeful ANAF de "acţiuni de represiune şi pedepsire ale angajaţilor" pentru participarea la o acţiune de protest în data de 3 noiembrie, atunci când angajaţii din teritoriu au protestat împotriva unei măsuri de majorare a salariilor doar în sistemul central al ANAF şi al Ministerului de Finanţe. Sub presiunea protestelor din întreaga ţară, Guvernul a decis, în  noiembrie, abrogarea ordonanţei respective.

Cu toate acestea, liderii de sindicat spun că miza este "una mult mai periculoasă pentru viitor" decât pedepsirea angajaţilor care au protestat.

'Insistăm însă asupra faptului că acţiunile de represiune ale preşedintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaţilor pentru participarea la o acţiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că preşedintele ANAF doreşte să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituţiei, chiar cu preţul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur şi simplu dispoziţia unui şef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinţe negative, nu numai pentru cariera funcţionarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcţiona instituţia în raport cu orice altă persoană fizică şi juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcţii de conducere în instituţiile statului", se arată în comunicatul Alianţei sindicale.

Primele consecinţe, spun sindicaliştii din Finanţe, au apărut atunci când preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, i-a demis din funcţie în data de 9 noiembrie pe şefii Direcţiilor de Finanţe din Timişoara şi Iaşi pentru că aceştia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare, după ce şeful ANAF decisese să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenţa unui inspector al Direcţiei de Integritate în cadrul comisiilor de examinare. În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, urmând ca, din componenţa fiecăreia, să facă parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generale de Integritate (DGI).

Potrivit ANAF, atât ANFP (Agenţia Naţională de Funcţionarilor Publici - n.r.) cât şi reprezentanţii SED LEX au contestat această măsură, motivând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate realiza decât la solicitarea direcţiilor regionale.

Plecati, domnule Diaconu, cat mai este timp! 

Vasile Marica, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, cere demisia şefului ANAF, Gelu Diaconu, pe care îl acuză de represalii şi de faptul că îi umileşte pe salariaţii din Finanţe prin atitudinea sa.

"Nu am inteles comportamentul președintelui ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu de a trece la represalii, de a ne umili colegii si de a continua o stare tensionata pe care salariații nu si-au dorit-o si care nici nu ar fi existat daca intelepciunea celor care ne conduc ar fi condus la o soluție pozitiva colectiva. Prin  urmare, pentru genul acesta de comportament prin care ne este calcata in picioare demnitatea, vom face toate demersurile necesare pentru a solicita demiterea acestuia precum si cercetarea abuzurilor de care se face vinovat. Un asemenea comportament razbunator nu este demn de cineva care ocupa o asemenea functie, indiferent cat a gresit sau nu orice salariat din subordinea dansului, care este, cel putin teoretic, responsabil cu echilibrul in institutia care colecteaza veniturile la bugetul statului", transmite Vasile Marica.

Liderul de sindicat spune, de asemenea, că Gelu Diaconu trebuie să îşi dea demisia. "Consideram ca daca ar avea un dram de demnitate, domnul Gelu Stefan Diaconu ar trebui sa-si dea demisia din functie, dar aceasta calitate se pare ca nu a fost caracteristica guvernului Ponta. Plecati, domnule Diaconu, cat mai este timp!  Ati preferat proceduri primitive de pedepsire a colegilor, in loc de a promova solutii pentru toti angajatii dumneavoastra; noi am cautat solutii si le-am gasit. Mai tarziu, ura va prevala fricii, iar colegii nostri isi vor depasi teama si nu se vor mai opri pana cand nu plecati din fruntea institutiei. Puteati sa va despartiti frumos de noi, dar nu ati invatat acest lucru. Mare pacat!".

Reacţia şefului ANAF, Gelu Diaconu, la solicitarea liderului de sindicat, este una cu adevărat războinică: "Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credință, care muncesc zilnic și contribuie din plin la reforma ANAF, nu vor cădea în capcana manipulării unui personaj lipsit de substanță profesională, morală și umană, cățărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale. Un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român", spune Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF.

Examenele de promovare în grad profesional au devenit câmp de luptă!

Vasile Marica face referire, de asemenea, şi la organizarea examenelor de promovare în grad profesional a funcționarilor publici care îndeplinesc condițiile legale în semestrul II – 2015, precizând că procedura pentru organizarea examenelor de promovare la nivelul directiilor regionale a demarat urmare a discutiei avute cu ministrul finantelor publice, in cadrul sedintei Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

În urma acestor discuţii, in luna octombrie au avut loc examenele de promovare in cadrul DGRFP Cluj, conform avizului ANFP, la nivelul fiecarei administratii judetene.

Situaţia s-a schimbat, însă, brusc odată cu protestele din 3 noiembrie.

"Incepand cu data de 4 noiembrie (dupa protestul spontan din 3 noiembrie), presedintele ANAF a dispus modificarea  procedurii, desi in unele regionale se facuse deja selectia dosarelor (care constituie, potrivit legii, prima proba in cadrul unui examen). S-a solicitat prezenta unui reprezentant al ANAF și unui reprezentant al Directiei de Integritate, ulterior ramanand doar solicitarea pentru un reprezentant al Directiei de Integritate desi, potrivit legii, comisia este constituita din angajati ai institutiei, cu personalitate juridica, care organizeaza examenul", spune Vasile Marica.

În această situaţie, tensiunea şi revolta în teritoriu au crescut, existând şi repercusiuni asupra şefilor de regională care nu s-au conformat noilor dispoziţii. Mai exact, demiterea directorilor generali de la Iaşi şi Timişoara. Alte examene au fost amânate, iar în alte direcţii regionale s-a trecut la modificarea locului sau a comisiei de desfăşurare a examenelor.

Totodată, maia acuză liderul de sindicat Vasile Marica, "in cazul colegilor care se vor deplasa la sediul regionalei pentru a participa la examen, dincolo de cheltuielile pe care trebuie sa le suporte, li s-a pus in vedere faptul că vor trebui sa solicite concediu de odihna/fara plata, avand in vedere ca este vorba de un interes personal. Facem precizarea ca promovarea in functie este un drept al functionarului public si nu poate suporta ingradiri care exced cadrului legal".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
483

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
65

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
83

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...