Producatorii auto, obligati sa revina la motoare mari - ce automobile vor fi afectate

Producatorii auto, obligati sa revina la motoare mari - ce automobile vor fi afectate
Dupa un deceniu in care reprezentantii industriei auto au investit sume importante pentru reducerea capacitatii motoarelor de automobile, noile teste de poluare ii obliga sa isi regandeasca strategia si sa revina inapoi la motoarele de capacitate mare.

Dupa scandalul Volkswagen, noile teste de poluare impuse pe piata europeana dau peste cap programele de investitii ale producatorilor auto, obligati acum sa investeasca in crearea unor motoare mai mari adaptate noilor politici de mediu, dupa ce propulsoarele de capacitate redusa s-au dovedit ineficiente, relateaza Daily Sabah, conform business24.ro.

Testele de poluare efectuate in conditii de trafic real au demonstrat ca motoarele de capacitate mica sunt si cele mai poluante, iar Renault, General Motors si Volkswagen par decise sa elimine sau cel putin sa schimbe motorizarea unora dintre cele mai bine vandute masini de litraj mic.

Procesul se va intinde, totusi, pe o durata de 3 de ani, dar alti producatori auto importanti sunt asteptati sa adopte masuri similare in urmatorii ani.

Acest lucru va genera si cheltuieli suplimentare pentru producatori, care deja au redirectionat o parte din fondurile de cercetare si dezvoltare catre proiectele cu motorizare hibrida sau electrica.

"Tehnologiile folosite pentru reducerea capacitatii motoarelor nu ne mai permit sa ne incadram in standardele emisiilor admise. Am atins limita de jos", a recunoscut franc Alain Raposo, seful departamentului motorizare din cadrul Aliantei Renault-Nissan.

Ani la rand, producatorii auto au incercat sa indeplineasca cerintele in materie de emisii poluante la masini prin simpla micsorare a capacitatii cilindrice a motoarelor.

In momentul de fata, motoarele in trei cilindri sub un litru au devenit o constanta intalnita chiar si la masinile compacte Volkkswagen, iar unele modele Fiat sunt propulsate de motoare in doi cilindri.

In cadrul testelor de laborator, motoarele de acest tip par sa se descurce bine, dar in conditii reale de trafic, emisiile de azot si dioxid de carbon se dovedesc a depasi cu mult limitele admise de normele euro.

"S-ar putea sa para OK la testele desfasurate acum in Europa dar, in realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Se preconizeaza o crestere a capacitatii motoarelor in viitorul apropiat, in special la segmentul diesel", afirma Pavan Potluri, analist al IHS Automotive.

Desi reprezentantii industriei auto nu vorbesc prea mult despre aceasta chestiune, semnale privind schimbarea incep sa vina usor, usor.

GM planuieste sa inlocuiasca motoarele diesel de 1,2 litri cu unele cu cel putin 25% mai mari incepand cu 2019, cand arhitectura masinilor din aceasta gama este de asteptat sa se schimbe.

Volkswagen intentioneaza sa schimbe motoarele diesel in trei cilindri de 1,4 litri cu unele in 4 cilindri si o capacitate de 1,6 litri pentru masinile de tip VW Polo si altele din acelasi segment.

Renault vrea sa adauge cel putin 10% la capacitatea motorului R9M Diesel de 1,6 litri. Adevarata problema a producatorului francez se dovedeste insa motorul pe benzina H4Bt de 0,9 litri.

In conditii reale de rulaj, motorul injecteaza mai mult combustibil pentru a preveni suprasolicitarea termica, fapt care face ca emisiile masinilor dotare cu acest sistem de propulsive sa contina hidrocarburi nearse, particule fine si o concentratie enorma de monoxid de carbon.

Practic, surse din interiorul industriei confirma faptul ca acesta este prohodul motoarelor de 3 cilindri, propulsoarele de acest tip urmand sa fie inlocuite cu unele de o capacitate mai mare, capabile sa dezvolte aceeasi putere la un regim termic mult mai redus.

Problema ii afecteaza insa doar pe producatorii prezenti pe piata din Europa, in America de Nord, China sau in pietele emergente dependenta publicului de masini cu motoare puternice lasand inca loc producatorilor sa reduca din capacitatea acestora pentru a se adapta noilor norme de mediu. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

METEO: Cod Galben de ploi și vijelii pentru mai multe localități din județul Botoșani!

Duminică, 15 Iulie 2018
750

Ploi, vânt cu aspect de vijelie, grindină și descărcări electrice anunță Administrația Națională de Meteorologie pentru mai multe localități din județul Botoșani, avertizarea d...

VIDEO - Ce face un șofer după un accident într-un sens giratoriu din Suceava!

Duminică, 15 Iulie 2018
1162

Camerele de supraveghere au surprins un accident spectaculos, într-un sens giratoriu din Suceava, care a avut loc joi, 12 iulie. În imagini se observă cum, la ora 23.35, șoferul unu...

16 accidente de muncă în primul semestru din anul 2018, la Botoșani!

Duminică, 15 Iulie 2018
249

În primul semestru al anului 2018, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 16 accidente de muncă (12 persoane accidentate în anul 2018 şi 4 persoane accidentate î...