Puțuri pentru irigații: cum se fac, cât costă și cât durează lucrările

Forajele pentru puțuri executate profesionist pot face diferența dintre un sistem de irigații alimentat corespunzător și unul cu deficit de apă.

Puțuri pentru irigații: cum se fac, cât costă și cât durează lucrările

   Foto: ecodrillforaje.ro

Mădălin Hârtescu, directorul companiei de foraje Eco Drill din Bacău, a explicat pentru Agrointeligența că lucrările de forare diferă de la caz la caz, în funcție de regiune, tipul de sol și profilul hidrologic al arealului vizat.

În privința irigațiilor, sistemul de alimentare cu apă depinde de amploarea exploatației agricole vizate: dacă pentru arealele mici se poate folosi cu brio sistemul prin picurare, la cele pe suprafețe mari se preferă construcția unor bazine, care să permită o alimentare rapidă cu apă. Debitele depind și de diametrul lucrării, unul mai mare asigurând, evident, o circulație mai bună a apei.

”Se iau mai mulți factori în calcul: suprafața, debitul apei, calitatea, adâncimea și diametrul lucrării. Dar ca diametre tubulatorii se merge, în general, pe 140/160mm, pe care se obțin debite de până în 25 de metri cubi pe oră. Dacă se doresc debite mai mari, se poate merge și pe 180/200 mm. Depinde și de sistemul de irigații, dacă se merge prin picurare, dacă își face bazin de acumulare depinde ce volum are acesta. Depinde de la caz la caz; am avut situații în care beneficiarul și-a făcut sistem de irigații prin picurare, și-au montat pompa direct pe sistem și alimenta direct, și alte cazuri de suprafețe mari s-a făcut un bazin de 100-150 de tone și din bazinele respective plecau cu alte pompe și irigau”, a declarat directorul Eco Drill.

Importantă este mai ales zona în care se face forarea, pentru că în funcție de duritatea solului sunt folosite diferite metode: la munte este necesar un sistem de percuție care sparge solurile dure și rocile, iar la câmpie se folosește un sistem cu circulație directă, denumit foraj hidraulic rotativ cu circulație de fluid, la care pereții sunt stabilizați cu ajutorul noroiului bentonitic, format în urma dizolvării în apă a argilei bentonitice. Vestea bună este că, indiferent de sistemul folosit, lucrarea va dura maxim trei-patru zile.

”E în funcție de zonă. De exemplu, în zonele montane se execută forajele folosind sistemul prin percuție cu ciocan de fund, un fel de rotopercutor, care intră în soluri dure, granit, roci, șișturi. Se poate executa și prin sistemul de circulație directă cu noroi, doar că este mult mai greu de executat. Pentru zonele de câmpie se merge cu circulație directă, se folosește un noroi bentonitic. La percuție, un foraj de 100 de metri se poate executa și într-o zi, maxim două, iar la cel cu circulație directă se poate executa în trei-patru zile”, a precizat Mădălin Hârtescu. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...