"Roadele toamnei"- o expoziţie pregătită de mici pacienţi şi cadre medicale, pentru botoşăneni! FOTO- VIDEO
BOTOSANI

"Roadele toamnei"- o expoziţie pregătită de mici pacienţi şi cadre medicale, pentru botoşăneni! FOTO- VIDEO
Mult suflet se investeşte în lucrul cu copiii la Centrul de Sănătate Mintală- Copii, acolo unde, vineri, micii pacienţi şi personalul medical au demonstrat încă o dată că, uneori, "cu puţin faci mult".

Valorificând aproape tot ce le-a căzut în mână, de la frunze la dovlecei, nuci, hârtie de ziar, legume şi fructe, cadrele medicale şi copiii aflaţi în monitorizarea Centrului au organizat o expoziţie, intitulată "Roadele toamnei" - cu vânzare, cu lucrări făcute de mâna lor. Coşuri făcute din ziare, "băbuţe" din mere şi dovlecei, rame foto, mesaje numai bune de amplasat prin casă, lebede, şerpi şi pisici din dovlecei, toate acestea au luat ochii vizitatorilor care nu s-au abţinut de la cumpărături, ajutând astfel colecta financiară care să permită achiziţia de noi materiale pentru următoarele expoziţii, dar şi achiziţia de materiale specifice terapiilor recomandate pacienţilor.

Printre cumpărători s-au aflat şi şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, Corneliu Mihai, Angela Ţurcanu şi Geanina Ungureanu, invitaţi la expoziţie de către conducerea Centrului de Sănătate Mintală, dar şi medicii din Secţia de Pediatrie a unităţii sanitare.  

Un moment emoţionant, care a adus lacrimi în ochii "spectatorilor", al fost cel al Alexandrei Chisăliţă, care a recitat o poezie şi a cântat un cântecel, efortul ei extraordinar fiind aplaudat şi apreciat. Şi asta deoarece Alexandra este un copil cu totul special, care dovedeşte în fiecare zi că orice suferinţă poate fi depăşită prin forţa sufletului. 

Medicul Maria Dardai, coordonatorul CSM- Copii, a explicat demersul organizării acestei expoziţii:

"Ne-am gândit la o activitate dedicată copiilor aflaţi în monitorizarea CMS şi prin această activitate am încercat să valorizăm munca lor în Centru, sub îndrumarea personalului. Tot ce vedeţi aici sunt exponate realizate de copilaşi în ultimele 2-3 luni. A fost o muncă susţinută şi ne-am gândit să fie în acord cu anotimpul în care ne aflăm. Am valorificat elemente din natură, fructe, frunze. Ne-am gândit că prin valorificarea acestor exponate să atragem atenţia asupra a ceea ce se desfăşoară în Centru şi să obţinem astfel şi fonduri necesare desfăşurării activităţii pentru că e nevoie de multe materiale, atât pentru crearea produselor cât şi pentru activitatea terapeutică în general".

Expoziţia a avut şi un rol de atragere a adolescenţilor în grupurile de suport pe care CSM le organizează pentru ei.

"Cea de-a doua parte a activităţii este dedicată adolescenţilor. Ne-am gândit la un grup de suport, discuţii cu tineri aflaţi în monitorizarea noastră pentru că, în general, activităţile noastre se desfăşoară unu la unu. Deocamdată suntem în faza de pionierat, considerând că o discuţie în grup le-ar deschide perspectiva asupra adresării către personalul de specialitate, în acest fel să se poată deschide, să discute despre problemele specifice vârstei, să aibă încredere- pentru că acesta este principalul aspect pentru care ei se retrag în lumea lor, pentru că le este încălcată confidenţialitatea. De multe ori nu se adresează personalului de specialitate din şcoli, ştiind că ulterior vor afla toţi ce se discută la cabinet şi încercăm astfel că le întărim încrederea că există persoane care să îi asculte şi să-i înţeleagă, să-i sprijine şi să le ofere soluţii la problemele cu care se confruntă- relaţiile cu părinţii, alegerea unei profesii, alimentaţie, corporalitate, sociabilitate", spune medicul Maria Dardai.

La rugămintea managerului Spitalului, expoziţia va rămâne deschisă până joia viitoare, timp în care pacienţii şi cadrele medicale vor continua să lucreze produse, iar botoşănenii doritori să-şi umple sufletul cu frumos să le vadă şi eventual să le şi cumpere.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mark Twain – "Autobiografie"

Marţi, 14 August 2018
209

În ceea ce priveşte autobiografiile, sunt de acord cu Mark Twain: "Autobiografia convenţională a fost, în toate timpurile, o fereastră deschisă. Autorul şade acolo şi-i priveş...

Loc de dat cu... EPIGRAMA! (I)

Duminică, 12 August 2018
755

Dacă ar trăi Păstorel, ar fi singurul care ne-ar atrage atenţia că epigrama trebuie să existe şi, probabil, ne-ar face şi "lista de bucate" ce ar aduce un plus de "calciu&q...

Transferat în stare gravă la Iași, după un accident în plină noapte!

Duminică, 12 August 2018
2019

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost grav rănit în urma unui accident petrecut la Ungureni. Medicii de la Botoșani au decis ulterior ca victima să fie transferată la Iași, într-o clinic...