"Spiru Haret“: un proces cu o miză de cinci milioane de euro!

Dacă acceptă măsurile luate de ministrul Educaţiei, Universitatea particulară "Spiru Haret" ar trebui să plătească zeci de mii de taxe pentru o nouă licenţă.

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Guvernul României şi Ministerul Educaţiei pentru că nu a mai fost inclusă pe lista instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Măsura luată de Executiv plasează astfel în afara legii organizarea unui concurs de admitere de către cei de la "Spiru Haret".

"Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă, vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii", a spus ministrul Ecaterina Andronescu, duminică, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Stradă, Şcoală şi Spital".

Replica rectorului de la "Spiru Haret", Aurelian Bondrea, a venit luni, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Instanţele judecătoreşti sunt singurele autorităţi care se pot pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul Educaţiei nu are nici o calitate conferită de lege în acest domeniu".

Curtea de Apel Bucureşti a fixat primul termen al procesului intentat de universitatea particulară pe 6 august.

Între timp, ministrul Educaţiei a anunţat că deja s-a gândit la o procedură prin care studenţii care au absolvit specialităţile neacreditate să poată obţină o licenţă valabilă. Ei vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei ordonanţe de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna aceasta, a declarat Ecaterina Andronescu.

"Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a mai precizat ea.

Costurile unei astfel de proceduri, dacă luăm în calcul 40.000 de diplome ilegale şi faptul că la facultăţile acreditate un examen de licenţă costă 500 de lei, se ridică la aproape 20 de milioane de lei noi.

Cele cinci milioane de euro urmează a fi scoase din bugetul Universităţii "Spiru Haret", unul generos după datele Ministerului Finanţelor. Astfel, instituţia a avut în 2007 venituri de 74 de milioane de euro şi un profit de 33 de milioane. (Sursa:Cotdianul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sportivii de la LPS Botoșani, campioni naționali (și) la semimaraton U20! (foto)

astăzi, 15:40
11

În perioada 20 – 21 aprilie 2024 sportivii din cadrul secției de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Botoșani au participat la Finala Campionatului Național de Semimaraton pentru...

Carne de miel vândută direct din mașină, polițiștii locali din Botoșani au intensificat controalele înaintea Paștelui!

astăzi, 15:22
36

Polițiștii locali din Botoșani au identificat, în urma controalelor de săptămâna trecută, două persoane în parcarea supraterană de la Piața Centrală care ofereau spre v&aci...

„Semințele recunoștinței” plantate de elevi și persoane cu dizabilități din Botoșani! (foto, video)

astăzi, 14:58
82

Două activități de suflet au avut loc în cursul zilei de luni la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani în cadrul unui proiect inițiat de preotul Ioan Iordachi...