"O dureau coatele de la infarct". Simptome ignorate care pot anunța boli grave

"O dureau coatele de la infarct". Simptome ignorate care pot anunța boli grave
Pentru a semnala prezența unui dezechilibru, organismul își poate alege adesea o supapă la care nu ne-am fi așteptat. Medicii de specialitate explică pe larg cum se poate ca problemele cu ochii să vină de fapt de la prea mult stres, durerile de inimă să aibă cauze hormonale, iar un banal junghi să ascundă cancer de plămâni.

Simptomele banale, dar sâcâitoare sunt cele care-i aduc pe români la uşa medicilor, numai pentru a descoperi o problemă de sănătate cu rădăcini adânci.

Oboseala care nu se rezolvă nici prin repaos la pat, durerile în locuri neobișnuite ori setea și foamea excesivă sunt câteva semnale de alarmă ale organismului pe care pacienții le ignoră cel mai adesea, considerându-le normale.Femeile cărora le sare țandăra din orice, se simt mai mereu obosite și se îngrașă chiar dacă supraviețuiesc cu o dietă de pustnic, ar trebui să-și verifice glanda tiroidă, "centrul de comandă" al hormonilor. Situată sub "mărul lui Adam", la baza gâtului, tiroida secretă două tipuri de hormoni responsabili de buna funcționare a temperaturii interne, a digestiei, sistemul nervos și ginecologic etc. Atunci când glanda e prea activă, apare hipertiroidismul, iar când e prea leneșă, hipotiroidismul, oscilații de care au parte în special femeile. "Tiroida e responsabilă de metabolismul tuturor nutrienţilor: glucide, lipide şi proteine. Când activitatea ei e redusă- hipotiroidism- rata metabolismului e scăzută, iar arderile de calorii, mai lente. Chiar şi disfuncţiile tiroidiene minore pot avea efect de îngrăşare, în contextul sedentarismului", explică expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. În ambele cazuri, tratamentul se bazează pe dozajul hormonal, însă uneori se ajunge și la cuțit. "În funcţie de tipicul bolii, dacă constaţi că tiroida e şi mărită sau dacă are noduli, atunci poţi decide să intervii chirurgical", arată medicul endocrinolog Dan Pereţianu.

Oboseala trădează anemie

Extenuarea sau oboseala cronică stă și la baza altor afecțiuni precum cele cardiace, anemie, diabet și reumatism. Nu este o boală categorisită astfel, este doar un sindrom. Americanii dau foarte multă atenţie acestei oboseli cronice, dar nu se poate spune că cineva suferă de aşa ceva, ea însoţeşte cel mult alte boli, spune medicul de familie Remus Lupu. Potrivit acestuia, atunci când oboseala însoțește activități de rutină (grădinăritul, curățenia, serviciul etc.) este semn clar că cea afectată este inima. În cazul diabeticilor, extenuarea este completată de sete necontrolată, poftă, urinări dese şi pierderi în greutate, iar pacienții reumatici își simt încheieturile mâinilor și picioarelor inflamate și dureroase.

Copilului îi curge sânge din nas? Poate fi anemie

În cazul copiilor, semnele unei boli grave sunt și mai înșelătoare. Transpirația abundentă, asociată de părinți cu o răceală, poate trăda în realitate o anemie sau o hipocalcemie. "Tot despre anemie poate fi vorba și când le curge sânge din nas, un simptom specific mai degrabă problemelor ORL", arată medicul de familie Alina Constantinescu. Dacă celor mici li se descuamează piele de pe mâini și picioare, spune acesta, nu înseamnă automat că au vreo carență de vitamine, ci poate fi vorba de o infecție renală cu streptococci, mai ales dacă au și puseuri febrile. Bebelușii, de departe cei mai greu de "citit" pacienți se manifestă cu totul neașteptat atunci când au o infecție urinară: "Se întâmplă să nu apară febra sau vărsturile, dar scad subit în greutate, deși mănâncă normal".

"O dureau coatele de la infarct"

Adesea, până și unele dintre cele mai crunte boli sunt descoperite în mod accidental, în urma unui control de rutină. "Sunt mulți oameni care se plâng de dureri toracice și spun "Am un junghi". Dacă această durere ascuțită nu se calmează cu nimic e semnul unui cancerde plămâni. Invers, o tuse constantă tratată ca și problemă pulmonară poate veni de la o gastrită. Nu e o regulă ca bolile grave să țintească organele care se manifestă", atrage atenția specialistul Alina Constantinescu. Problemele cardiace, adaugă acesta, sunt altă categorie de boli care ies la suprafață în mod ciudat. "Știu o pacientă pe care o dureau foarte tare coatele și a avut inspirația să se prezinte la medic. Electrocardiograma a scos la iveală faptul un infarct cardiac acut, iar durerea iradia", povestește medicul de familie. În mod paradoxal, palpitațiile la femei nu reprezintă musai un motiv de neliniște în privința inimii, ci o bănuială întemeiată pentru afecțiuni ale tiroidei, tulburările de ritm fiind o consecință a lipsei sau excesului hormonal.

Stilul de viață dezordonat se "citește" în ochi

Aspectul ochilor poate semnala prezența unor ganglioni limfatici inflamați, chisturi ori o tumoră. Cei cărora li se "zbat pleoapele" ca și cum ar suferi de un tic li se recomandă suplimente de calciu, reducerea consumului de cafea și tutun, dar și mai multă odihnă. În cazul în care spasmele se întețesc până în punctul în care nu se mai poate ține ochiul deschis, trebuie mers de urgență la medic. "Vorbim deja despre blefarospasm, o afecţiune neurologică care include mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor", explică oftalmologul Mircea Filip. În mod straniu, uscăciunea ochilor trădează un spectru larg de afecțiuni, începând cu tiroidism și terminând cu boli autoimune. "Cel mai des, problema apare din cauza diferitelor medicamente ca anticoncepţionalele. În alte cazuri, acest simptom poate indica şi reumatism", adaugă Mircea Filip. Cât despre punctele plutitoare de culoare albă din ochi, acesta spune că pot indica, în mod excepțional, o dezlipire de retină sau miopie.

Nu în ultimul rând şi picioarele nu în ultimul rând, reflectă și ele o sumedenie de afecțiuni ascunse. "Durerile și spasmele musculare pe timpul nopții apar din cauza unui dezechilibru de minerale. Lipsa de calciu, magneziu sau potasiu poate produce contracţii involuntare dureroase ale muşchilor", explică ortopedul Dia Ahmad. Specialistul mai atrage atenția asupra degetelor "înțepenite" din senin, posibile cauze ale unui reumatismul degenerativ. 

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
211

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
292

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
416

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...