"Roadele toamnei"- o expoziţie pregătită de mici pacienţi şi cadre medicale, pentru botoşăneni! FOTO- VIDEO
BOTOSANI

"Roadele toamnei"- o expoziţie pregătită de mici pacienţi şi cadre medicale, pentru botoşăneni! FOTO- VIDEO
Mult suflet se investeşte în lucrul cu copiii la Centrul de Sănătate Mintală- Copii, acolo unde, vineri, micii pacienţi şi personalul medical au demonstrat încă o dată că, uneori, "cu puţin faci mult".

Valorificând aproape tot ce le-a căzut în mână, de la frunze la dovlecei, nuci, hârtie de ziar, legume şi fructe, cadrele medicale şi copiii aflaţi în monitorizarea Centrului au organizat o expoziţie, intitulată "Roadele toamnei" - cu vânzare, cu lucrări făcute de mâna lor. Coşuri făcute din ziare, "băbuţe" din mere şi dovlecei, rame foto, mesaje numai bune de amplasat prin casă, lebede, şerpi şi pisici din dovlecei, toate acestea au luat ochii vizitatorilor care nu s-au abţinut de la cumpărături, ajutând astfel colecta financiară care să permită achiziţia de noi materiale pentru următoarele expoziţii, dar şi achiziţia de materiale specifice terapiilor recomandate pacienţilor.

Printre cumpărători s-au aflat şi şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, Corneliu Mihai, Angela Ţurcanu şi Geanina Ungureanu, invitaţi la expoziţie de către conducerea Centrului de Sănătate Mintală, dar şi medicii din Secţia de Pediatrie a unităţii sanitare.  

Un moment emoţionant, care a adus lacrimi în ochii "spectatorilor", al fost cel al Alexandrei Chisăliţă, care a recitat o poezie şi a cântat un cântecel, efortul ei extraordinar fiind aplaudat şi apreciat. Şi asta deoarece Alexandra este un copil cu totul special, care dovedeşte în fiecare zi că orice suferinţă poate fi depăşită prin forţa sufletului. 

Medicul Maria Dardai, coordonatorul CSM- Copii, a explicat demersul organizării acestei expoziţii:

"Ne-am gândit la o activitate dedicată copiilor aflaţi în monitorizarea CMS şi prin această activitate am încercat să valorizăm munca lor în Centru, sub îndrumarea personalului. Tot ce vedeţi aici sunt exponate realizate de copilaşi în ultimele 2-3 luni. A fost o muncă susţinută şi ne-am gândit să fie în acord cu anotimpul în care ne aflăm. Am valorificat elemente din natură, fructe, frunze. Ne-am gândit că prin valorificarea acestor exponate să atragem atenţia asupra a ceea ce se desfăşoară în Centru şi să obţinem astfel şi fonduri necesare desfăşurării activităţii pentru că e nevoie de multe materiale, atât pentru crearea produselor cât şi pentru activitatea terapeutică în general".

Expoziţia a avut şi un rol de atragere a adolescenţilor în grupurile de suport pe care CSM le organizează pentru ei.

"Cea de-a doua parte a activităţii este dedicată adolescenţilor. Ne-am gândit la un grup de suport, discuţii cu tineri aflaţi în monitorizarea noastră pentru că, în general, activităţile noastre se desfăşoară unu la unu. Deocamdată suntem în faza de pionierat, considerând că o discuţie în grup le-ar deschide perspectiva asupra adresării către personalul de specialitate, în acest fel să se poată deschide, să discute despre problemele specifice vârstei, să aibă încredere- pentru că acesta este principalul aspect pentru care ei se retrag în lumea lor, pentru că le este încălcată confidenţialitatea. De multe ori nu se adresează personalului de specialitate din şcoli, ştiind că ulterior vor afla toţi ce se discută la cabinet şi încercăm astfel că le întărim încrederea că există persoane care să îi asculte şi să-i înţeleagă, să-i sprijine şi să le ofere soluţii la problemele cu care se confruntă- relaţiile cu părinţii, alegerea unei profesii, alimentaţie, corporalitate, sociabilitate", spune medicul Maria Dardai.

La rugămintea managerului Spitalului, expoziţia va rămâne deschisă până joia viitoare, timp în care pacienţii şi cadrele medicale vor continua să lucreze produse, iar botoşănenii doritori să-şi umple sufletul cu frumos să le vadă şi eventual să le şi cumpere.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ordin de ministru: Elevii vor sta acasă și vineri!

astăzi, 18:14
1606

Școlile vor fi închise și joi, când profesorii au zi liberă, conform legii (24 ianuarie). Decizia a fost luată miercuri, după ce specialiștii Institutului Național de Sănătate Pub...

Programul casieriilor Nova Apaserv pe 24 ianuarie

astăzi, 17:00
75

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță că în data de 24 ianuarie 2019 vor fi deschise, în intervalul orar 08:00 - 14:00, doar casieriile din Bulevardul Mihai Eminescu - municipiul Botoşani şi...

Ordin semnat de noul șef ANAF: De la 1 februarie, codul de TVA va fi acordat în aceeași zi cu depunerea cererii

astăzi, 16:37
143

Fiscul promite că, de la 1 februarie, va acorda codul de TVA în aceeași zi cu depunerea cererii, fără a parcurge procedura de audiere, în baza unui ordin semnat de noul președinte al ...