Primarul unei comune din județ, acuzat că ocupă ilegal funcția!

Primarul unei comune din județ, acuzat că ocupă ilegal funcția!
Primarul unei comune botoșănene este acuzat că ocupă ilegal funcția, cu complicitatea secretarului Primăriei. Acuzațiile au fost lansate de Aurel Axine, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna Dobârceni, care printr-o scrisoare deschisă pe care a trimis-o prim-ministrului României își exprimă nemulțumirea vizavi de faptul că primarul din comună, Radu Livinschi, ocupă funcția de ales local, deși legea nu îi dă acest drept.

În anul 2013, Radu Livinschi a fost condamnat de Judecătoria Săveni la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani, pentru refuzul conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta fiind prins conducând sub influența băuturilor alcoolice la data de 1 iunie, același an.

După aproape doi ani de la această condamnare, șeful SVSU a sesizat Instituția Prefectului cu privire la situația primarului din Dobârceni, în data de 11 ianuarie 2016 fiind emis un ordin de prefect prin care a încetat mandatul de primar al lui Radu Livinschi, atribuțiunile fiind preluate de către viceprimarul de la acea vreme.

Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Livinschi ca la alegerile locale de anul acesta să candideze, fiind ales din nou primar. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, sentința pe care a primit-o în anul 2013 nu îi interzicea să candideze, dar fiind în perioada de trei ani de încercare mandatul acestuia trebuia să înceteze.

Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, Aurel Axine, șeful SVSU, a sesizat această situație premierului României, fiind nemulțumit că Prefectura nu a dispus încetarea mandatului.

"Ne-a surprins în mod neplăcut gestul  dlui. Livinschi Radu  de a-și depune din nou candidatura pentru funcția de Primar al comunei Dobârceni la alegerile din luna iunie 2016.Vă întreb Domnule Prim-Ministru, dacă în ianuarie 2016 Livinschi Radu a fost demis din funcția de primar, conform prevederilor art. 15, alin. 2, lit. e) din Legea 393 din 2004 privind Statutul aleșilor   locali,  pentru că a fost condamnat  la  o pedeapsa privativa de  libertate, în condițiile în care, legea sus-amintita nu s-a abrogat, nu s-a modificat, nu s-a completat și nici nu au apărut alte acte normative care s-o contrazică,  ce lege ii da dreptul domnului Livinschi Radu, la câteva luni după demitere,  să ocupe din nou funcția de primar? (...) În alta ordine de idei, vinovata de  nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești, încă din decembrie 2013, este secretarul Cimbru Liliana!!! Cu ocazia demiterii primarului Livinschi Radu, din luna ianuarie 2016, secretarul Cimbru Liliana a afirmat că nu a știut de condamnare. Odată cu validarea primarului Livinschi Radu, ca urmare a alegerilor locale din iunie 2016, era OBLIGATIA secretarului, Cimbru Liliana, să sesizeze Instituția Prefectului județului Botoșani, despre faptul ca Livinschi   Radu încă nu are dreptul să ocupe aceasta funcție. Nefăcând acest lucru, se face vinovata și dumneaei de abuz în  serviciu și complicitate la nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Aurel Axine.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, susține că a făcut toate demersurile necesare, după ce o reclamație privind situația primarului din Dobârceni a ajuns și pe masa sa. și a solicitat secretarului comunei să își ducă la îndeplinire atribuțiile conform legii, în caz contrar urmând a fi formulată plângere penală.

"Am făcut adresă la Ministerul Afacerilor Interne și am primit răspunsul pe 28 octombrie, având în vedere că s-a mai aplicat o dată aceeași sancțiune de încetare a mandatului, și pe data de 31 octombrie i-am pus în vedere doamnei secretar să îmi trimită referatul indiferent că este negativ sau pozitiv pentru emiterea ordinului prefectului. În cursul zilei de joi am făcut o revenire la adresa din 31 octombrie pentru că nu am primit referatul și dacă în cursul zilei de astăzi nu voi primi referatul, indiferent sub ce formă va veni, este dreptul doamnei secretar să își exprime opinia, voi sesiza instituțiile abilitate. Nu pot emite un ordin de încetare a calității de primar decât în baza referatului emis de secretarul comunei în care își exprimă opinia juridică că poate sau nu poate fi destituit. Acel referat este anexă la ordinul pe care îl emit eu. În momentul în care mă atacă în contencios și nu am acel referat îmi desființează ordinul. Prin acea sentință nu i se interzicea dreptul de a fi ales, numai că fiind în termenul de încercare de trei ani cu o pedeapsă privativă de liberatate trebuia să înceteze mandatul", a declarat prefectul Dan Nechifor. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
37

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
47

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
40

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...