Probleme sesizate la o școală din Botoșani, după cutremurul de sâmbătă! FOTO

Probleme sesizate la o școală din Botoșani, după cutremurul de sâmbătă! FOTO
Un primar dintr-o comună apropiată municipiului Botoșani a sesizat autoritățile cu privire la unele probleme existente la o unitate de învățământ, probleme despre care susține că s-au accentuat după cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Este vorba despre Școala Gimnazială nr.2 din satul Roșiori, comuna Răchiți. Personalul școlii a observat că atât în exteriorul clădirii, cât și în interior, pe holuri și în sălile de clasă ar fi apărut unele fisuri, iar un geam s-a crăpat.

Școala din Roșiori a fost construită în anul 1972, iar în anul 2008 a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială. Înainte de începutul acestui an școlar, la unitatea de învățământ s-au executat lucrări de întreținere, existând probleme și anterior, în special la extinderea care s-a făcut lângă corpul construit inițial, fiind și o porțiune în care sunt probleme cu alunecările de teren.

Primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru, susține că aceste probleme s-au accentuat în urma seismului de sâmbătă.

"Cutremurul a accentuat sau mai degrabă a scos la iveală unele probleme pe care școala le avea. Am cerut ajutorul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Prefecturii și Inspectoratului de Stat în Construcții să vedem dacă în situația dată putem continua procesul de învățământ. Oricum, în regim de urgență, va trebui să fim ajutați cu fonduri pentru consolidarea școlii. Au început să crape pereții, trebuie să vină un inginer specialist în structuri să ne spună cât de gravă este situația. Vizual este gravă, dar trebuie să vadă și un expert", a declarat primarul comunei Răchiți.

Prefectul Dan Nechifor, însoțit de col. Cristian Amarandei, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, și Mihai Platon, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, s-au deplasat duminică la Școala din Roșiori pentru a vedea care este situația.

În cursul zilei de luni, un specialist din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții se va deplasa la Roșiori pentru a face o analiză amănunțită. Până când nu va exista un raport de expertiză, nu se poate ști care este cauza fisurilor apărute la unitatea de învățământ, urmând ca în funcție de concluziile specialiștilor să se ia măsurile care se impun.

"Luni vor veni cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, vor remite o adresă referitoare la starea clădirii. Este necesară în mod obligatoriu și o expertiză", a declarat prefectul Dan Nechifor.

Deocamdată, procesul de învățământ de la Școala din Roșiori nu este afectat.

Cutremurul din noaptea de sâmbătă, care s-a resimțit pe teritoriul întregii țări, a avut o magnitudine de 5,3 grade.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a decis structura anului scolar 2018-2019: Cursurile incep luni, 10 septembrie

Marţi, 20 Februarie 2018
309

Noul an scolar 2018-2019 va incepe luni, 10 septembrie, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa. Noul an scolar are 168 de zile lucratoare (34 de saptamani)...

Maşini avariate după un accident petrecut în localitatea Mănăstirea Doamnei-FOTO

Marţi, 20 Februarie 2018
662

Şoferul unui autoturism Mercedes intenţiona să efectueze o manevră la stânga pentru a intra pe un drum lateral, iar în acelaşi timp un autoturism VW a intrat în depăşirea sa....

Bărbat găsit îngheţat de frig în curtea locuinţei sale

Marţi, 20 Februarie 2018
1984

Marcel V., de 48 de ani, din comuna Ştiubieni, a fost găsit de nişte vecini zăcând în curte. A fost chemată o ambulanţă şi a fost transportat iniţial la Spitalul Săveni, apo...