"STRANIERI" IN EUROPA - Copiii botosanenilor se intorc acasa!

"STRANIERI" IN EUROPA - Copiii botosanenilor se intorc acasa!
Marginalizati, stigmatizati, molestati si chiar agresati, elevii romani se intorc acasa!

Numai anul trecut, peste 400 de elevi au parasit scolile botosanene pentru cele din Italia sau Spania. Insa bucuria copiilor scolari de a fi langa parintii lor s-a transformat in suferinta.

250 dintre ei au revenit acasa.

"In acest an, aproximativ 250 de elevi s-au intors din strainatate sa invete in scolile din Botosani", a precizat inspectorul pe probleme educative din cadrul ISJ Botosani, Daniel Botezatu.

Psihologii sustin ca principala cauza o reprezinta neadaptarea intr-un nou colectiv, la un nou stil de viata. Copiii se intorc in tara, iar aici incepe un alt drum, un nou inceput, poate la fel de greu.

Odata intosi in scolile din Botosani, "stranierii", trebuie sa faca fata sistemului de invatamant, dar mai ales ironiilor colegilor. Unii dintre ei nu au invatat niciodata intr-o scoala din Romania.

Anual, sute, poate chiar mii de botosaneni isi cauta un rost pe alte meleaguri. Isi lasa copiii in voia sortii, in grija prietenilor, vecinilor sau a parintilor. Trimit lunar bani pentru a investi in educatia lor, insa nu le pot da si caldura de care copiii au atata nevoie. Sunt insa si botosaneni care nu concep viata fara micutii lor si ii iau sa locuiasca alaturi de ei.

Chiar daca se intampla intr-o lume straina, diferita de cea de aici.

"Credeti ca pe mine nu ma doare inima ca baiatul meu a lasat tot ce avea mai frumos aici in tara? Credeti ca nu imi este greu sa il vad zilnic trist si deprimat ca se simte singur? Dar ce pot sa fac? Cum sa traim?", intreaba cu lacrimi in ochi Mariana S., o tanara plecata din Romania in urma cu 5 ani de zile.

Multi dintre acesti copii nu au rezistat insa pe meleaguri straine si au decis sa se intoarca acasa.

"Principala cauza o constituie imaginea proasta pe care au dobandit-o romanii din cauza scandalurilor in care sunt implicati", este de parere Daniel Botezatu.

La intoarcere, insa, ii asteapta un alt examen de foc, cel al reintegrarii intr-un nou colectiv.

Psihologii spun ca minorii dusi intr-un mediu atat de nou pentru ei au nevoie de foarte multa atentie din partea celor din jur pentru a se integra. Astfel ca multi dintre copiii plecati in strainatate nu pot face fata lumii in care sunt nevoiti sa traiasca si de aceea se intorc acasa.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
150

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
107

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
96

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...