Proiecte europene intarziate din cauza neplatii TVA-ului!

Pe 1 octombrie se împlineşte un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor din municipiul Botoşani pentru lucrările din cadrul programului ISPA.

Disconfortul creat botoşănenilor în tot acest timp este motivat de un grad al lucrărilor, considerat a fi foarte bun, reflectat în cifre şi număr de străzi.

Din totalul de 64 de kilometri de conductă ce trebuie înlocuită, asocierea dintre Hidroconstrucţia Bucureşti şi Elsaco Botoşani a înlocuit 60%, deschizând şantiere pe un total de 40 de străzi.

În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare prinsă în proiect, lucrările de montare a noii conducte au început mai târziu decât cele de pe apă, realizându-se totuşi peste 3 kilometri, adică un procent de 20%, fiind atacate cinci zone din municipiu.

"Termenul limită al lucrărilor este decembrie 2010, motiv pentru care, cel puţin teoretic, derularea contractului se poate încadra în timp", explică Maricel Georgescu, directorul general al Apa Grup.

Principala problemă a lucrărilor ISPA pe municipiul Botoşani constă în plata TVA-ului aferent valorii proiectului, sarcină ce revine societăţii Apa Grup. Dată fiind situaţia financiară precară a unităţii, s-a ajuns la o restanţă de circa 700.000 de euro doar către asocierea Hidroconstrucţia-Elsaco, fără a mai lua în calcul lucrările pe celelalte componente ale programului ISPA la Botoşani.

Restanţele la plată au dus la încetinirea lucrărilor de către firma de construcţie, condiţie prevăzută în contractul semnat cu Apa Grup, şi riscă să atragă după sine sistarea acestora.

Problema este mai mult decât gravă, întrucât segmente din lucrarea ce urmează a fi executată se suprapun cu proiectul derulat de Primăria Botoşani privind crearea unei şosele de centură a municipiului, destinată traficului greu. Neplata TVA întârzie, astfel, două proiecte pe fonduri europene.

"Am trimis 11 adrese doar către Ministerul de Finanţe pentru a solicita ajutorul. Ultima am semnat-o chiar ieri, odată cu cea către Ministerul Administraţiei şi Internelor, domnului ministru Dan Nica. Din păcate, încercările noastre nu au fost până acum încununate cu succes", declară Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, acesta aratând că legea nu permite plata TVA-ului în cauză de către CJ.

Conform graficului de priorităţi, firmele de construcţie şi-au programat să intre cu înlocuirea conductelor de apă, în ordine, de pe străzile Octav Băncilă, Armoniei, Maior Ignat, Cuza Vodă, George Enescu, Octav Onicescu, Armeană, Calea Naţională, pe segmentul Uzinei-Griviţa, Primăverii, între Octav Onicescu şi George Enescu, Condacia şi Aleea Liceului.

În ceea ce priveşte sistemul de canalizare priorităţile sunt instalarea ramelor şi capacelor la ceea ce s-a înlocuit până acum, extinderea lucrărilor pe Uzinei, Barbu Lăzăreanu, Grigore Antipa, precum şi realizarea unui colector pe Împărat Traian. Programul ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) este unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabile ale Comunităţii Europene şi a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene în vederea acordării asistenţei pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană a ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Apa Grup Botoşani a obţinut la sfârşitul lui 2004 aprobarea proiectului "Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi a sistemelor de colectare, canalizare şi tratare a apei uzate", având costuri eligibile de 42,5 milioane de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț important de la Tribunalul Botoșani pentru candidații la CJ!

astăzi, 10:51
3

Tribunalul Botoșani înștiințează candidații care și-au anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, dar și pentru consilieri...

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

astăzi, 10:36
10

Pentru lecturi și discuții, sunt invitați poeții Paul Aretzu și Dumitru Augustin Doman. Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, la Colegiul Național &...

Au început înscrierile pentru admiterea în școlile care pregătesc polițiștii din penitenciare! (foto)

astăzi, 10:17
58

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că au început înscrierile pentru admiterea în unitățile de învățământ care pregătesc personalul din sis...