"Prima casa" a lui Boc este "O casa. A oricata casa", in varianta Pogea!

"Prima casa" a lui Boc este "O casa. A oricata casa", in varianta Pogea!
Programul Prima Casă anunţat drept marea şansă a românilor fără o casă a lor de a-şi cumpăra o locuinţă la dobânzi mici, a devenit programul "O casă. A oricâta casă".

Conform anunţului iniţial, programul este destinat românilor care vor să îşi cumpere o primă locuinţă, premierul declarând acum o săptămână că "Prima Casă" îi va sprijini "în mod direct pe toţi cei care se află în faţa achiziţionării primei case. Ştiu ce dificultăţi există: fie nu există banii necesari pentru plata avansului la bancă, fie, uneori nu există salariul suficient pentru a putea plăti ratele aferente unei case pentru care te împrumuţi de la bancă", după cum declara atunci Emil Boc, citat de Gandul.

Ministrul Finanţelor însă, Gheorghe Pogea, are o altă interpretare. Programul nu se adresează numai celor care nu au fost niciodată proprietari, ci acelora care nu sunt proprietari în momentul în care depun la bănci cererea de "Prima Casă". Întrebat în cadrul unei emisiuni televizate care este condiţia, ministrul a spus că beneficiari pot fi cei care "nu au în proprietate (o locuinţă, n.r.) în momentul solicitării".

Gheorghe Pogea a şi dat un exemplu: cineva care a stat într-o garsonieră şi apoi a vândut-o poate intra în program.

Mai mult decât atât, şeful Finanţelor a mai făcut o declaraţie şoc: eligibilitatea beneficiarilor este "dată de capacitatea dvs. de a cumpăra", altfel spus, de câţi bani ai de cheltuit. Cu cât mai mare salariul, cu atât creşte eligibilitatea. Mai mult decât atât, băncile vor fi tentate să acorde condiţii de creditare şi mai bune acelor persoane cu venituri mari, pentru că în cazul acestora riscul de neplată va fi mult mai mic. Dovada că nu eşti proprietar va fi o declaraţie pe propria răspundere, parafată de un notar, după cum a explicat Pogea. Ministrul a dat însă şi o veste bună: beneficiarii nu vor fi obligaţi să cumpere doar case noi. Întrebat dacă s-a luat hotărârea de a focaliza programul doar asupra fondului nou de case, Pogea a răspuns "nici vorbă de aşa ceva", conform ziaristilor de la Gandul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
66

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
85

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
142

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...