Raportul ANI în privinţa unui fost șef din administrația botoşăneană, confirmat de Curtea de Apel Bucureşti

Raportul ANI în privinţa unui fost șef din administrația botoşăneană, confirmat de Curtea de Apel Bucureşti
Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care se constata starea de incompatibilitate precum şi existenţa unui conflict de interese în cazul unui politician botoşănean a rămas "în picioare", după ce o instanţă a respins ca neîntemeiată contestaţia acestuia.

S-a întâmplat miercuri, când la Curtea de Apel Bucureşti instanţa s-a pronunţat, respingând contestaţia lui Cătălin Alexa la raportul ANI. Decizia nu este definitivă, fostul viceprimar a municipiului Botoşani având posibilitatea să declare recurs.

Potrivit ANI, în perioada mandatului 2008 - 2012, în calitate de viceprimar și președinte cu drept de vot în cadrul Comisiei de evaluare a ofertelor privind Proiectul Asistență Tehnică pentru supervizarea lucrărilor-sursă și rețele pentru implementarea Proiectului Reabilitatea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009-2028, în scopul confirmării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice, Cătălin Alexa a semnat și a participat la luarea deciziei de atribuire în anul 2011 a contractului de servicii încheiat între Primăria Municipiului Botoșani și S.C. Inginer Consultant S.R.L. Scheia (societate comercială care avea ca subcontractant nedeclarant în cadrul contractului de supervizare a lucrărilor pe S.C. Edifico S.R.L. - societate la care fostul viceprimar și fratele acestuia dețineau calitatea de asociat și funcția de administrator).

"Folosul material de care a beneficiat Alexa Cătălin – Virgil în comun cu fratele său, în calitate de asociați și administratori ai S.C. Edifico S.R.L., este de aproximativ 142.115,32 Lei. Menționăm faptul că, la data de 26 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat în cazul lui Alexa Cătălin - Virgil și existenţa stării de incompatibilitate, ca urmare a exercitării simultane de funcții", arăta comunicatul ANI.

De altfel, tocmai implicarea lui Cătălin Alexa în Comisia de evaluare a ofertelor privind Proiectul Asistență Tehnică pentru supervizarea lucrărilor-sursă și rețele pentru implementarea Proiectului Reabilitatea sistemului de termoficare urbană l-a trimis pe fostul viceprimar în faţa judecătorilor, după ce a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi conflict de interese.

Procurorii îl acuză pe fostul viceprimar al municipiului Botoșani că, în perioada noiembrie –decembrie 2011, a desfăşurat activităţi în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea contractului de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor - sursa şi reţele în vederea determinării membrilor din comisie de a declara admisibilă şi apoi de a declara câştigătoare oferta depusă de S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, cunoscând faptul că societatea a fost înfiinţată de fratele său în cursul lunii octombrie 2011 şi că datele prezentate nu sunt reale, cu scopul final de a obţine pentru el şi pentru fratele său Alexa Bogdan Vasile sumele aferente acestui contract. În această împrejurare,

Primăria municipiului Botoşani a fost sancţionată prin aplicarea unei corecţii financiare de 100 % din valoarea contractului Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor - sursa şi reţele" pentru încălcarea de către S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia a clauzelor contractuale şi de către inculpatul Alexa Cătălin Virgil a prevederilor legale privind conflictul de interese, cauzându-se prin acestea un prejudiciu bugetului Primăriei municipiului Botoşani în cuantum de 2.241.620,91 lei.

În rechizitoriul DNA se mai preciza și că Alexa a "participat la luarea deciziei, în perioada noiembrie – decembrie 2011, în calitate de viceprimar al Municipiului Botoşani şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, de acordare a contractului Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor - sursa şi reţele" nr. 23289 din 02.12.2011, în valoare de 1.849.230,40 lei fără TVA, societăţii S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, cunoscând că societatea a fost înfiinţată de fratele său, iar lucrările urmau a fi subcontractate şi societăţilor deţinute de el şi fratele său, inculpatul Alexa Bogdan Vasile".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
20

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
174

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
143

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...