Propunerile consilierilor liberali la proiectul de buget întocmit de Executivul Primăriei Botoșani! FOTO

Propunerile consilierilor liberali la proiectul de buget întocmit de Executivul Primăriei Botoșani! FOTO
Consilierii locali s-au întrunit, miercuri, în ședință de îndată, după ce în ședința ordinară de marți nu au reușit să ajungă la un punct comun în ceea ce privește bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Botoșani pe anul 2016.

Aleșii municipali de la PNL au venit cu mai multe amendamente la proiectul de hotărâre propus de Executivul Primariei Botosani și i-au cerut primarului să facă demersuri pentru contractarea unui nou împrumut și refinanțarea creditului luat de la IFC.

“Solicitam domnului primar sau delegatilor domniei sale sa intreprinda urgent demersuri pentru realizarea unei refinantari pentru creditul luat de la IFC, celebrul credit contractat de dumnealui in anul 2013 in care a fost mandatat personal sa negocieze, cu o dobanda fixa de 7,32%, o povara imensa pe umerii municipalitatii. De asemenea, grupul de consilieri PNL va vota cat mai urgent posibil pentru un imprumut de 30 de milioane de lei pentru a continua finantarea pentru Teatru si pentru a finaliza zona de agrement Cornisa. Teatrul Mihai Eminescu nu poate sa ramana in stadiul in care este acum, necesita sa intre in conservare cu fonduri proprii ale muncipalitatii", a spus consilierul Eugen Țurcanu.

Acesta a prezentat și propunerile pentru sumele de pe partea de dezvoltare (Vezi foto mai jos).

Și Cătălina Lupașcu a dat citire mai multor amendamente. Consilierul liberal a propus unificarea celor două manifestări propuse de Executivul Primăriei, respectiv Crosul Primăverii şi Cupa Primăriei la sporturi, manifestare pentru care a propus alocarea sumei de 20.000 de lei. Totodată, aceasta a propus să fie alocată suma de 10.000 de lei față de 200.000 de lei, cât s-a propus inițial pentru evenimentul de deschidere al Parcului de agrement Cornișa, 15.000 de lei față de 65.000 de lei pentru servicii comunicare Primărie, 10.000 de lei față de 65.000 de lei pentru înregistrare video evenimente oraș.

Banii rezultaţi din aceste tăieri au fost propuși pentru subvenția la locuinţe sociale,  Olimpiada Consiliului Local și pentru preluarea de către municipalitate a plăţii facturilor pentru încălzirea spaţiilor comune din blocuri.

Viceprimarul Cosmin Andrei le-a spus consilierilor liberali ca ceea ce incearca sa faca cu bugetul este de fapt "o actiune politica".

“De asta nu ați votat bugetul, să veniti astazi cu foaia asta, nu aveti nicio modificare de substanta. V-ati facut de tot rasul, sumele puse aici nu au niciun impact si tradeaza intentia dvs. politica de a face rau acestui oras. Din punctul meu de vedere am pierdut timpul degeaba", a spus viceprimarul Cosmin Andrei în intervenția sa.

La randul sau, primarul Ovidiu Portariuc le-a transmis consilierilor ca se fac deja demersuri de cateva luni pentru refinantarea creditului de la IFC, iar in ceea ce priveste contractarea unui nou imprumut ar presupune o perioada de cel putin 2-3 luni numai pentru analize.

“Din momentul in care am vazut evolutia pietei monetare am demarat discutii de acum jumatate de an, s-a facut o analiza pe perspectiva noua a Primariei in situatia in care ulterior s-a mai mai luat un credit, cel pentru Cornisa, am primit oferta lor, avem acest studiu si pana la sfarsitul lunii februarie vom avea o analiza detaliata si vom putea supune atentiei dvs. refinantarea acestui credit cu economii semnificative din diminuarea dobanzii", a precizat primarul Ovidiu Portariuc.


 

 

Spune-ne opinia ta