"Am fost la Mitropolie şi mi-au spus FERICITULE. Acum sunt şi eu fericit!". Proiectul de reabilitare a Complexului Monahal Coşula s-a încheiat

"Am fost la Mitropolie şi mi-au spus FERICITULE. Acum sunt şi eu fericit!". Proiectul de reabilitare a Complexului Monahal Coşula s-a încheiat
Ani de zile s-au rugat şi au luptat pentru ca fondurile europene, puse la dispoziţie ţării noastre, să ajungă şi într-o comună botoşăneană, astfel ca un lăcaş cu adâncă semnificaţie pentru credincioşii botoşăneni să redevină un obiectiv valoros, inclusiv pentru turiştii care vor ajunge în judeţ.

Vineri s-a desfăşurat conferinţa de închidere a proiectului "Reabilitarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coşula". Prezenţi la conferinţă au fost şefii judeţului, preotul stareţ al Mânăstirii, Calinic Chirvase, primarul comunei Coşula, Mircea Acatrinei, responsabilii de proiect- funcţionari ai Consiliului Judeţean, precum şi reprezentanţii constructorului.

În deschidere, Gheorghe Sorescu, şeful Consiliului Judeţean, a subliniat că prin finalizarea lucrărilor la mânăstire, judeţul Botoşani va putea intra pe harta turismului ecumenic şi a apreciat încăpăţânarea cu care părintele stareţ a luptat pentru reabilitarea obiectivului.

"Cu voia lui Dumnezeu şi cu efortul tuturor celor care au muncit pentru asta, iată-ne şi la conferinţa de închidere. Acest proiect face cinste Botoşaniului, face cinste tuturor mânăstirilor. Poate nu este cea mai frumoasă mânăstire, dar cu siguranţă este cel mai bine realizată şi care are peste 500 de ani de existenţă. Dacă se vor mai întâmpla nişte lucrări de reabilitare acolo, sigur se vor întâmpla peste câteva secole. Mulţumirile mele se adresează tuturor, pentru că aşa se cuvine. Dar părintele stareţ a fost cel care a crezut cel mai mult în acest proiect. Îmi aduc aminte că eram la Prefectură şi părintele stareţ încă de atunci insista pentru restaurarea complexului, abia apăuseră fondurile europene, vorbeam atunci de exerciţiul financiar 2007- 2013. Mai mult decât atât, o sa intrăm în şedinţa de Consiliu Judeţean cu niste trasee turistice- ecumenice. Noi suntem un popor creştin şi cred că prin Mănăstirea Coşula avem ce să le arătăm celor care vin la Botoşani", a declarat Gheorghe Sorescu, şeful Consiliului Judeţean.

Prefectul Dan Nechifor a spus că aşteaptă cu interes şi slujba de sfinţire a Mânăstirii Coşula, programată după jumătatea lunii mai. "Îl felicit pe domnul preşedintele Sorescu pentru ce s-a întâmplat la Coşula, având în vedere că am participat la slujbe în momente mai puţin bune pentru acea construcţie. Ceea ce s-a realizat într-o perioadă foarte scurtă de timp şi ar trebui să mulţumim şi constructorului pentru ce a reuşit să facă în această perioadă", a susţinut prefectul Dan Nechifor.

Primarul de Coşula, Mircea Acatrinei, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în proiectul de reabilitare a Complexului Monahal. "Eu cred că sunt cel mai fericit pentru ceea ce s-a realizat pentru că pe teritoriul comunei Coşula s-a realizat acest obiectiv. Realizarea acestui obiectiv a pornit de la Consiliul Judeţean şi de la părinţele stareţ. Mulţumim Agenţiei Nord Est care a avut încredere în acest proiect. Noi ştim că din 2009 a început izvorul acestui proiect. Noi declarăm comuna Coşula ca obiectiv turistic pe raza judeţului Botoşani. Vă mulţumim din suflet, sunt multe persoane care au contribuit şi cărora trebuie să le mulţumim", a spus primarul Mircea Acatrinei.

Părintele stareţ Calinic Chirvase a dat dovadă de sinceritate, recunoscând că nu a fost cea mai plăcută companie pentru constructori, date fiind aşteptările enorme de la această lucrare, însă a dat asigurări că nimeni nu va rămâne nerăsplătit pentru osteneală. "Am fost ieri la Mitropolie şi majoritatea celor cu care m-am întâlnit îmi spunea "fericitule" şi într-adevăr, văd şi eu acum că sunt fericit , pentru că până în urmă cu doi ani, în 2014, aveam o persoană mai puţin fericită. Acum văd şi eu că sunt fericit, de aceea pe această cale vreau să mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean şi tuturor persoanelor care s-au implicat în acest proiect, şi în special Agenţiei Regionale Nord- Est are a avut încredere să demarăm acest proiect.
Muţumim tuturor celor care au participat la această lucrare, s-au ostenit, au contribuit la acest proiect. Şi dacă se spune că cel ce va da un pahar de apă nu-şi va pierde plata, aşa şi celor care au lucrat la acest proiect Dumnezeu le va răsplăti dragostea şi efortul. Dacă în timpul lucrărilor am fost mai supărat, îmi cer scuze celor pe care i-am supărat, în primul rând constructorului Victor Construct, poate nu am fost atât de plăcut în timpul lucrărilor, dar sper că e important să ne bucurăm la sfârşitul proiectului. Dumnezeu să vă răsplătească pe toţi care s-au ostenit la această lucrare"
, a spus părintele stareţ Calinic Chirvase.

Managerul de proiect Luminiţa Vodă a făcut publice câteva date despre proiectul încheiat. Astfel, valoarea totală a proiectului a fost de 14,9 milioane de lei din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 11,9 milioane de lei, în această sumă fiind inclusă restaurarea obiectivului de patrimoniu naţional: Biserica Sf. Nicolae, Casa Egumenească, Arhondaricul, Trapeza, Cuhniile, Turnul-clopotniţă şi zidul de incintă, sistematizarea şi reabilitarea infrastructurilor conexe Ansamblului- drum de acces, carosabil, pietonal şi parcaje.

"Pe termen lung, numărul de persoane care vor beneficia de obiectivul restaurat va creşte, de la o mie de vizitatori înainte de reabilitarea la peste două mii de vizitatori pe an", a spus Luminiţa Vodă.

Citiţi şi: Mănăstirea Coşula este în plină recepţie după lucrările de amploare derulate în ultimul an! FOTO 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
69

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...