Proteste în toată țara, împotriva grațierii și amnistiei. Cum ar putea scăpa Dragnea, Voiculescu și Borcea de pedepse! VIDEO

S-a scandat "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi" sau "Spunem nu amnistiei şi graţierii", "Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate".

Proteste în toată țara, împotriva grațierii și amnistiei. Cum ar putea scăpa Dragnea, Voiculescu și Borcea de pedepse! VIDEO

   Foto: Facebook

Ordonanța de urgență privind grațierea unor pedepse a declanșat proteste de amploare în mai multe orașe din România, manifestanții fiind mmobilizați pe rețelele sociale.

Protestatarii s-au declarat nemulțumiți inclusiv de modificarea Codului Penal fără consultare publică și a principalilor actori din Justiție, scrie agerpres.ro. Au fost şi persoane care au cerut demisia Avocatului Poporului. "Îi cer demisia pentru că nu poate să fie Avocatul Poporului unul care nu ţine cu poporul. Ceea ce a făcut Ciorbea denotă că este total împotriva poporului", a spus unul dintre cei prezenţi în Piaţa Unirii din Iaşi, potrivit mediafax.ro.

Proiectul prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Nu beneficiază de prevederile acesteia cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.

De asemenea, articolul privind neglijenţa în serviciu este eliminat.

În cazul conflictului de interese, este eliminată dintre beneficiarii folosului patrimonial "persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură", rămânând doar funcţionarul public care comite fapta şi soţul său, rudele sau afinii până la gradul II inclusiv.

De asemenea, este introdusă o prevedere referitoare la condiţiile în care se poate face denunţul, acesta putând fi depus "în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală", sub sancţiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale, scrie timponline.ro.

Potrivit Stirile ProTV, gratierea se aplica si in cazul condamnatilor care au primit pedepse cu suspendare. De pilda seful Camerei Deputatilor si presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si 4 ani de incercare in dosarul Referendumul.

Florin Iordache, ministrul Justitiei: "Discutam numai de fapte usoare, cu pedepse pana la 5 ani, care nu se aplic recidivistilor si o noutate e ca dorim recuperarea prejudiciului. Deci se pot gratia numai persoanele care isi achita datoriile stabilite de instanta."

Poate cel mai cunoscut detinut caruia i se potrivesc prevederile de mai sus este omul de afaceri Dan Voiculescu. Are 71 de ani, deci automat pedeaspa i se reduce de la 10 la 5 ani. Cum a executat deja doi ani si jumatate de inchisoare, s-a comportat bine dupa gratii si a scris mai multe lucrari stiintifice, poate fi beneficiarul gratierii. Mai mult, nu mai trebuie sa achite prejudiciul de 60 de milioane de euro creat in dosar.

Si Cristi Borcea ar putea fi pus in libertate. El executa o sentinta de sapte ani si zece luni. Fostul actionar de la Dinamo si-ar injumatatii pedeapsa pentru ca are un copil care are mai putin de 5 ani, in intretinere. El poate cere eliberarea conditionata anul acesta.

Varsta l-ar ajuta si pe Ion Iliescu, inculpat in Dosarul Mineriada. Daca ar fi gasit vinovat el ar beneficia de o reducere a pedepsei la jumatate.

Specialistii in drept spun insa ca o gratiere colectiva nu poate fi facuta prin ordonanta de urgenta ci numai prin lege organica, care trebuie votata in parlament. Precizarile apar in Constitutia Romaniei la articolele 73 si 115.

Lista celor care au de castigat de pe urma ordonatei de urgenta privind gratierea este lunga. Ministrul Justitiei spune ca supraaglomerarea din inchisori a facut necesara aceasta masura. El spune ca cel mai devreme in 5 ani s-ar putea construi si da in folosinta primele doua puscarii noi, arata StirileProTV.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...