"Turismul electoral", pedepsit cu închisoarea

"Turismul electoral", pedepsit cu închisoarea
Guvernul a modificat miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, legea alegerilor europarlamentare şi a stabilit că identitatea persoanelor care vor vota pe liste suplimentare va fi verificată în localitatea de domiciliu, pentru a se evita frauda electorală la alegerile din 7 iunie.

Potrivit premierului Emil Boc, modificarea va permite eliminarea turismului electoral, iar cei care vor încălca legea vor trebui să suporte consecinţele.

"Am adoptat o decizie în vederea sancţionării şi eliminării, pe această cale, a potenţialului de turism electoral cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Am spus că la aceste alegeri din 7 iunie românii pot vota oriunde în ţară, important este să aibă actul de identitate asupra lor. La aceste alegeri nu se aplică regulile de la locale sau de la parlamentarele naţionale, când putea vota doar în localitatea în care îşi avea reşedinţa. Acum se poate vota la orice secţie de votare din România, indiferent că eşti în localitatea de domiciliu sau în altă parte", a spus Boc.

Premierul a explicat însă că, deoarece există riscul ca unele persoane să voteze în mai multe secţii de votare, a fost inclusă obligativitatea verificării de către Autoritatea Electorală Permanentă a listelor electorale printr-un soft specializat, care va identifica imediat persoanele care votează în două secţii de votare. Sancţiunea prevăzută pentru această infracţiune este pedeapsa cu închisoarea.

"Până acum exista o prevedere lacunară, care nu prevedea şi o sancţiune specifică. Acum am inclus o sancţiune foarte clară: închisoarea", a declarat Emil Boc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
32

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
41

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
35

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...