Proprietari de apartamente, vi se pregăteşte ceva! "Intenţia noastră este de a educa populaţia"
BOTOSANI

Proprietari de apartamente, vi se pregăteşte ceva! "Intenţia noastră este de a educa populaţia"
Gata cu dulapuri montate pe scara blocului, gata cu depozite de combustibil la subsol, gata şi cu lucrul cu foc în pod- botoşănenii care locuiesc în blocuri vor fi învăţaţi cum să conserve cât mai bine starea imobilului în care locuiesc, astfel încât un dezastru să treacă cu pagube minime, în cazul în care este posibil.

Asociaţiile de proprietari din municipiul Botoşani vor fi parte a unui protocol de colaborare privind organizarea şi desfăşurarea unor activităţi comune, cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Rolul acestui protocol este de a promova în rândul membrilor asociaţiilor de proprietari măsurile şi regulile de comportare ce trebuie să fie respectate în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Cum se va aplica protocolul

Mai exact, asociaţiile de proprietari trebuie să promoveze materialele de informare preventivă şi să numească, din rândul membrilor comitetului executiv, un responsabil cu problemele PSI. De asemenea, tot asociaţiile de proprietari trebuie să asigure dotarea cu mijloace de stingere confort normelor în vigoare. Mai exact, după cum explică reprezentantul unei asociaţii, "din câte înţelegem noi, trebuie să cumpărăm extinctoare pentru fiecare scară de bloc, urmând ca valoarea acestora să fie împărţită pe fiecare apartament în parte, pentru că vorbim de o investiţie".

În plus, tot conducerile asociaţiilor trebuie să interzică blocarea scărilor cu materiale de orice fel care duc la îngustarea căilor de acces şi evacuare. "Adică să dispară acei saci cu moloz pe care i-am mai văzut pe la uşile unora, că nu i-au dus nicăieri de astă-vară, când şi-au făcut curat în casă, mesele pe care le mai scot pe palier din lipsa spaţiului sau acele dulapuri, spaţii de depozitare, amenajate la uşă. Dacă aceste amenajări împiedică accesul şi evacuarea, e clar că trebuie să fie demontate".

De asemenea, nu vor mai fi permise depozitarea materialelor combustibile în poduri şi în casele scărillor de blocuri sau fumatul şi focul deschis în podurile şi subsolurile blocurilor. Tot la capitolul obligaţii este şi aceea ca asociaţiile de proprietari să participe la întreţinerea adăposturilor din clădire şi, la nevoie, la amenajarea spaţiilor de adăpostire din teren, "să asigure mijloacele individuale de protecţie, trusa sanitară, rezerva de alimente şi apă precum şi alte materiale de primă necesitate pentru protecţia famililor lor".

Ce spun autorităţile

Sorin Curcă, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, subordonat Consiliului Local, spune că varianta ideală ar fi ca fiecare scară de bloc să fie dotată cu extinctor sau alte mijloace de stingere care să împiedice propagarea incendiului.

"Pe lângă apartamente, mai sunt şi spaţii comune- şarpante, adăposturi- eventual de protecţie civilă. De exemplu, se întâmplă că aceste adăposturi de protecţie civilă sunt inundate de cei care locuiesc deasupra. Noi tot mergem şi facem curat, prin Compartimentul pentru Situaţii de Urgenţă, or nu se poate să cerem tot bani pentru aşa ceva. Este mai uşor să previi decât să tratezi. Noi le aducem la cunoştinţă asociaţiilor de proprietari în privinţa riscurilor, să aibă o conduită preventivă, să educe, să verifice, ele trebuie să se doteze. De exemplu, nu este voie să se depoziteze materiale de tip peco în subsol sau în poduri. Majoritatea dezastrelor au drept cauză riscul uman. Pe de altă parte, toate lucrările de întreţinere pe scara de bloc, şi ne referim la reţeaua electrică, de exemplu, să fie făcute de specialişti, nu de nenea Viorel de la etajul II, că se pricepe. Intenţia noastră este de a educa populaţia", explică Sorin Curcă.

Potrivit oficialului, s-au mai făcut campanii de promovare la nivelul scărilor de bloc în privinţa comportamentului la cutremur, la incendiu, la inundaţie sau la orice alt dezastru care s-ar putea întâmpla.

În urmă cu două luni, pe un bloc de pe strada Împărat Traian a izbucnit un incendiu de la focul aprins pentru încălzirea cartonului bituminat cu care se refăcea izolaţia. Pagubele au fost mari, mai ales că mansarda a fost aproape distrusă. Ancheta pompierilor a evidenţiat că persoanele care lucrau la hidroizolaţie nu erau specialişti în acest domeniu şi nici nu-şi luaseră nicio măsură de siguranţă.

"Dacă desfăşurăm astfel de intervenţii, trebuie să avem în imediata apropiere o găleată de apă, o pătură îmbibată cu apă. În cazul incendiului de pe Împărat Traian, se lucra la izolaţia blocului şi s-a folosit flacără deschisă, a scăpat situaţia de sub control, s-a aprins şi cum nu aveau niciun mijloc de stingere la îndemână, a ieşit ce-a ieşit", spune col. Cristian Amarandei, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Cât despre eventuala dotare cu extinctoare a scărilor de bloc, oficialul crede că este o idee bună. "Ca măsură de primă urgenţă, ar fi foarte bine dacă proprietarii ar beneficia de mijloace de primă intervenţie, să aibă un acces facil la acestea şi să fie instruiţi în folosirea acestora, instruirea urmând să fie făcută de personalul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Importantă este însă şi degajarea casei scării. Casa scării este proiectată pentru acces şi pentru evacuare, nu pentru depozitarea de mobilier sau mici construcţii care să împiedice fluxul de evacuare, nici nu se pune problema ca acest aspect să fie parte componentă a unui protocol. Casa scării este liberă, degrevată de orice sarcini şi pregătită în orice moment pentru evacuare", adaugă şeful IJSU.

Ce spun botoşănenii

Proprietarii nu sunt foarte încrezători în finalitatea acestui protocol. "La noi în scară nu suntem în stare să strângem bani pentru interfon, să mai ceară cineva şi pentru extinctor? Şi dacă îl cumpărăm, îl punem pe scară şi este furat? Ne-au dispărut atâtea, de ce să nu dispară şi extinctorul? Eu cred că dacă nu există educaţie de acasă şi nu ştim cum să ne comportăm în colectivitate, degeaba vin ei şi ne învaţă ce avem de făcut", spune Carmen B.

"Fiecare e gospodar în casa lui şi ar fi normal să ne gospodărim şi pe casa scării. Chiar vreau să văd că se vor organiza şedinţe de asociaţie şi cred că toată lumea ar trebui să fie prezentă pentru că e vorba de protecţia noastră. Dacă izbucneşte un incendiu în bloc, nu pui mâna să ajuţi, chiar dacă nu eşti specialist? Dacă poţi face ceva, faci, până ajung pompierii. Doar că faci ce trebuie, or aici noi avem de învăţat. Exact ce avem de făcut şi ce putem noi face", spune Eugen A.

Deocamdată nu se cunoaşte termenul limită până la care protocolul de colaborare trebuie semnat şi nici momentul din care începe promovarea măsurilor de evitare a situaţiilor de urgenţă la nivelul tuturor scărilor de bloc din municipiul Botoşani.

Vă recomandăm şi: Incendiu PUTERNIC! Mansarda unui bloc a luat foc! Zeci de persoane evacuate! FOTO-VIDEO 

 

Spune-ne opinia ta