"Voi sunteţi campionii", spune Iulian Rotariu, învingător în Atacama Crossing! FOTO- VIDEO
RESPECT!

"Voi sunteţi campionii", spune Iulian Rotariu, învingător în Atacama Crossing! FOTO- VIDEO
Epuizat, dar fericit, după ce a trecut prin iadul din Atacama. Aşa a ajuns acasă Iulian Rotariu, pompierul- maratonist care a experimentat călduri cumplite şi imediat frig, uscăciunea, oboseala.

Singurul român care a participat la Atacama Crossing, în Chile, Iulian Rotariu a purtat steagul României pe o distanţă de 250 de km, pentru a promova cauza copiilor cu autism din Botoşani. În cursă, pompierul- maratonist a pornit alături de alţi 205 sportivi din 46 de ţări. Startul competiţiei s-a dat la o altitudine de 3.200 m, s-a urcat până la 4.000 m şi s-a coborât apoi până la 2.400 m. Zilnic a alergat câte un maraton de aproximativ 43 de km, iar în a cincea zi a alergat echivalentul a două maratoane, aproximativ 80 km. Succesul subofiţerului vine după o altă clasare meritorie, locul I categoria lui de vârstă şi locul IV la general, în ultramaratonul "Gobi March" desfăşurat în China, în iunie.

"A fost foarte greu, foarte dificil, dar faptul că am reuşit să fac cunoscută o cauză pentru care am alergat, cauza copiilor cu autism din Botoşani, instituţia în care lucrez, oraşul în care locuiesc, ţara în care trăiesc, mi-a dat o satisfacţie deosebită. Sunt mândru că am putut reprezenta cu cinste, cu onoare, cu credinţă. Cei de la Organizaţia celor patru deşerturi ştiu că un pompier din România este tot timpul prezent, este bine pregătit, şi-au făcut o imagine despre ceea ce reprezintă România, Botoşaniul, pompierii. M-au întrebat ce serviciu m-a făcut să ajung la ei, li s-a părut interesant ca un pompier să intre într-o competiţie atât de solicitantă", spune Iulian Rotariu.
 

A dormit pe o folie de izopren cu o lungime de doar 1,5 metri şi o lăţime de 30 de centimetri, s-a acoperit cu o ţesătură de mătase sub care a tremurat de frig, pentru ca a doua zi să suporte temperaturi teribile. În aceste condiţii, Iulian Rotariu s-a clasat pe locul VI în clasamentul general şi pe prima poziţia la categoria de vârstă 40- 49 de ani. Mai mult, în timp ce pentru colegii de alergare aceste curse sunt un mod de viaţă, aproape o meserie, pentru Iulian reprezintă modul lui de a ajuta copiii cu autism din Botoşani. Mai trebuie spus că dacă unii sportivi au avut staf, inclusiv maseuri, care i-au pregătit pentru fiecare maraton în parte, Iulian a fost singur, "doar cu Dumnezeu".

"Toate cele opt zile câte am stat în deşert au fost de iad, părerea mea este că dacă vrei să vezi iadul, dar să fii în viaţă, trebuie să ajungi în deşertul Atacama. Dacă temperaturile în timpul zilei ajungeau la 50ºC, în timpul nopţii ajungeau la minus 5ºC, minus 4ºC sau minus 6ºC, diferenţa dintre zi- noapte fiind foarte mare. Cursa fiind autosusţinută, trebuia să car în spate mâncarea, cazarea, echipamentul obligatoriu pentru cele opt zile de stat în deşert, aşa că ruscacul a ajuns la greutatea de 13 kilograme şi jumătate plus 2,5 litri de apă la fiecare punct de control. În jur de 12- 14 kilometri alergam cu 15 kilograme în spate sub soarele arzător al deşertului Atacama, zona cea mai aridă. Cei din Armata americană îşi testează acolo vehiculele cu care fac incursiuni pe Marte. A fost foarte solicitant, am trecut prin frig cumplit, prin căldură insuportabilă, dar tot timpul m-am gândit la rugăciunile pe care le-am primit din partea dumneavoastră, gândurile bune, credinţa în Dumnezeu, iar astea m-au ajutat să pot reuşi să ies sănătos din acel infern. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, m-au ajutat, botoşănenilor, românilor care au fost alături de noi", a explicat pompierul.

În ciuda tuturor greutăţilor, gândul la cei de acasă l-au ţinut în cursă şi i-au dat forţa necesară pentru a continua.

"Nu m-am gândit niciodată să renunţ, ştiam că doar simplul fapt al cauzei pe care o reprezint, copiii care suferă atât de mult duc un maraton mult mai greu decât ce duc eu. De plâns, în fiecare zi am plâns, de bucurie, de durere, dar niciodată nu m-am gândit să renunţ. Tatăl meu mi-a spus că oricât de greu mi-ar fi să merg mai departe. Am tras aer în piept, am mers mai departe, doamna profesoara Dana Vieru, care mă ajută, mi-a spus că atunci când îmi va fi mai greu trebuie să fiu mai puternic. Tot timpul m-am gândit la lucrurile acestea şi mi-am zis că trebuie să termin. Mi-am dorit un loc fruntaş, m-aţi ajutat să obţin lucrurile pe care le-am obţinut drept pentru care, cu mâna pe inimă, vă spun că voi sunteţi campionii şi vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine".

Emoţionat, Iulian Rotariu şi-a amintit că în urmă cu cinci ani, când participa la primul maraton montan, în România, purta tenişi chinezeşti şi vestă şi ciorapi de lână, acum a avut un tricou ce cântăreşte 39 de grame, fapt ce a făcut diferenţa în cantitatea totală de "bagaj" cărat.

"Aşa a fost să fie, niciodată nu m-am îndoit că nu voi ajunge şi mai departe, dar tot timpul mi-am spus că Divinitatea îmi va îngădui. Dumnezeu lucrează prin oameni şi poate eu am fost cel ales să pot reprezenta această ţară, acest judeţ, la nivelul la care am fost".
Următoarea provocare a lui Iulian Rotariu este participarea la Sahara Race, de anul viitor, iar în 2018 la competiţia ce se va desfăşura în Antarctica. La întâlnirea cu Iulian Rotariu, din Caravana SMURD, ajunsă şi la Botoşani, au participat autorităţi judeţene- prefectul Dan Nechifor şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, precum şi botoşăneni de toate vârstele care au aplaudat performanţa eroului nostru.

Un cuvânt aparte l-a avut col. Cristian Amarandei, şeful IJSU Botoşani.

"Iulian Rotariu reprezintă un reper pentru toţi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, dar în acelaşi timp trebuie să reprezinte un reper pentru toţi locuitorii acestui judeţ. Ne mândrim foarte mult cu rezultatele pe care le-a obţinut, încercăm în limita posibilităţilor să-l ajutăm, să-l susţinem şi să-l sprijinim ori de câte ori are nevoie, iar atunci când situaţia o impune să ne adunăm forţele pentru a-l propulsa în toate locurile unde doreşte să participe", a declarat col. Cristian Amarandei.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste bună pentru bunica Elena, femeia singură și imobilizată la pat. ”Mulțumim tuturor celor ce ați ajutat concret!”

astăzi, 10:50
71

O asociație din Botoșani s-a oferit chiar să o preia pe bunica Elena în centrul destinat oamenilor fără adăpost.Astfel, potrivit celor transmise de preoteasa Anamaria Macuc, cea care a...

O femeie de 97 de ani a ieșit singură din casa cuprinsă de flăcări! (Foto)

astăzi, 10:14
169

O femeie în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără casă în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibil...

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
770

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...