"Avem situatii in care politistii au salariile mai mari decat procurorii"

"Avem situatii in care politistii au salariile mai mari decat procurorii"
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, le-a transmis, marti, magistratilor ca, pentru o crestere spectaculoasa a salariilor, sa se adreseze Ministerului Muncii si a aratat ca este nevoie de o lege a salarizarii unitare in sistemul public, astfel incat sa se corecteze situatii precum acelea in care un politist are un salariu mai mare decat un procuror.

"Eu salut faptul ca, fie si in al 12-lea ceas, asociatiile de magistrati au iesit cu un Memorandum pentru justitie. Nu pot decat sa salut ca, in fine, magistratura se ocupa de problemele restante ale justitiei. Justitia are inca o problema de subfinantare, nu este finantata asa cum ar trebui sa fie, si pentru asta avem si explicatii. Va dau numai una: incercarile diverselor guverne de a face in asa fel incat taxele de timbru, de exemplu, sa ramana ca fonduri pentru justitie, au fost blocate. In mare parte, taxele de timbru care se platesc in cursul fiecarui proces merg la bugetele locale. (...) Si eu propun public sa dam taxele de timbru, intr-o masura mult mai mare decat pana acum magistraturii. Daca vom face asta, vom putea sa si finantam mai bine infrastructura judiciara", a declarat, marti, Raluca Pruna, conform News.ro.

Ea a mai aratat ca are un regret ca magistratura "este foarte vocala acum si n-a fost foarte vocala inainte ca eu sa preiau acest mandat, insa iau asta ca pe o incredere in mine si le promit ca le voi livra in masura unor asteptari realiste".
Ministrul Justitiei le-a transmis magistratilor ca, daca vor mariri spectaculoase de salarii, sa se adreseze Ministerului Muncii.

"Daca vorbim de mariri spectaculoase de salarii, mesajul meu este acelasi ca si pana acum: De salarizare se ocupa ministrul Muncii. Impreuna cu ministrul Muncii inteleg sa am o discutie cu magistratii ca sa mai explicam inca o data care a fost scopul ordonantei 20, de a corecta anumite inechitati si ca sa mai explicam inca o data ceea ce ministrul Muncii a explicat, si anume o lege a salarizarii unice, care sa aduca echitate in toate sectoarele publice din Romania. Avem situatii in care un politist poate sa aiba salariul mai mare decat un procuror. Nu va spun ce politist si ce procuror", a mai spus Raluca Pruna, la finalul unei conferinte privind tematica anticoruptiei in sectorul de business, intalnire organizata de Monica Macovei si sustinuta de ambasadele SUA si Marii Britanii la Bucuresti.

Magistratii mai multor instante si parchete au demarat un "protest public" care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori.

Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.


Judecătorii Tribunalului Botoşani susţin Memorandumul pentru Justiţie!

Mii de judecatori si procurori din tara si-au insusit masurile pentru insanatosirea sistemului judiciar, propuse de asociatiile profesionale. Printre acestia se află şi judecători de la Tribunalul Botoşani care în şedinţa de săptămâna trecută a Adunării Generale a Judecătorilor au decis sustinerea Memorandumului privind starea justitiei, intocmit de catre Asociatiile Profesionale ale Magistratilor, in septembrie 2016.

"Având în vedere ca 13 judecatori din totalul celor 25 in functie la Tribunalul Botosani au solicitat convocarea Adunarii Generale in vederea sustinerii Memorandumului privind Justitia, intocmit de catre Asociatiile Profesionale ale Magistratilor, Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Botosani hotaraste: cu majoritate de votzuri, sustine Memorandumul privind Justitia si stabileste ca la data de 17 octombrie sa se desfasoare o alta Adunare Generala a judecatorilor Tribunalului Botoşani, in masura in care solicitarile cuprinse in Memorandum nu vor primi o rezolvare favorabila", a transmis redacţiei presedintele Tribunalului Botosani, Anitta Maria Manole.

Aici citiţi textul Memorandumului pentru Justiţie

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
107

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
63

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
66

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...