Proiect de aproape 150 de milioane de lei, inchis oficial. Ovidiu Portariuc: "Ii multumesc domnului primar Catalin Flutur, care a initiat acest proiect" - FOTO, VIDEO

Proiect de aproape 150 de milioane de lei, inchis oficial. Ovidiu Portariuc: "Ii multumesc domnului primar Catalin Flutur, care a initiat acest proiect" - FOTO, VIDEO
Marti dupa-amiaza, in sala de sedinte a Consiliului Local al municipiul Botosani, a avut loc conferinta de inchidere oficiala a proiectului "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi a creşterii eficientei energetice", in valoare de 149.307.714 lei. 

Chiar daca lucrarile au fost incheiate de mult, proiectul care a schimbat complet sistemul de termoficare din municipiul Botosani a fost inchis abia marti, data limita fiind 31 decembrie 2015. 

La conferinta au participat primarul Ovidiu Portariuc, fosta si actuala conducere de la Modern Calor, dar si reprezentantii firmelor care au efectuat lucrarile. Edilul a tinut sa-i multumeasca fostului primar pentru realizarea acestui proiect.

"Era un proiect vital pentru cetatenii municipiului Botosani, pornit cu mult timp in urma si iata ca ne bucuram de aceasta zi si de efectele pozitive ale acestui proiect. Un proiect inceput in 2011, un proiect dificil, care ne-a adus numeroase provocari pe parcursul derularii acestuia. Vreau sa multumesc celor care au fost implicati in initierea acestui proiect si as dori sa incep cu fost administratie si vreau sa-i multumesc domnului primar Catalin Flutur, cel care a initiat acest proiect si domnului director Diaconu, dommnului director Sandu. Multumesc antreprenorului, care a avut numeroase dificultati pe parcursul implementarii proiectului. Multumesc echipei de proiect", a spus primarul Ovidiu Portariuc.



Obiectivul strategic al proiectului a asigurat realizarea unui sistem de încălzire urbană durabil cu tarife suportabile pentru populaţia din municipiul Botoşani. Echipamentele noi au fost montate în cadrul centralei, pe locul eliberat obţinut prin demolarea unor echipamente vechi, care au fost retrase din exploatare. Sursa CET Botoșani a fost dotată cu instalaţie nouă de cogenerare de înaltă eficienţă:

* 2 motoare termice GE Jenbacher de 4,4MWe şi recuperatoare de căldură de 3,9MWt Motoarele au un randament de exploatare ridicat și un nivel de poluare scăzut, ce corespunde normelor impuse de Uniunea Europeană.
* instalaţii mari de ardere formate din 2 cazane de apă fierbinte de 45 Gcal/h fiecare, noi, dotate cu arzătoare cu NOx redus
* cazan de abur tehnologic de 10 t/h - relocat de pe vechiul amplasament în incinta noii centrale și care asigură aburul tehnologic necesar serviciilor interne ale sursei

Principalele lucrări la rețeaua de transport si distribuție a energiei termice au constat în modernizarea a:

* 6,53 km reţea de transport o înglobează 13,06 km conducte apă fierbinte de la CET la punctele termice şi retur + racorduri - reprezentând 38% din total reţea.
* 14,312 km reţea de distribuţie a energiei termice o înglobează 57,258 km conducte tur – retur încălzire, distribuţie apă caldă şi conducte de recirculare care alimentează 10 ansambluri de locuinţe - reprezentând 25% din totalul sistemului de distribuţie.

Modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a constat în înlocuirea celor vechi, cu grad avansat de uzură, cu risc de avarii în funcţionare, diminuându-se pierderile volumetrice de agent termic, cât şi pierderile energetice generate de starea precară a izolaţiei termice. Reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice au fost realizate din conducte preizolate termic, având înglobate un sistem de localizare a eventualelor avarii ce pot apărea, astfel încât acestea să poată fi localizate în timp util în vederea remedierii, realizându-se reducerea pierderilor de căldură prin izolaţia termică, cât şi a pierderilor de apă datorate spargerilor.










 

Spune-ne opinia ta