"Prima casa", prima dezamagire!

"Prima casa", prima dezamagire!
Nici nu a apucat bine premierul Emil Boc sa anunte programul de locuinte "Prima Casa", despre care sunt deocamdata doar o tona de intrebari, ca ambele partide aflate la guvernare, PD-L si PSD, il folosesc la maxim in campania electorala.
 
Si premierul Emil Boc, de la PD-L, si Mircea Geoana, presedintele PSD, au declarat in weekend ca "Prima Casa" va contribui la revenirea economiei prin efectele "pe orizontala",  scrie Ziarul Financiar.
Insa bancherii si analistii consultati de Ziarul Financiar afirma ca, pe baza datelor de pana acum, dobanda la credite se va reduce doar cu un punct procentual, iar efectul pentru piata imobiliara va fi mai mult psihologic.

Statul a anuntat ca va garanta credite pentru 16-17.000 de locuinte in valoare medie de 60.000 de euro, dar programul va avea un efect redus in piata imobiliara si in constructii, in cazul in care cumparatorii se vor indrepta catre locuinte vechi sau Agentia Nationala de Locuinte, potrivit consultantilor din piata.

Guvernul a dat putine detalii despre cum va functiona acest sistem pana acum. Noutatile sunt ca vor fi acceptate doar bancile care ofera posibilitatea de a lua un credit cu un avans de minimum 5%. "Garantia statului diminueaza doar costul riscului, care nu reprezinta mai mult de 1 punct procentual din costul total al creditului, acum de 9-10% in euro", a spus un bancher, director retail in cadrul uneia din primele trei banci de pe piata.

Aceasta inseamna ca la un credit de 60.000 de euro pe 25 de ani, rata de circa 460 de euro devine circa 420 euro. "Ca psihologie, acest program da bine. Oamenii vor incepe sa caute mai mult apartamente. Daca acesti cumparatori se vor indrepta spre achizitia de locuinte ANL, deoarece pretul este foarte bun, stimulat va fi ANL-ul. Ce este clar este faptul ca oamenii se indreapta in aceasta perioada catre apartamente finalizate", spune Ruxandra Cleciu, presedinte la Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Ce fac alte tari
Slovenia: comunitatile locale inchiriaza locuinte familiilor tinere, care le pot cumpara dupa cinci ani de participare la un program de tip economisire-creditare.
 
Ungaria: locuintele construite de catre o agentie guvernamentala sunt vandute sub pretul pietei.
 
Cipru: a alocat recent 200 mil. euro credite ipotecare pentru familiile cu venituri reduse care cumpara pentru prima data o locuinta. Valoarea maxima a creditului este de 200.000 de euro si are o dobanda de 0% in primii doi ani.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
16

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
136

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
109

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...